Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Νοε-2019 07:49

  Επενδυτική ψήφος P. Watsa στην κυβέρνηση με φόντο Eurobank και Εθνική Ασφαλιστική

  Επενδυτική ψήφος P. Watsa στην κυβέρνηση με φόντο Eurobank και Εθνική Ασφαλιστική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Επίσκεψη – αστραπή, αλλά ιδιαίτερα σημαντική και ενδεικτική της θετικής μεταστροφής του επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στην Αθήνα, ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής, Prem Watsa.

  Ο επικεφαλής του ομίλου Fairfax και μεγαλομέτοχος της Eurobank και της Eurolife, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αύριο θα έχει επίσης συνάντηση και γεύμα με τη διοίκηση της Eurobank, ομάδα επιχειρηματιών και τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα. 

  Η επίσκεψη του Prem Watsa είναι η δεύτερη από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο, πραγματοποιείται σε συνθήκες άρδην βελτιωμένες για τις επενδύσεις στην Ελλάδα και με φόντο τις εξελίξεις στη Eurobank και την Εθνική Ασφαλιστική. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αύριο Πέμπτη, θα υποβληθούν στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας οι μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

  Δεδομένου ότι ο "κορμός" των δραστηριοτήτων του ομίλου Fairfax είναι οι ασφάλειες, η Eurolife αναμένεται να καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά για την Εθνική Ασφαλιστική. Οι δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων για την Εθνική Ασφαλιστική αναμένεται να υποβληθούν στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου 2020 και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι ισχυρό, τόσο από ασφαλιστικούς ομίλους, όσο και από private equity funds.  

  Το ενδιαφέρον του P. Watsa στρέφεται παράλληλα στις εξελίξεις στη Eurobank. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στις 10 – 15 Δεκεμβρίου η Eurobank αναμένεται να καταλήξει στην υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση του χαρτοφυλακίου Cairo και της θυγατρικής εταιρίας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, FPS, ολοκληρώνοντας τυπικά τα στάδια για τον μετασχηματισμό της που ξεκίνησε με τη συγχώνευση της Grivalia.

  Η τελευταία ήταν η πρώτη επένδυση του Prem Watsa στην Ελλάδα, το 2012 (μετά τη συγχώνευση με τη Eurobank, ο P. Watsa δεν έχει ποσοστό στη Grivalia, αλλά ελέγχει το 31% της "νέας" Eurobank).

  Οι προσφορές που έχει λάβει η Eurobank για Cairo και FPS είναι από την doValue και την PIMCO. Η τελευταία, η οποία έχει εξαγοράσει το χαρτοφυλάκιο Pillar – την πρώτη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων 2 δισ. ευρώ της Eurobank – είχε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου το προνόμιο της αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με τη Eurobank για το χαρτοφυλάκιο Cairo.

  Ωστόσο, μετά την 30ή Σεπτεμβρίου και τη λήξη της περιόδου αποκλειστικής διαπραγμάτευσης, στο προσκήνιο εμφανίστηκε ως ισχυρός διεκδικητής για Cairo και FPS, η doValue. H doValue, στην οποία κατέχει ποσοστό άνω του 40% η SoftBank Group (Fortress Investment Group), είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην αγορά της Ιταλίας, όπου δραστηριοποιείται τα τελευταία 18 χρόνια, με συνολικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο 82 δισ. ευρώ σε όρους ακαθάριστης λογιστικής αξίας στο τέλος του 2018.  

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η doValue έχει υποβάλει υψηλότερο τίμημα από την PIMCO για την απόκτηση Cairo και FPS, ενώ η προσφορά της φέρεται να είναι καλύτερη και τεχνοκρατικά (δηλαδή ως προς την τιμολόγηση που προσφέρει για τις ανακτήσεις οφειλών από τις διάφορες διάρκειες καθυστέρησης των δανείων του χαρτοφυλακίου Cairo).

  Βάσει των πληροφοριών αυτών, η doValue εμφανίζεται σχεδόν με πλήρη βεβαιότητα ως ο επενδυτής με τον οποίο η Eurobank θα συμφωνήσει το deal για την πώληση Cairo και FPS. H επιλογή αυτή δεν φαίνεται να απειλεί τη σχέση και τις προοπτικές συνεργασίας που έχει η Eurobank με την PIMCO, η οποία είναι και μέτοχος της Τράπεζας με ποσοστό 5%.

  Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις στη Eurobank συντελούνται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών στον τραπεζικό τομέα, με επίκεντρο τη μείωση των NPLs. Μοχλός των αλλαγών είναι το σχήμα "Ηρακλής" της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, με την τιτλοποίηση Cairo της Eurobank να κάνει το "ποδαρικό".

  Ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης από τον Prem Watsa

  Η μεγάλη κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο και αυτή που θα ακολουθήσει στην ασφαλιστική αγορά από τον Ιανουάριο του 2020, με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και το νέο ασφαλιστικό από την κυβέρνηση, δεν είναι οι μόνες εξελίξεις που ενδιαφέρουν τον Prem Watsa. O Καναδός μεγαλοεπενδυτής που έχει επίσης τοποθετηθεί στην εταιρία Μυτιληνιαίος και έχει εξαγοράσει την Praktiker Hellas, έχει επενδύσει συνολικά στην Ελλάδα πάνω από 1 δισ. δολάρια. Παρά την κρίση και τις απώλειες που υπέστησαν οι επενδύσεις του στην Ελλάδα, ο P. Watsa υποστήριζε σταθερά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

  Λίγες μόνο ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου, ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής ήρθε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, δηλώνοντας την αισιοδοξία και την πεποίθησή του ότι, ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης, η ώρα της ανάκαμψης της ελληνικής Οικονομίας πλησιάζει. 

  Στη συνάντηση του περασμένου Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει στον Prem Watsa την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων, με σειρά άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας.

  "Αν προχωρήσετε έτσι όπως ξεκινήσατε η Ελλάδα θα είναι μια διαφορετική χώρα σε λίγο καιρό και το επενδυτικό ενδιαφέρον θα είναι πολύ μεγάλο", είχε πει τότε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο επικεφαλής του ομίλου Fairfax. Σημειώνεται ότι στη συζήτηση των δύο πλευρών είχε πρωταγωνιστήσει το project της κυβέρνησης για το Ελληνικό, ενώ ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής είχε επισημάνει τις μεγάλες προοπτικές για τις επενδύσεις στον τουρισμό, τα ακίνητα και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. 

  Πέντε μήνες μετά, η άφιξη και οι επαφές του P. Watsa στην Αθήνα πραγματοποιούνται ενώ η κυβέρνηση έχει προχωρήσει πολλές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, επιδεικνύοντας συνέχεια και σταθερότητα στον στόχο να καταστήσει την Ελλάδα πόλο προσέλκυσης επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, τα εύσημα και η ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης του Καναδού μεγαλοεπενδυτή θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ