Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Νοε-2019 18:35

  Η βαριά κληρονομιά ΣΥΡΙΖΑ στα ενεργειακά και η αναγνώριση της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις

  Η βαριά κληρονομιά ΣΥΡΙΖΑ στα ενεργειακά και η αναγνώριση της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την αναγνώριση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας περιλαμβάνει η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

  Συγκεκριμένα η έκθεση καλωσορίζει ως θετική την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την επίσπευση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης. Η έκθεση χαρακτηρίζει ως "ακρογωνιαίο λίθο" της ενεργειακής στρατηγικής την πρόωρη απόσυρση λιγνιτικής ισχύος, σχέδιο που χαρακτηρίζεται ως "φιλόδοξο" και το οποίο θα συνδυαστεί με την εφαρμογή αναθεωρημένων αντιμονοπωλιακών μέτρων, αλλά και με το νέο μοντέλο της αγοράς (target model), αναμορφώνοντας την ελληνική ενεργειακή αγορά.

  Ωστόσο, η έκθεση είναι κόλαφος για την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς ουσιαστικά επιρρίπτει την ευθύνη για την αποτυχία της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι στον πρώτο διαγωνισμό απορρίφθηκε προσφορά που κατατέθηκε με αποτίμηση της ΔΕΗ που παραβίαζε τις βασικές αρχές του διαγωνισμού που είχαν συμφωνηθεί, ενώ για τον δεύτερο διαγωνισμό που ακολούθησε, δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα, ενώ υπήρχε νομική αβεβαιότητα και έλλειψη διαφάνειας.

  Η Επιτροπή θεωρεί ότι παραμένει η παραβίαση του ανταγωνισμού με κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη και αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επίσημα δηλώσει την πρόθεσή τους να υποβάλουν αναθεωρημένη δέσμη μέτρων τον Ιανουάριο του 2020. Το θέμα χαρακτηρίζεται ως σημαντικό για τη λειτουργία της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού και την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά.

  Κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας, σχολιάζοντας την έκθεση, ανέφεραν:

  "Η έκθεση συνιστά πολύ θετική εξέλιξη. Αναγνωρίζει τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Αποδέχεται ότι περαιτέρω πρωτοβουλίες θα αναληφθούν τον Ιανουάριο όταν θα έχει εγκριθεί το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ, αλλά και το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

  Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την Επιτροπή για να εξασφαλίσει μια συνολική συμφωνία για το Target Model, τον Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας, τον Μηχανισμό Διακοψιμότητας, τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ