Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Νοε-2019 13:01

  Και η Fortress στη διαπραγμάτευση με την Eurobank για το χαρτοφυλάκιο Cairo

  Και η Fortress στη διαπραγμάτευση με την Eurobank για το χαρτοφυλάκιο Cairo
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα 

  Την πόρτα της διαπραγμάτευσης και στην Fortress για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Cairo της Eurobank ανοίγει η καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας της Τράπεζας με την Pimco. 

  Παράλληλα, τις συζητήσεις και με άλλον υποψήφιο ενδιαφερόμενο επιτρέπει η λήξη της σύμβασης αποκλειστικής διαπραγμάτευσης της Eurobank με την Pimco. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας με την Pimco είχε διαφανεί ήδη στα τέλη Σεπτεμβρίου όταν και έληγε η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης που είχαν υπογράψει οι δυο πλευρές τον Ιούνιο. Τότε, είχε ολοκληρωθεί η εξαγορά του χαρτοφυλακίου Pillar (τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs ύψους 2 δισ.) και οι δυο πλευρές είχαν ανακοινώσει ότι συνεχίζουν κατ’ αποκλειστικότητα τις διαπραγματεύσεις για το χαρτοφυλάκιο Cairo (τιτλοποίηση μεικτών χαρτοφυλακίων 7,4 δισ. ευρώ). 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες ένα μέρος του τιμήματος από την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Pillar, της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, είχε μετατεθεί από την Pimco στον χρόνο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Cairo. 

  Οι αποκλειστικές συζητήσεις των δυο πλευρών φαίνεται ότι άρχισαν να χάνουν την πλήρη δεσμευτικότητά τους όταν ανακοινώθηκε ότι προχωρά το σχήμα "Ηρακλής" που θα δεχθεί τις τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών για πώληση σε επενδυτές. Την ίδια περίοδο η Alpha Bank παρουσίαζε στον SSM το δικό της σχέδιο για μεγάλη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων. 

  Υπό τις συγκυρίες αυτές η αποκλειστική διαπραγμάτευση Eurobank και Pimco έληξε χωρίς αποτέλεσμα στις 30 Σεπτεμβρίου. Στις 4 Οκτωβρίου η Eurobank εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε τη λήξη της περιόδου αποκλειστικής διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις με την Pimco συνεχίζονται.

  Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες λίγες μέρες αργότερα την εμφάνισή της στο σκηνικό της διαπραγμάτευσης έκανε η Fortress. Σημειώνεται ότι η Fortress μαζί με την DoBank ήταν μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την εξαγορά της FPS, της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων της Eurobank. Η πώληση της FPS μαζί με την πώληση του χαρτοφυλακίου Cairo αποτελούν το τρίτο βήμα, ξεκινώντας από τη συγχώνευση της Grivalia, του μετασχηματισμού της Eurobank. 

  Πηγές από την Eurobank δεν σχολιάζουν επισήμως το ενδιαφέρον της Fortress για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Cairo, επισημαίνοντας ότι δεν έχει χαλάσει η συμφωνία με την Pimco και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά. 

  Ωστόσο, ενόψει της υλοποίησης του "Ηρακλή" και μέχρι να γνωστοποιηθούν ακριβώς οι λεπτομέρειες για τον τρόπο συμμετοχής των τραπεζών και τις τιτλοποιήσεις, θεωρείται εύλογο  μεγάλοι διεθνείς παίκτες στην αγορά των NPLs μεταξύ των οποίων είναι και η Fortress, να "κονταροχτυπηθούν" για κάθε μεγάλο deal. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ