Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Νοε-2019 08:34

  Νηρέας – Σελόντα: Η επόμενη ημέρα μετά την εξαγορά από την Andromeda Seafoods

  Νηρέας – Σελόντα: Η επόμενη ημέρα μετά την εξαγορά από την Andromeda Seafoods
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Νίκου Χρυσικόπουλου

  Δεκαεπτά μήνες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των Νηρέα και Σελόντα από τον Όμιλο Andromeda Seafood, η ολοκλήρωση της εξαγοράς σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

  Οι τελικές υπογραφές για το Project Nemo έγραψαν τον επίλογο μιας πολύμηνης διαγωνιστικής διαδικασίας που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2017 οι τράπεζες προκειμένου να παραχωρήσουν τις συμμετοχές (74,98% του Νηρέα και 79,61% της Σελόντα) που απέκτησαν στις δύο εταιρείες, έπειτα από την κεφαλαιοποίηση των δανείων τους.

  Διαδικασία ιδιαίτερα απαιτητική καθώς αφορούσε δύο εισηγμένες εταιρείες, την εμπλοκή τεσσάρων τραπεζών, υψηλού αριθμού ενδιαφερόμενων επενδυτών και τριών συμβούλων (Lazard, Pwc, A&M), η οποία ανέδειξε, όπως είχε τότε αποκαλύψει το Capital.gr,  το σχήμα Mubadala Investment Company - AMERRA Capital Management (κύριος μέτοχος του Ομίλου Andromeda) ως αγοραστή των δύο εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας.

  Πράσινο φως από τις ΓΣ

  Χθες πραγματοποιήθηκαν οι γενικές συνελεύσεις των Νηρέα και Σελόντα που έδωσαν το πράσινο φώς για την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων (ΜΟΔ) και την έκδοση νέων δανείων ώστε να εξασφαλιστούν νέα κεφάλαια για τις δύο εταιρείες για να καλύψουν υποχρεώσεις και να υλοποιήσουν νέες επενδύσεις σε εξοπλισμό και άλλες υποδομές κυρίως. Έτσι ο νέος αγοραστής πέραν του τιμήματος που καταβάλλει για τις δύο εταιρείες, αναλαμβάνει και μέρος των υποχρεώσεων των δύο εταιρειών, οι οποίες έχουν πλέον ρυθμιστεί από τις τράπεζες σε βάθος 10ετίας.

  Παράλληλα, οι γενικές συνελεύσεις επικύρωσαν και την αλλαγή των διοικήσεων σε Νηρέα και Σελόντα. Στο μεν Νηρέα, καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο Γ. Φραγκούλης, αντικαθιστώντας τον Αντώνη Χαχλάκη, στέλεχος του ομίλου Νηρέα από το 1996. Σημειώνεται ότι ο κ. Φραγκούλης είχε αντικαταστήσει τον Δημήτρη Βαλαχή στη θέση του CEO της Andromeda Creece.

  Αντίστοιχα, στη Σελόντα τον Θανάση Σκορδά αντικαθιστά ο Λεωνίδας Κολιούλης, πρώην Γεν. Διευθυντής του Ομίλου. Σημειώνεται ότι καθήκοντα CEO του Ομίλου Andromeda Seafood έχει αναλάβει o Alex Myers, Ελληνοαμερικάνος μάνατζερ με πολυετή θητεία σε μεγάλες πολυεθνικές, ενώ Πρόεδρος του Ομίλου Andromeda Seafood είναι ο Thor Talseth, Διευθύνων Σύμβουλος της AMERRA Capital Management.

  Αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη των ποσοστών των τραπεζών στις Νηρέα και Σελόντα και ακολούθως, σε χρόνο που ορίζει η νομοθεσία, να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την υποχρεωτική δημόσια πρόταση που θα απευθυνθεί προς τους μετόχους μειοψηφίας για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών των δύο εισηγμένων.

  Σε αυτούς, περιλαμβάνονται και οι ιδρυτές και πρώην βασικοί μέτοχοι, οι Αρ. Μπελλές, οικογένεια Χαβιάρα, Linnaeus για την Νηρεύς και οι αδελφοί Στεφανή για τη Σελόντα, με την αγορά να εκτιμά ότι έχει προετοιμάσει το έδαφος για τη διάθεση των μετοχών τους στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς. Μένει επίσης να διαπιστωθεί και ο σχεδιασμός για τον Περσέα, θυγατρική της Σελόντα.

  Επενδύσεις

  Παράλληλα, το financial closing της συναλλαγής για την πώληση των δύο εταιρειών και η ανάληψη του ελέγχου από τις Mubadala – Amerra, θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την λειτουργική ενοποίηση των Νηρέα, Σελόντα και Andromeda. Οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν δεσμευτεί για την υλοποίηση επενδύσεων που θα κατευθυνθούν για τη βελτίωση της παραγωγής και λειτουργικής δραστηριότητας των εταιρειών και την εισαγωγή  νέας τεχνολογίας. Το business plan προβλέπει κοινό εμπορικό brand και ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων με νέα είδη, καθώς και σημαντικές επενδύσεις στο σκέλος της έρευνας και ανάπτυξης.

  Με τις νέες επενδύσεις που θα υλοποιηθούν θα πολλαπλασιαστεί το μέγεθος του σχήματος  και θα υιοθετηθεί νέα τεχνογνωσία για τη βελτίωση της παραγωγής και λειτουργικής δραστηριότητας. Η υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει η Amerra Capital στον σολομό θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί και στην τσιπούρα και το λαβράκι, αποσκοπώντας στη βελτίωση όλη της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων.

  Περαιτέρω, θα ακολουθήσει και η πώληση μονάδων των Νηρέα και Σελόντα στο σχήμα Diorasis (Bitsakos) - Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, κάτι που αποδέχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) για να αποκτηθεί ο κοινός έλεγχος των Andromeda, Νηρεύς και Σελόντα. Προϋπόθεση αποτελεί η εκποίηση ιχθυοτροφείων που παράγουν περίπου 10.000 τόνους ιχθύων, μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας και εκκολαπτηρίων που παράγουν περίπου 50 εκατ. τεμάχια γόνου. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ