Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Νοε-2019 16:56

  ΣτΕ: Πρόστιμο 3,5 εκατ. ευρώ στον  ΟΤΕ για κατάληψη δημοτικών χώρων

  ΣτΕ: Πρόστιμο 3,5 εκατ. ευρώ στον  ΟΤΕ για κατάληψη δημοτικών χώρων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ποσό 3.464.334 ευρώ θα πληρώσει ο ΟΤΕ, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, για κατάληψη κοινοχρήστων δημοτικών χώρων, στους οποίους εγκατέστησε καρτοτηλέφωνα, την περίοδο 2001-2003.

  Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο (Ε΄Τμήμα) επικύρωσε ως νόμιμες τις αποφάσεις που είχαν εκδώσει τα Διοικητικά Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας στις αποφάσεις του (2090-2094/2019), ότι τα δημοτικά τέλη δεν είναι σε υψηλά επίπεδα, ως προς τον κοινόχρηστο χώρο που καταλαμβάνουν  τα καρτοκινητά τηλέφωνα, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν αυτά (τα τέλη) δεν αφορούν μόνο την χρήση της επιφάνειας των κοινοχρήστων χώρων, αλλά και το υπέδαφος των  χώρων αυτών.

  Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήριο όταν, με πράξεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, επιβλήθηκαν, σε βάρος του ΟΤΕ, τέλη και πρόστιμα, λόγω της αυθαίρετης κατάληψης κοινοχρήστων δημοτικών χώρων, για την τοποθέτηση  συσκευών καρτοτηλεφώνων, σε διάφορα σημεία της συμπρωτεύουσας.

  Ο ΟΤΕ προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, αλλά οι αποφάσεις που εκδόθηκαν από το Εφετείο ήταν αρνητικές για τον Οργανισμό και έτσι, προσέφυγε στο Σ.τ.Ε., ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων, υποστηρίζοντας ότι αυτές εκδόθηκαν κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της ισότητα και της αναλογικότητας. Παράλληλα ο ΟΤΕ ισχυριζόταν ότι κατά τον υπολογισμό των συντελεστών των δημοτικών τελών δεν τηρήθηκε, έστω κατά προσέγγιση,  η αναλογική σχέση μεταξύ του ΟΤΕ και του οφέλους από την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τα τέλη να έχουν καθοριστεί κατά τρόπο αυθαίρετο, σε εξαιρετικά υψηλό ποσό, αλλά και δυσανάλογα πολλαπλάσιο του καθορισθέντος για άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ