Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Νοε-2019 19:06

  Eurobank: Τι αλλάζει στην τιτλοποίηση Cairo η προοπτική μεταβίβασής της στον "Ηρακλή"

  Eurobank: Τι αλλάζει στην τιτλοποίηση Cairo η προοπτική μεταβίβασής της στον "Ηρακλή"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Σε αναπροσαρμογές της τιτλοποίησης του μικτού χαρτοφυλακίου Cairo, 7,5 δισ. ευρώ, της Eurobank, οδηγεί η λειτουργία του ελληνικού APS "Ηρακλής".

  Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο στους αναλυτές ξένων οίκων η διοίκηση της Eurobank, εφόσον ο νόμος για τον "Ηρακλή" περάσει τον Δεκέμβριο χωρίς αποκλίσεις από το προσχέδιο που έχουν δει οι τράπεζες, οι υπογραφές των δεσμευτικών προσφορών για την τιτλοποίηση Cairo θα μπουν πριν από το τέλος του έτους. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα καθυστερήσει για ένα δίμηνο (δηλ. πάει για τον Φεβρουάριο 2020) σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

  Όπως ανέφερε η διοίκηση της Eurobank, η τιτλοποίηση Pillar, στεγαστικών NPLs 2 δις. ευρώ, η οποία έχει κλείσει ως συναλλαγή (πουλήθηκε στην PIMCO) και έχει λάβει τις εγκρίσεις από τον SSM, δεν θα μεταβιβαστεί στο σχήμα του "Ηρακλή".

  Η διοίκηση ρωτήθηκε για τις αλλαγές που επέρχονται στον σχεδιασμό της τιτλοποίησης Cairo λόγω της προοπτικής μεταβίβασής της στον "Ηρακλή". Όπως αναφέρθηκε:

  -Το senior κομμάτι της τιτλοποίησης θα ανέλθει σε 2,6 δισ. ευρώ ή λίγο λιγότερο αναλόγως της πληρωμής των εγγυήσεων

  - Ο mezzanine τίτλος θα κινηθεί στο 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ ή ελαφρώς υψηλότερα. Η Τράπεζα θα δώσει στους μετόχους της το 80% του mezzanine και το υπόλοιπο 20% θα πουληθεί στον επενδυτή που θα αγοράσει το Cairo και τη θυγατρική εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων, FPS

  -O junior τίτλος θα ανέλθει σε 3,6 δισ. ευρώ. Το 51% αυτού θα πουληθεί σε επενδυτές και το 49% θα μοιραστεί στους μετόχους

  - Οι προμήθειες που θα καταβάλει η Τράπεζα στο Δημόσιο για τη χρήση των κρατικών εγγυήσεων εκτιμήθηκαν σε 270 εκατ. ευρώ

  - Η επίπτωση του Cairo στον δείκτη CET 1 της Τράπεζας εκτιμήθηκε σε 1,2 – 1,4 ποσοστιαίες μονάδες. Θα αντισταθμιστεί όμως από το μηδενικό RWA που θα λάβει η Τράπεζα για τη διακράτηση του senior note και το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο. 

  Μόλις ολοκληρωθεί το πλάνο μείωσης των NPEs/NPLs, η Eurobank θα παράγει κέρδη, τα οποία θα αντιστοιχούν σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) περίπου 10%.

  Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

  Η διοίκηση ανέφερε ότι το λειτουργικό κόστος θα υποχωρήσει φέτος κατά 2% και 1% το 2020. Μέσω της εθελουσίας εξόδου θα αποχωρήσουν φέτος 400 εργαζόμενοι. Θα ακολουθήσει και νέα εθελουσία το 2020 με στόχο την αποχώρηση 350 – 400 ατόμων, καθώς και μείωση καταστημάτων από 350 σε 325.

  Διαβάστε ακόμη:

  Eurobank: Καθαρά κέρδη 149 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ