Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Νοε-2019 13:17

  Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς

  Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι αναλυτές για την Πειραιώς, μετά και την επιβράδυνση της μείωσης των NPEs το γ' τρίμηνο η οποία και κάνει αβέβαιη την επίτευξη των στόχων του 2019, καθώς και την ανακατάταξη ορισμένων δανείων σε NPEs.

  Τα έσοδα, οι λειτουργικές δαπάνες και οι προβλέψεις της Τράπεζας Πειραιώς κινήθηκαν ανάλογα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, ωστόσο τα καθαρά κέρδη των 49 εκατ. ευρώ ήταν πολύ υψηλότερα από αυτά που ανέμενε λόγω των υψηλότερων εσόδων από συναλλαγές, όπως επισημαίνει, τονίζοντας πως οι τάσεις στο τρίμηνο επιβεβαιώνουν το ισχυρό λειτουργικό turnaround της συστημικής τράπεζας.

  Ωστόσο, επισημαίνει πως η επιβράδυνση στην οργανική μείωση των NPEs αυτό το τρίμηνο δημιουργούν σύννεφα γύρω από την τράπεζα, κυρίως λόγω μεταφοράς εταιρικών δανείων ύψους 675 εκατ. ευρώ στα NPEs, με τον στόχο για NPEs ύψους 22,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 να είναι δύσκολο να επιτευχθεί (από 24,9 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο). Πάντως, οι στόχοι για τα επίπεδα 2020-21 παραμένουν αμετάβλητοι καθώς αναμένεται να ανακάμψουν το 2020. 

  Η JP Morgan σημειώνει επίσης ότι οι τάσεις της οργανικής μείωσης κινούνται ελαφρώς κάτω από τους στόχους, σε 0,6-0,7 δισ. ευρώ τα πρόσφατα τρίμηνα έναντι 0,9 δισ. ευρώ απαιτούνται κατά μέσον όρο μέχρι τα τέλη του 2021, σηματοδοτώντας την ανάγκη μεγαλύτερης εξάρτησης σε μη οργανικές δράσεις, εάν οι τάσεις δεν βελτιωθούν στο επόμενο διάστημα.

  Η Axia από την πλευρά της επισημαίνει πως βλέπει θετικά τα αποτελέσματα της Πειραιώς σε ό,τι αφορά τις υποκείμενες επιδόσεις της τράπεζας και το γεγονός ότι μπόρεσε να σημειώσει ένα "καθαρό" τρίμηνο, αλλά ταυτόχρονα εκλαμβάνει αρνητικά την ανακατάταξη ορισμένων δανείων σε NPEs (αν και γίνονται βήματα για μείωση των αρνητικών επιπτώσεων) και τις τάσεις των ρευστοποιήσεων, γεγονός που ασκεί επιπρόσθετη πίεση στην απαιτούμενη προσπάθεια επίτευξης των στόχων των NPEs για το 2021 (διατηρήθηκε στα 11,3 δισ. ευρώ ή 23% έναντι 24,9 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο).

  Παρόλα αυτά, η Axia χαιρετίζει τις κεφαλαιακές ενέργειες  της Πειραιώς που οδήγησαν σε αύξηση των κεφαλαιακών δεικτών κατά 270 μ.β  σε σχέση με το αρχικό guidance των 160-200 μ.β,  και αυτό αποτελεί θετική έκπληξη για την αγορά. Η Axia υπογραμμίζει επίσης πως ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 17% το 2023, συμπεριλαμβανομένων των 2 δισ. ευρώ των cocos.

  Η Euroxx σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της Πειραιώς ήταν καλύτερα των εκτιμήσεών της τόσο σε επίπεδο προ προβλέψεων κερδών όσο και σε επίπεδο καθαρών κερδών, ενώ και τα έσοδα ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της, και οι κεφαλαιακές δαπάνες καθώς και οι επισφάλειες κινήθηκαν χαμηλότερα. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει και τη βελτίωση των δεικτών κεφαλαίου CET 1 της συστημικής τράπεζας.

  Η Βank οf America επισημαίνει πως η Πειραιώς σημείωσε καθαρά κέρδη ύψους 44 εκατ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες κατά το τρίτο τρίμηνο, παρά τη συρρίκνωση των καθαρών εσόδων από τόκους, χάρη στη σταθερή απόδοση επί των προμηθειών. Τα κέρδη από τις συναλλαγές στήριξαν τα έσοδα και το λειτουργικό κόστος ήταν υπό έλεγχο.

  Από την άλλη πλευρά, η μείωση του αποθέματος NPEs ήταν σχετικά περιορισμένη λόγω της νέας μεγάλης ανακατάταξης ορισμένων δανείων σε NPEs, και την επιβράδυνση των εκροών οργανικών NPEs. Έτσι η BofA διατηρεί τη σύσταση underperform για τη μετοχή της Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 3,04 ευρώ και με περιθώριο ανόδου μόλις 2% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων