Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Νοε-2019 08:01

  Σε αναζήτηση επενδυτή και κεφαλαίων η Praxia Bank

  Σε αναζήτηση επενδυτή και κεφαλαίων η Praxia Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Σε αναζήτηση επενδυτή και νέων κεφαλαίων, βρίσκεται η Praxia Bank, καθώς ο μέτοχός της, Bob Diamond του fund Atlas Capital, δεν προτίθεται να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.

  Η Praxia βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή από τις αρχές του 2018, σε  μια ongoing διαδικασία, φυσιολογική για μία start – up τράπεζα. Ωστόσο, στο διάστημα της αναμονής του μετόχου να λάβει αποφάσεις για την τράπεζα, η τελευταία ξόδευε κεφάλαια για επέκταση και επενδύσεις, χωρίς ουσιαστικά να έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα εργασίες για να έχει έσοδα. Κατόπιν αυτού, πλέον η ανάγκη νέων κεφαλαίων είναι επιτακτική στο προσεχές διάστημα.

  Την ανάγκη αυτή θα αναδείξει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο έλεγχος SREP που ολοκληρώνει στα μέσα Δεκεμβρίου η ΤτΕ για τις μη συστημικές τράπεζες.

  Ο έλεγχος, του οποίου το πόρισμα θα ανακοινωθεί στις τράπεζες στις αρχές Ιανουαρίου, έχει ξεκινήσει από τον Μάιο και πραγματοποιείται στις 7 συνεταιριστικές τράπεζες και στις Attica Bank, Praxia Bank και Optima Bank.

  Στις τράπεζες ζητείται να έχουν οπωσδήποτε έναν δείκτη κεφαλαίων περίπου 11% - 11,50% (ελάχιστος 8% συν κεφαλαιακά buffer) και συνιστώμενη κεφαλαιακή επάρκεια περίπου στο 14,50%.

  Για την επίτευξη της συνιστώμενης κεφαλαιακής επάρκειας, οι τράπεζες που δεν την έχουν θα κληθούν να παρουσιάσουν capital plan για τους τρόπους κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.

  Στο πλαίσιο αυτό, οι αποφάσεις για την Praxia έχουν πλέον, ατύπως, χρονοδιάγραμμα και ο μέτοχός της θα κληθεί να αποφασίσει αν θα προβεί στην πώληση της Praxia Bank ή θα δεχτεί αύξηση κεφαλαίου και είσοδο νέου επενδυτή, με την αραίωση (dilution) της δικής του συμμετοχής.

  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η UBS, ως σύμβουλος της Praxia Bank, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή και κεφαλαίων, με δύο διεθνή funds να επιδεικνύουν το ζωηρότερο ενδιαφέρον.

  Το Atlas Capital fund αγόρασε την τραπεζική άδεια της Credicom την  οποία μετονόμασε σε Praxia Bank, με full commitment σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο έχει κεφαλαιακές ανάγκες 250 – 300 εκατ. ευρώ.

  Την άνοιξη του 2018 η τράπεζα είχε συστηματικές επαφές με διεθνείς επενδυτές για την εξεύρεση κεφαλαίων και τότε τρεις επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Praxia Bank. Όμως, η Atlas αποφάσισε ότι θέλει να παραμείνει ο μοναδικός μέτοχος στην τράπεζα και να αξιολογήσει την κατάσταση το 2020, δεδομένου ότι για το 2019, η τράπεζα θα ήταν fully funded με κεφάλαια.

  Σημειώνεται ότι η έμφαση του business plan της Praxia Bank δίνεται στη συγκέντρωση καταθέσεων μέσω των ψηφιακών καναλιών, κυρίως από ιδιώτες (80% έναντι συμβολής 20% από επιχειρήσεις). Οι καταθέσεις αυτές θα διοχετευθούν σε επιχειρήσεις, συγκεκριμένα πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες.  Μέχρι το 2022, ο στόχος του business plan προβλέπει χορηγήσεις περί τα 3,5 δισ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ