Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Νοε-2019 16:20

  Αναβάθμιση της ΔΕΗ από την S&P στο "Β-" από "CCC+" με σταθερές προοπτικές

  Αναβάθμιση της ΔΕΗ από την S&P στο "Β-" από "CCC+" με σταθερές προοπτικές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της ΔΕΗ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P στο "Β-",  από "CCC+" προηγουμένως, με σταθερές προοπτικές. 

  Όπως επισημαίνει ο οίκος, θεωρεί πλέον πως η ικανότητα της Ελλάδας να στηρίξει τη ΔΕΗ έχει αυξηθεί. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως η Ελλάδα μπορεί να παρέχει έγκαιρη και επαρκή υποστήριξη στη ΔΕΗ σε περίπτωση οικονομικής δυσπραγίας. Αυτό συμβαίνει λόγω της βελτιωμένης πιστωτικής ποιότητας της Ελλάδας, δεδομένης της ισχυρότερης οικονομικής κατάστασης και της βελτίωσης της ικανότητας χρηματοδότησης. 

  Η S&P συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει μια μέτρια πιθανότητα η ΔΕΗ να λάβει έγκαιρη και επαρκή έκτακτη υποστήριξη από την κυβέρνηση.

  Η κύρια πρόκληση για τη ΔΕΗ είναι να μεταμορφώσει τη στρατηγική της προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να μετατοπίσει το μείγμα παραγωγής ενέργειας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εάν η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση εφαρμόσει την πρότασή της για πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2028, αυτό θα μπορούσε να συμβεί πιο γρήγορα, τονίζει οίκος.

  Επιπλέον, ο ευρωπαϊκός κανονισμός γύρω από τον ανταγωνισμό προβλέπει ότι η ΔΕΗ πρέπει να μειώσει το μερίδιό της στην παραγωγή και τη λιανική κάτω από το 50% μέχρι τα τέλη του 2019 (επί του παρόντος υπό επαναδιαπραγμάτευση). Στα τέλη του 2018, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ ήταν 61% στην παραγωγή και στο 80% στο λιανικό εμπόριο. Έτσι, η S&P δεν πιστεύει ότι η ΔΕΗ θα συμμορφωθεί με τον κανονισμό έως τα τέλη του 2019 και αν και αυτό θα μπορούσε να την φέρει αντιμέτωπη με κυρώσεις, ωστόσο ο οίκος το θεωρεί απίθανο.

  Η S&P αναφέρει ότι οι οικονομικές επιδόσεις της ΔΕΗ παρέμειναν σχετικά αδύναμες τους τελευταίους 18 μήνες. Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2019 συμβαδίζουν με τα αποτελέσματα του 2018.

  Ωστόσο, αναμένει ότι το προσαρμοσμένο EBITDA της ΔΕΗ θα αντιστρέψει την αρνητική τάση και θα αυξηθεί σε περίπου 485 εκατ. ευρώ το 2019 από 315 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ το προσαρμοσμένο καθαρό χρέος θα παραμείνει σχετικά σταθερό σε περίπου 4,4 δισ. ευρώ. Αυτό θα οδηγούσε το προβλεπόμενο δείκτη FFO ( funds from operations) προς το χρέος να αυξηθεί στο 6% -7% στο τέλος του 2019 από 0% το 2018 και το χρέος προς EBITDA να μειωθεί σε περίπου 9 το 2019 από 13,5 το 2018.

  Οι προσδοκίες του οίκου για ανάκαμψη των πιστωτικών δεικτών της ΔΕΗ στηρίζονται στα εξής:

  Οι προσαρμογές τιμολογίων που ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, οι οποίες θα πρέπει να αυξήσουν τα έσοδα της ΔΕΗ ανά πελάτη αλλά και να προστατεύσουν την εταιρεία έναντι των τιμών του CO2 για όλους τους πελάτες. 

  Η κατάργηση των νέων δημοπρασιών NOME από τον Οκτώβριο του 2019. Οι επιπτώσεις θα είναι σταδιακές, επειδή ορισμένες ποσότητες NOME θα πρέπει να παραδοθούν το 2019 και το 2020 από προηγούμενες δημοπρασίες. 

  Η κατάργηση της επιβάρυνσης που επιβλήθηκε στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τον "Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας" από την 1η Ιανουαρίου 2019.

  Πιθανή και νέα αναβάθμιση

  Όπως αναφέρει ο οίκος, θα μπορούσε να αναβαθμίσει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της ΔΕΗ κατά μία βαθμίδα εάν γίνουν τα εξής:

  - Η διαδικασία μετασχηματισμού της ΔΕΗ εξελιχθεί με επιτυχία και η εταιρεία επιδεικνύει την ικανότητα απομόχλευσης του ισολογισμού της. Αυτό θα οδηγήσει τον οίκο να θεωρήσει τη θέση της ΔΕΗ ως βιώσιμη μακροπρόθεσμα. 

  - Αν αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε "ΒΒ"

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμη:

  Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Δικαιώνει την προσπάθειά μας η αναβάθμιση της S&P

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ