Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Νοε-2019 12:59

  Lamda Development: Πώς θα διαθέσει τα €650 εκατ. της ΑΜΚ- Το σχέδιο ανάπτυξης

  Lamda Development: Πώς θα διαθέσει τα €650 εκατ. της ΑΜΚ- Το σχέδιο ανάπτυξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 650 εκατ. ευρώ, της Lamda Development, περιγράφει το ενημερωτικό δελτίο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

  Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας είναι μέχρι του ποσού των 29.104.482,00, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της, με αναλογία 1,216918965991410 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά και την έκδοση έως 97.014.940 νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας €0,30 εκάστης και τιμής διάθεσης 6,70 ευρώ για κάθε μία νέα μετοχή, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι του ποσού των €650.000.098, σύμφωνα με την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 10.10.2019 και την απόφαση δ.σ. της εταιρείας της 21.11.2019. 

  Το χρονοδιάγραμμα

  Αύριο, Τρίτη 26 Νοεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας με το δικαίωμα προτίμησης, ενώ η αποκοπή δικαιώματος προτίμησης – προσαρμογή τιμής θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου. Τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Αύξησης.

  Τα έργα

  Κατά την πρώτη πενταετία, η εταιρεία θα πραγματοποιήσει τα εξής έργα:

  -Υλοποίηση της ζώνης ανάπτυξης "Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά" στην οποία
  περιλαμβάνονται χρήσεις τουρισμού αναψυχής με μέγιστη εκτιμώμενη επιφάνεια δόμησης περίπου 24.600 τ.μ. τα οποία αφορούν στην κατασκευή ενός παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου (5 αστέρων) 170 περίπου δωματίων. Επιπλέον σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός ενυδρείου-κέντρου θαλασσίων ερευνών, μέγιστης εκτιμώμενης επιφάνειας περίπου 7.900 τ.μ. στο οποίο θα αναπτυχθούν εκπαιδευτικές, ερευνητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
  - Υλοποίηση τμήματος της ζώνης ανάπτυξης "Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά" συνολικής επιφανείας 334.854,75 τ.μ. με συνολική επιτρεπόμενη δόμηση περίπου 67.000 τ.μ. με χρήσεις τουρισμού – αναψυχής. Ειδικότερα προβλέπεται η αναβάθμιση της υφιστάμενης μαρίνας του Αγίου Κοσμά 308 θέσεων ελλιμενισμού, καθώς και η ανάπτυξη εμπορικού κέντρου/καταστημάτων εκτιμώμενης δόμησης περίπου 30.000 τ.μ., στον χερσαίο χώρο της μαρίνας. Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου/καταστημάτων θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την Αύξηση μέσω συμμετοχής της Εταιρίας στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρίας που θα ιδρυθεί για το σκοπό αυτό. 

  -Ανέγερση παραθαλάσσιου πύργου κατοικιών σε περιοχή με χρήσεις αμιγούς κατοικίας, που γειτνιάζει με τη "Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά", με επιτρεπόμενο ύψος έως 200 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και μέγιστη εκτιμώμενη επιφάνεια δόμησης περίπου 45.000 τ.μ. Το κτίριο αυτό θα αποτελέσει τοπόσημο της περιοχής (Landmark) (πύργος κατοικιών στη
  μαρίνα).
  - Ανέγερση παραθαλάσσιου οικισμού κατοικιών ήπιας δόμησης (μονοκατοικίες,
  συγκροτήματα κατοικιών-διαμερισμάτων μέγιστου ύψους 11 μ.), σε περιοχή με χρήσεις αμιγούς κατοικίας, που γειτνιάζει με τη "Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά", με μέγιστη εκτιμώμενη επιφάνεια δόμησης περίπου 43.500 τ.μ.
  -Τμηματική ανέγερση συγκροτημάτων κατοικιών διαφόρων τύπων (κτίρια ύψους έως 50 μ., διαμερίσματα, κ.λπ.), εκτιμώμενης δόμησης περίπου 40.000 τ.μ. εντός της Πολεοδομικής Ενότητας Α-Π1 "Γειτονιά πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας".
  Οι προαναφερθείσες οικιστικές αναπτύξεις εκτιμάται ότι θα ανέρχονται σε περίπου 800 κατοικίες /μονάδες.
  - Ανάπτυξη εμπορικού κέντρου εντός του πολεοδομικού κέντρου επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, πλησίον της στάσης μετρό "ΕΛΛΗΝΙΚΟ" και εκτιμώμενη μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια περίπου 72 χιλ. τ.μ. (η τελική επιφάνεια θα καθοριστεί κατά τη φάση σχεδιασμού με βάση τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και συνθήκες της αγοράς). Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη εμπορικού κέντρου θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την Αύξηση μέσω συμμετοχής της Εταιρίας στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρίας που θα ιδρυθεί για το σκοπό αυτό.
  - Υλοποίηση ενός σημαντικού τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου με χρήσεις πρασίνου, αναψυχής, ελευθέρων χώρων, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωφελών λειτουργιών και πρότυπων αστικών υποδομών ως προς την λειτουργία τους. Οι αναπτύξεις εντός του μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου που προβλέπεται να υλοποιηθούν εντός της πρώτης πενταετίας είναι οι εξής:

  *Αθλητικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν ενδεικτικά: ανοικτά προπονητήρια, κλειστά προπονητήρια, καθώς και κολυμβητικό συγκρότημα.

  *Μετατροπή της δεξαμενής της πρώην ολυμπιακής εγκατάστασης Κανόε Καγιάκ σε υδάτινο στοιχείο, και επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενων κτιρίων.

  *Η αξιοποίηση του χαρακτηρισμένου ως νεότερου μνημείου κτιρίου του πρώην "Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών" (κτίριο Saarinen) ως εκθεσιακού κέντρου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

  *Η μετατροπή των υπόστεγων της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν χαρακτηρισθεί ως μνημεία, σε μουσεία.

  * Χώροι εστίασης / αναψυχής

  -Υλοποίηση λοιπών έργων υποδομής όπως η ανάπλαση και διαμόρφωση αμμώδους παραλίας σε μήκος 1 χλμ., λιμενικά έργα για τον εμπλουτισμό και προστασία των παραλιών, του τουριστικού καταφυγίου και της ναυταθλητικής εγκατάστασης, ειδικά έργα πρόσχωσης για την κατασκευή ενυδρείου, έργα προστασίας της εκβολής του ρέματος Τραχώνων, νέα χάραξη γραμμής Τραμ η οποία θα συνδέει το υφιστάμενο δίκτυο επί της παραλιακής λεωφόρου με το πολεοδομικό κέντρο επί της Λ. Βουλιαγμένης δια μέσου του Μητροπολιτικού Πάρκου, έργο παράκαμψης και υπογειοποίησης τμήματος της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος (έργο που θα επιτρέψει την ενοποίηση του μητροπολιτικού πάρκου με το παραλιακό μέτωπο), έργα ανασύστασης / διευθέτησης ρεμάτων, εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων,   

  -εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων με σκοπό την άρδευση του Μητροπολιτικού Πάρκου και των λοιπών πράσινων κοινόχρηστων και ανοικτών χώρων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου, τα έργα προετοιμασίας του Ακινήτου και οι απαιτούμενες εργοταξιακές υποδομές καθώς και κατεδαφίσεις υφιστάμενων κτιρίων, εκτεταμένο Δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων
  και φυσικά το δίκτυο δρόμων και δικτύων που είναι απαραίτητα για την λειτουργία των εγκαταστάσεων που αναμένεται να λειτουργήσουν εντός της πρώτης πενταετίας. 

  Οι εκτιμήσεις αναφορικά με το ύψος των ανωτέρω επενδύσεων, ανέρχονται σε €1,25 δισ. (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, εξόδων χρηματοδότησης, κ.λπ.). Εξ ’αυτών το 37% περίπου αφορά επενδύσεις σε έργα υποδομής και το Μητροπολιτικό Πάρκο για τις οποίες η εταιρεία έχει δεσμευτεί να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να υλοποιηθούν σύμφωνα με τους όρους της Τροποποιητικής Σύμβασης.
  Επιπλέον, η εταιρεία εκτιμά ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους €250 εκατ., που αφορούν σε χρηματοοικονομικά έξοδα (η τελική εκτίμηση για το ύψος των χρηματοοικονομικών εξόδων θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση της συμφωνίας χρηματοδότησης), έξοδα κατά τη φάση ωρίμανσης του έργου, έξοδα marketing και εμπορικής προώθησης και λοιπά έξοδα λειτουργίας του έργου εντός της πρώτης πενταετίας.

  Τα κεφάλαια

  Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της Αύξησης, τα συνολικά καθαρά αντληθέντα κεφάλαια που θα προέλθουν από την Αύξηση ύψους έως 650 εκατ. ευρώ, αφαιρουμένων των δαπανών της παρούσας έκδοσης ύψους 10 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και της ρευστότητας της Εταιρείας με σκοπό την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό,  σύμφωνα με τα οριζόμενα στην από 14.11.2014 Σύμβαση μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Hellinikon Global, της Lamda Development (ως εγγυητή της Hellinikon Global) και του Ελληνικού Δημοσίου, ως εκ τρίτου συμβαλλόμενου και της από 19.07.2016 Τροποποιητικής αυτής Σύμβασης, οι οποίες αμφότερες κυρώθηκαν με τον Ν. 4422/2016 (ΦΕΚ 181Α/2016) και την υλοποίηση της σχετικής επένδυσης.

  Ειδικότερα, η εν λόγω επένδυση αφορά στην απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. έναντι συνολικού τιμήματος ποσού 915 εκατ. ευρώ και την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά σύμφωνα με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης που έχει εγκριθεί με το από 28.2/01.03.2018 Προεδρικό Διάταγμα.

  Τα συνολικά καθαρά αντληθέντα κεφάλαια που θα προέλθουν από την Αύξηση θα χρησιμοποιηθούν ως ακολούθως και με την κατωτέρω προτεραιότητα ανεξαρτήτως πλήρους ή μερικής κάλυψης:

  - ποσό €467 εκατ. θα διατεθεί άμεσα για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Hellinikon Global I S.A. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από αυτή για την καταβολή ως Αγοραστή των δύο πρώτων δόσεων του Τιμήματος Αγοραπωλησίας Μετοχών υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της Σύμβασης και της ως άνω Τροποποιητικής Σύμβασης, ήτοι ποσό €300 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή της πρώτης δόσης κατά την Ημερομηνία Μεταβίβασης και ποσό €167 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή της δεύτερης δόσης κατά τη δεύτερη επέτειο από την Ημερομηνία Μεταβίβασης, υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχουν εκδοθεί άδειες δόμησης για όλα τα κτίρια -τοπόσημα
  - ποσό 133 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί εντός 3 ετών από την ολοκλήρωση της Αύξησης με σκοπό την ανάπτυξη δυο εμπορικών κέντρων εντός του Ακινήτου μέσω συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα ιδρυθεί για το σκοπό αυτό και
  - ποσό 40 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί εντός 3 ετών από την ολοκλήρωση της Αύξησης για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης.

  Όσον αφορά το κεφάλαιο κίνησης, αναφέρεται ότι για τους επόμενους δώδεκα μήνες το κεφάλαιο κίνησης δεν επαρκεί για τις δραστηριότητες τόσο της εταιρείας, όσο και του ομίλου. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα σε κεφάλαιο κίνησης ανέρχεται σε 786,5 εκατ. ευρώ για την εταιρεία και 685,1 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και προέρχεται κατά κυριότητα από τις υποχρεώσεις της εταιρείας σε συνάρτηση με την αγορά του συνόλου των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. και την αξιοποίηση του ακινήτου.

  Η Διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι θα καλύψει τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες ως ακολούθως:

  -Με ποσό ύψους 650 εκατ. ευρώ από τα αντληθέντα κεφάλαια της παρούσας Αύξησης τα οποία θα διατεθούν για την χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της Εταιρείας σε συνάρτηση με την επένδυση στο Ακίνητο, καθώς και την κάλυψη των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης. Σημειώνεται ότι η Consolidated Lamda Holdings S.A., ως βασικός μέτοχος της Εταιρείας, δεσμεύτηκε να καλύψει τις μετοχές, που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες.

  - Η εταιρεία προτίθεται να προβεί σε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου με δημόσια προσφορά μέχρι και 300 εκατ. ευρώ, την οποία στοχεύει να πραγματοποιήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης και μετά από τη λήψη της σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών και εγκρίσεων για τη δημόσια προσφορά των ομολογιών.

  Δημ. Δελεβέγκος
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ