Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Νοε-2019 08:00

  Alpha Bank: Πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο Galaxy και τα οφέλη για τράπεζα και μετόχους

  Alpha Bank: Πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο Galaxy και τα οφέλη για τράπεζα και μετόχους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Νέο μοντέλο λειτουργίας, με γενναία εξυγίανση ισολογισμού καθώς  μειώνει κατά περίπου 73% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης, υιοθετεί η Alpha Bank με το σχέδιο μετασχηματισμού της που βασίζεται στο σχέδιο Galaxy.

  Το σχέδιο στοχεύει στη δημιουργία κερδών και αξίας για τους μετόχους (από το 2021 και μετά η Τράπεζα θα διανέμει ως μέρισμα στους μετόχους το 10% των κερδών της, αφού υποβάλει σχετικό αίτημα στον SSM και λάβει έγκριση), βάζει στο επίκεντρο τον πελάτη στον οποίο θα προσφέρονται υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες, μέσα από μια πιο αποτελεσματική πλατφόρμα εξυπηρέτησης, και απελευθερώνει την δυναμική της Τράπεζας για τη χρηματοδότηση της πραγματικής Οικονομίας με νέα δάνεια 14 δισ. ευρώ μέχρι το 2022. Στόχος της διοίκησης της Alpha Bank και του διευθύνοντος συμβούλου, Βασίλη Ψάλτη, είναι η Alpha Bank να καταστεί Τράπεζα πρώτης προτίμησης.

  Πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο Galaxy

  Το σχέδιο Galaxy της τιτλοποίησης – μαμούθ NPLs 12 δισ. ευρώ θα ενεργοποιηθεί χωρίς να υπάρξει καμία επίπτωση στους μετόχους (dilution) και παράλληλα η Τράπεζα θα μπορέσει να απαλλαγεί δραστικά από τα κόκκινα δάνεια, χωρίς να γράψει ζημιές που θα ενεργοποιούσαν τις διατάξεις για τον αναβαλλόμενο φόρο.  

  Ο διπλός στόχος επιτυγχάνεται με securitization και hive down, δηλαδή με τιτλοποίηση δανείων που βγαίνουν από την τράπεζα και μεταφέρονται σε τρίτη οντότητα, και με carve – out, δηλαδή με απόσχιση της δραστηριότητας διαχείρισης των NPLs. Μέσω των δύο κινήσεων, η Alpha Bank θα μεταφέρει σε SPV την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων 12 δισ. ευρώ και η ίδια (η εισηγμένη στο χρηματιστήριο) θα μετατραπεί σε holding εταιρία που θα έχει υπό την ομπρέλα της το SPV και την τράπεζα με τις υγιείς τραπεζικές δραστηριότητες (όπως αναφέρθηκε χθες στους αναλυτές, στην τράπεζα θα παραμείνουν core NPEs 7 δισ. ευρώ, με υψηλές δυνατότητες ανακτήσεων, τα οποία προβλέπεται να μειωθούν κατά 50% έως το 2022).

  Η συναλλαγή θα συνοδευτεί από την πώληση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας στην Cepal Hellas (στην οποία μέτοχος με 60% είναι η Centerbridge) και ακολούθως την πώληση της νέας Cepal σε επενδυτές. Όπως αναφέρθηκε στους αναλυτές, η  υπογραφή της πώλησης αναμένεται στο τέλος του β΄ με αρχές του γ΄ τριμήνου 2020. Eρωτώμενη σχετικά, η διοίκηση της Τράπεζας αρνήθηκε να αποκαλύψει το τίμημα της εξαγοράς του 60% της Cepal από την Centerbridge.

  Το Galaxy στον… γαλαξία του "Ηρακλή"

  Το σχέδιο Galaxy με το οποίο η Alpha Bank θα τιτλοποιήσει και θα βγάλει από τον ισολογισμό της 12 δις. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, εντάσσεται και στην πρόθεση της Τράπεζας να χρησιμοποιήσει το σχήμα "Ηρακλής" της κυβέρνησης για τη συστημική μείωση των NPLs και να εκμεταλλευτεί το μηδενικό RWA που θα εξασφαλίσει για τη διακράτηση του senior κομματιού της τιτλοποίησης. Όπως αναφέρθηκε χθες στην μιάμισης ώρας παρουσίαση του deal στους αναλυτές, η Τράπεζα θα συμμετάσχει στον "Ηρακλή", ζητώντας κρατικές εγγυήσεις 3,7 δισ. ευρώ. Η τιτλοποίηση αναμένεται να μεταβιβαστεί στον "Ηρακλή" τον Ιανουάριο 2020. Η Τράπεζα θα εκδώσει τίτλους senior, mezzanine και equity, διακρατώντας το senior κομμάτι και πουλώντας σε επενδυτές το 95% των δύο άλλων tranches (δηλ. η Τράπεζα θα κρατήσει η ίδια από 5% του mezzanine και του equity, αν και, όπως αναφέρθηκε, διατηρεί το δικαίωμα και άλλων επιλογών στην πορεία, με κριτήριο και την όρεξη των επενδυτών).

  Το κουπόνι του senior ομολόγου εκτιμήθηκε ότι θα κινηθεί στις 80 – 100 μονάδες βάσης (δηλαδή θα "πληρώνει" επιτόκιο στην Τράπεζα 0,80% - 1%). Αναφορικά με το κόστος των εγγυήσεων του Δημοσίου, αναφέρθηκε ότι αυτό θα το καταβάλλει το SPV.

  Σημειώνεται ότι η Τράπεζα αναμένει ότι θα λάβει το rating για το senior ομόλογο στο τέλος του α΄ τριμήνου 2020. Όπως αναφέρθηκε, έχει γίνει σχετική προεργασία και με την τιτλοποίηση Orion, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, την οποία η Alpha σχεδίαζε να πουλήσει, αλλά "πάγωσε" προκειμένου να την κατευθύνει στον "Ηρακλή" (το Orion συμπεριλαμβάνεται πλέον στην τιτλοποίηση των 12 δισ. ευρώ).  

  Τα κεφάλαια που θα "κάψει" η Alpha Bank για την δραστική μείωση των κόκκινων δανείων της μέσω του project Galaxy υπολογίζονται σε 3,5% των εποπτικών της κεφαλαίων και σε ποσό που δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. 

  Τι πετυχαίνει η Alpha Bank με το σχέδιο Galaxy

  Η στόχευση και τα οφέλη της mega - τιτλοποίησης για την Alpha Bank συνοψίζονται στα εξής:

  - Επίτευξη δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPE χαμηλότερο του 20% φέτος και κάτω του 10% το 2022 από 44,1% σήμερα (ο στόχος για τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών NPL είναι να υποχωρήσει κάτω του 5% το 2022).  

  - Μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου (κόστος σχηματισμού προβλέψεων) σε επίπεδα χαμηλότερα των 70 μονάδων βάσης

  - Ενίσχυση των κεφαλαίων της, διαμορφώνοντας δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σημαντικά υψηλότερους από τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις και συγκεκριμένα, δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) περίπου 17% και δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων (CET 1) περίπου 15%. Η Τράπεζα σκοπεύει να αξιοποιήσει πλήρως το διαθέσιμο περιθώριο 2% για έκδοση κεφαλαίων κατηγορίας Tier II (στη χθεσινή παρουσίαση δεν αναφέρθηκε το timing της έκδοσης και ειπώθηκε ότι αυτό θα κριθεί από τις συνθήκες στις αγορές).

  - Μείωση του δείκτη εξόδων προς έσοδα σε επίπεδα κάτω του 48% και του δείκτη κόστους προς ενεργητικό κάτω από τις 145 μονάδες βάσης. Στόχος της Τράπεζας είναι οι επαναλαμβανόμενες λειτουργικές δαπάνες να μειωθούν κατά περισσότερο από 10% μέχρι το 2022 και να διαμορφωθούν σε περίπου 960 εκατ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ το 2018.

  - Απελευθέρωση κεφαλαίων για νέες δανειοδοτήσεις στην Ελλάδα περίπου 14 δισ. ευρώ την περίοδο 2019 – 2022, με 11 δις. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Η αύξηση των δανείων, μαζί με την αυξημένη δραστηριότητα επιχειρηματικών συναλλαγών και εργασιών bancassurance αναμένεται να αυξήσουν τα ετήσια έσοδα της Τράπεζας από προμήθειες κατά 110 εκατ. ευρώ.

  - Επίτευξη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoE) περίπου 9%.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Alpha Bank: Κέρδη μετά από φόρους 92 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

  * Τιτλοποίηση-μαμούθ και carve-out από την Alpha Bank, με στόχο μείωση του δείκτη NPE στο 20% το 2019


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ