Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Νοε-2019 20:20

  ΕΤΕ: Αρχές Ιανουαρίου 2020 οι δεσμευτικές προσφορές για Εθνική Ασφαλιστική

  ΕΤΕ: Αρχές Ιανουαρίου 2020 οι δεσμευτικές προσφορές για Εθνική Ασφαλιστική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Πολύ γρήγορα εξελίσσονται οι διαδικασίες για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την διοίκησή της να εκτιμά ότι η πώληση θα ολοκληρωθεί το 2020 και δεν θα γίνει χρήση της παράτασης μέχρι το 2021 που έχει λάβει η ΕΤΕ από την DGComp.

  Όπως ανέφερε στους αναλυτές των ξένων οίκων ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, οι δεσμευτικές προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική αναμένονται στις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου έτους και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί νωρίς μέσα στο 2020. Η επίπτωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής Τράπεζας έχει εκτιμηθεί στις 110 μ.β., αν και ο CEO της Τράπεζας δεν τοποθετήθηκε εκ νέου, ερωτώμενος αν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή εκτιμήσεων προς τα πάνω λόγω της εν τω μεταξύ αύξησης της αξίας της Εθνικής Ασφαλιστικής.

  Σχετικά με το ΛΕΠΕΤΕ, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι η διοίκηση της ΕΤΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων του νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης στα κεφάλαια της τράπεζας. Οι συζητήσεις θα καταλήξουν τους επόμενους μήνες, ωστόσο ο CEO της ΕΤΕ δεν φάνηκε αισιόδοξος για τον περιορισμό του ποσού που καλείται καταβάλει η ΕΤΕ ετησίως για το ΛΕΠΕΤΕ. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ και η συζήτηση με την κυβέρνηση γίνεται προκειμένου αυτό να μην πρέπει να αναγνωριστεί στο σύνολό του προκαταβολικά, χτυπώντας τα κεφάλαια της τράπεζας. "Ίσως υπάρξει κεφαλαιακό χτύπημα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς. Σχετικά με το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ο CEO της ΕΤΕ ανέφερε ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν πολύ νωρίτερα, με τρόπους που δεν θα επιφέρουν dilution στους μετόχους, με χρήση όλων των εργαλείων, συμπεριλαμβανομένου και του σχήματος "Ηρακλής" της κυβέρνησης, στο οποίο η ΕΤΕ θα συμμετάσχει, φέροντας για το λόγο αυτό έναν χρόνο νωρίτερα, το 2020, τις τιτλοποιήσεις NPLs που σχεδίαζε για το 2021.

  Στο εννεάμηνο 2019 η ΕΤΕ μείωσε τα NPEs κατά 4 δισ. ευρώ, με τα 3 δισ. να προέρχονται από πωλήσεις δανείων. Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στις βαθιές αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που προσφέρει η ΕΤΕ στους πελάτες της μέσω του προγράμματος Split & Settle, το οποίο παρουσιάζει μεγάλη αποδοχή. Μέσω οργανικών κινήσεων η μείωση των NPEs υπερβαίνει ήδη το 1 δισ. ευρώ.  

  Αναφερόμενος στα προς πώληση χαρτοφυλάκια, ο CEO της ΕΤΕ ανέφερε ότι η τράπεζα έχει λάβει δεσμευτικές προσφορές και είναι κοντά στην υπογραφή της πώλησης του χαρτοφυλακίου Leo, ναυτιλιακών NPLs 300 εκατ. ευρώ. Στο δ΄ τρίμηνο 2019 θα κλείσει και η πώληση του χαρτοφυλακίου Iris, καταγγελμένων δανείων μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 900 εκατ. ευρώ.

  Μη δεσμευτικές προσφορές έχει λάβει η τράπεζα και για χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων με εγγυήσεις σε ακίνητα, 200 εκατ. ευρώ, στη Ρουμανία. Επίσης, στην Κύπρο ξεκίνησαν οι διαδικασίες για πώληση χαρτοφυλακίου δανείων λιανικής και επιχειρήσεων 300 εκατ. ευρώ.

  Σημειώνεται ότι για να επιτύχει τους στόχους μείωσης των NPEs που έχει θέσει για το 2019, απομένει η μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων 300 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε η διοίκηση. 

  Διαβάστε ακόμη:

  *Εθνική Τράπεζα: Στα 423 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα κέρδη στο 9μηνο


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ