Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Δεκ-2019 08:19

  Σήμερα αποφασίζει το ΣτΕ για τα Βαρέα –Ανθυγιεινά στον ΟΛΠ

  Σήμερα αποφασίζει το ΣτΕ για τα Βαρέα –Ανθυγιεινά στον ΟΛΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  "Ώρα μηδέν" σήμερα για την εκδίκαση της προσφυγής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σε σχέση με τη νομιμότητα της εγκυκλίου την οποία εξέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), σύμφωνα με την οποία ενέτασσε στις διατάξεις που διέπουν τους εργαζομένους με Βαρέα και Ανθυγιεινά το εργατοτεχνικό προσωπικό των Προβλητών  "IΙ" και "ΙΙΙ" στο Λιμάνι του Πειραιά.

  Υπενθυμίζεται πως στις 26/7/2018 ο τότε Υπ. Ναυτιλίας (Παναγιώτης Κουρουμπλής) έστειλε  επιστολή προς τον τότε  Υφυπουργό  Εργασίας  (σ.σ. Τάσο Πετρόπουλο), στην οποία αναφέρει ότι με βάση τις διατάξεις της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), οι Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ βρίσκονται εντός της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης του ΟΛΠ και αποτελούν τμήματα του Εμπορικού Λιμένα Πειραιά

  Με βάση την επιστολή αυτή, ο Υφυπουργός Εργασίας έστειλε στις 20/8/2018 επιστολή στις προς τον ΕΦΚΑ, με την οποία υπάγει το εργατοτεχνικό προσωπικό που απασχολείται στους προβλήτες "ΙΙ" και "ΙΙΙ" στον Πίνακα Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

  Με εσωτερική Εγκύκλιο (15/10) ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, εφάρμοσε τις διατάξεις του Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο εργατοτεχνικό προσωπικό των Προβλήτων "II" και "III" του λιμένα Πειραιά.

  Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν στο Capital.gr πως για να υπαχθεί μία ειδικότητα ή μια εργασία ή ένας χώρος εργασίας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα  πρέπει να υπάρξει σύσταση με υπουργική απόφαση της Διαρκούς Επιτροπής Κρίσεως ΒΑΕ.

  Έπεται, γνωμοδότηση της Επιτροπής με συγκεκριμένα κριτήρια, βάσει επιστημονικών και τεχνικών δεδομένων, τις κρατούσες διεθνώς αντιλήψεις και τις πραγματικές συνθήκες εργασίας. Έπειτα, πρέπει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφασης  (Υπ. Εργασίας και Οικονομικών) για το ποιοι χώροι, ειδικότητες και επαγγέλματα υπάγονται στον κατάλογο ΒΑΕ.

  Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε ακολουθηθεί συστηματικά κατά το διάστημα 2007 – 2011.

  Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν στο Capital.gr πως είναι παράνομη διαδικασία, η οποία ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, το 2018, στην περίπτωση του ΟΛΠ.

  Και αυτό γιατί έτσι γίνεται έμμεση εξομοίωση λιμενικής εγκατάστασης -η οποία υπάγεται το προσωπικό της στα ΒΑΕ - με λιμένα - η οποία μέχρι τώρα δεν υπαγόταν. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση "νομοθέτησης  δια εγκυκλίου".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων