Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Νοε-2019 19:46

  Τρ. Πειραιώς: Τιτλοποιήσεις 3 δισ. ευρώ για τον "Ηρακλή" και μείωση των NPEs κατά 6,4 δισ. ευρώ το 2020

  Τρ. Πειραιώς: Τιτλοποιήσεις 3 δισ. ευρώ για τον "Ηρακλή" και μείωση των NPEs κατά 6,4 δισ. ευρώ το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων 3 δισ. ευρώ, τις οποίες θα κατευθύνει στο σχήμα της κυβέρνησης "Ηρακλής", ετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα αναμένει για το 2019 προ φόρων κέρδη 150 εκατ. ευρώ, ενώ στις 2 Δεκεμβρίου πρόκειται να αποπληρώσει με μετρητά 160 εκατ. ευρώ τα CoCos του Ελληνικού Δημοσίου.

  Όπως ανέφερε η διοίκηση της Τράπεζας στους αναλυτές των ξένων οίκων, οι τιτλοποιήσεις θα είναι έτοιμες και θα μεταβιβαστούν στο ελληνικό APS μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2020. Πρόκειται για τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs 2 δισ. ευρώ (project Phoenix) και τιτλοποίηση  επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ (project Bridge). Όπως αναφέρθηκε, η πιο προχωρημένη από τις δύο είναι η τιτλοποίηση Phoenix της οποίας το senior κομμάτι υπολογίζεται στο 45% και για αυτό η Τράπεζα θα ζητήσει κρατικές εγγυήσεις 900 εκατ. ευρώ. Και για τις δύο τιτλοποιήσεις, η Τράπεζα έχει απευθυνθεί σε δύο rating agencies προκειμένου να λάβουν επενδυτική αξιολόγηση.

  Ο CEO της Τράπεζας  Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου ότι η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου "Ηρακλής" και οι ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές για την έκδοση μέσων κεφαλαιακής ενίσχυσης που δεν επιφέρουν dilution στους μετόχους, θα επιταχύνουν το σχέδιο της Τράπεζας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα παρέχει νέα πληροφόρηση στους επενδυτές, τόσο για τους στόχους για τα NPEs, όσο και για την πρόοδο του σχεδίου Agenda 2020 στις αρχές του επόμενου έτους, μαζί με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για τη χρήση 2019. Ο CEO της Τρ. Πειραιώς επεσήμανε τη συμφωνία με την Intrum για τη διαχείριση κόκκινων δανείων 27 δισ. ευρώ της Τράπεζας, η οποία ολοκληρώθηκε σε μόλις 4,5 μήνες. Η σύμπραξη με την Intrum προσθέτει 70 μονάδες βάσης στον δείκτη CET 1 της Τράπεζας.
  Βάσει του σχεδίου της Τράπεζας Πειραιώς, στο επόμενο έτος τα NPEs θα μειωθούν περαιτέρω κατά 6,4 δισ. ευρώ (από τα 22,9 στα 16,5 δισ. ευρώ) και το 2021 κατά 5,2 δισ. ευρώ, στα 11,3 δισ. ευρώ. Ο δείκτης NPE θα υποχωρήσει στο τέλος του 2021 στο 23%. 

  Αναφερόμενη στα NPEs και επισημαίνοντας ότι υποχωρούν επί 16 συνεχόμενα τρίμηνα, έχοντας μειωθεί κατά 12 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2015, η διοίκηση γνωστοποίησε ότι η Τράπεζα προχώρησε στο γ΄ τρίμηνο σε ανακατηγοριοποίηση δανείων 700 εκατ. ευρώ από την κατάταξή τους ως UTP (με πιθανότητα να μην αποπληρωθούν), μεταφέροντάς τα στην κατηγορία των επισφαλών. Ερωτώμενη σχετικά, είπε πως πρόκειται για μερικά επιχειρηματικά δάνεια, κυρίως για δύο μεγαλύτερες υποθέσεις. Το reclassification των δανείων αυτών επηρέασε το ύψος των εξυπηρετούμενων δανείων στο εννεάμηνο 2019, μειώνοντάς τα στα 23,6 δισ. ευρώ από 23,9 δισ. στο τέλος του 2018.

  Στο γ΄ τρίμηνο 2019, η Τράπεζα είχε ανακτήσεις δανείων 600 εκατ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ δάνεια θεραπεύτηκαν και εξυπηρετούνται κανονικά, 200 εκατ. ευρώ δάνεια αποπληρώθηκαν). Χαμηλότερες του σχεδιασμού ήταν οι επιδόσεις των πλειστηριασμών, καθώς πολλοί ακυρώθηκαν ελλείψει ενδιαφερόμενων πλειοδοτών, ενώ το 72% των ακινήτων από επιτυχείς πλειστηριασμούς κατέληξαν στην Τράπεζα (το ποσοστό αυτό ήταν 85% το 2018).

  Η διοίκηση αναφέρθηκε στην παραγωγή νέων δανείων, επισημαίνοντας τις θετικές προοπτικές για την αύξησή τους προσεχώς και δηλώνοντας υπερήφανη για τη συμμετοχή και τον ηγετικό ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς στη χρηματοδότηση του project του Ελληνικού. Όπως ανέφερε, πρόκειται για το 5% της αναγκαίας χρηματοδότησης για την πρώτη πενταετία του έργου, ένα ποσό που ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

  Το 2019 αναμένεται να κλείσει με τις νέες χρηματοδοτήσεις από την Τράπεζα στα περίπου 4 – 4,5 δισ. ευρώ, με προοπτική νέα δάνεια 5 δις. ευρώ το 2020 και 6 δισ. ευρώ το 2021 (το 80% θα αφορούν επιχειρήσεις). 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ