Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Νοε-2019 08:27

  Ενισχύει τις προοπτικές ταχείας μείωσης των ελληνικών NPLs η συμφωνία Τρ. Πειραιώς – Intrum

  Ενισχύει τις προοπτικές ταχείας μείωσης των ελληνικών NPLs η συμφωνία Τρ. Πειραιώς – Intrum
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Κλίμα αισιοδοξίας για την υπέρβαση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις ελληνικές τράπεζες, δημιουργεί, μετά τον "Ηρακλή" και την αποδοχή που έχει από τις διεθνείς αγορές, η είσοδος της Intrum στην ελληνική αγορά.

  Η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τη σουηδική εταιρία που αποτελεί κορυφαίο "παίκτη" στην πανευρωπαϊκή αγορά NPLs, με ιστορία 100 χρόνων και δραστηριοποίηση σε 24 χώρες, αποτελεί όχι μόνο την πρώτη μεγάλη άμεση ξένη επένδυση που έρχεται στη χώρα, αλλά και "ψήφο εμπιστοσύνης" στις προοπτικές εξυγίανσης και ανάκαμψης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αυτό προκύπτει από τις πτυχές του deal της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum που παρουσίασαν χθες σε εκπροσώπους του Τύπου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου και ο Πρόεδρος και CEO της Intrum, Mikael Ericson.

  "Η συμφωνία ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Ανακοινώθηκε στις 3 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 23 Οκτωβρίου, όταν σε αντίστοιχες συνεργασίες της Intrum με τράπεζες όπως η ιταλική Intesa ή η ισπανική Santander, μόνο το χρονικό διάστημα προετοιμασίας πήρε 4 – 5 μήνες και η ολοκλήρωση της συμφωνίας 11 μήνες", τόνισε ο CEO της Τρ. Πειραιώς, προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες αυτές είναι εξαιρετικά πολύπλοκες. "Στα 20 χρόνια της καριέρας μου ως investment banker και στα 5 τελευταία ως corporate banker, δεν είχα δουλέψει ποτέ σε πιο περίπλοκο deal", είπε χαρακτηριστικά ο Χρ. Μεγάλου.

  Μακροπρόθεσμος επενδυτής η Intrum

  "Είμαστε ενθουσιασμένοι με το μάνατζμεντ, την πλατφόρμα και το έμπειρο και ικανό προσωπικό της Τράπεζας Πειραιώς που διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια", ανέφερε πολλές φορές στη διάρκεια της παρουσίασης ο επικεφαλής της Intrum, δηλώνοντας "θετικά εντυπωσιασμένος από τις ικανότητες, τη γνώση και το ταλέντο που συνάντησε η Intrum στην Τράπεζα Πειραιώς". Όπως δήλωσε, η Intrum ήρθε για να μείνει στην ελληνική αγορά, στοχεύει να ενισχύει τις δραστηριότητες αλλά και το προσωπικό που θα απασχολήσει για τη διαχείριση των NPLs και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας. "Έχω τεράστιο σεβασμό για όσα έχει περάσει η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους δανειολήπτες βιώσιμα και μακροπρόθεσμα πλάνα αποπληρωμής των δανείων τους, βοηθώντας τους να προγραμματίσουν το επόμενο βήμα της ζωής τους. Όπως ακριβώς με τους συνεργάτες και το προσωπικό που απασχολεί η Intrum χτίζει μακροπρόθεσμες σχέσεις, αυτό ακριβώς θα κάνει και με τους δανειολήπτες", είπε ο M. Ericson.

  Τα οφέλη της συμφωνίας

  Για την Τράπεζα Πειραιώς, η συμφωνία με την Intrum, προσφέρει πέντε πολύτιμα οφέλη:

  1)    Δημιουργεί στην ελληνική αγορά τον πρώτο και μεγαλύτερο ανεξάρτητο servicer (διαχειριστή μη εξυπηρετούμενων δανείων), ο οποίος όχι μόνο θα έχει το μέγεθος και την τεχνογνωσία να διαχειριστεί μεγάλο εύρος προβληματικών χαρτοφυλακίων, αλλά θα διευκολύνει και τη διαδικασία των τιτλοποιήσεων. Όπως είπε ο κ. Μεγάλου, προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο σχήμα του "Ηρακλή" για την ταχεία μείωση των NPLs με την παροχή κρατικών εγγυήσεων, είναι η ύπαρξη ανεξάρτητου servicer. Με την Intrum Hellas, η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να προχωρήσει άμεσα την πρώτη τιτλοποίηση στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων 2 δισ. ευρώ, από το σύνολο τιτλοποιήσεων 6 δισ. ευρώ που προγραμματίζει μέσα στην επόμενη διετία.

  2)    Ενισχύει την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, υποστηρίζοντας την επίτευξη και υπέρβαση των στόχων που έχει θέσει η Τράπεζα για τη μείωσή τους. Το πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς για τη μείωση των NPEs την περίοδο Δεκεμβρίου 2018 – Δεκεμβρίου 2021 προβλέπει μείωσή τους από τα 26,4 στα 11,3 δισ. ευρώ (και σε επίπεδο ομίλου από τα 27,5 στα 12,1 δισ. ευρώ). Μόνο μέσα στο 2018, η Τράπεζα πέτυχε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της κατά 5,5 δισ. ευρώ, τη μεγαλύτερη στην ελληνική αγορά. Όπως τόνισε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, η προετοιμασία και ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Intrum δεν επηρέασε αρνητικά, όπως δυνητικά θα μπορούσε να συμβεί, το καθιερωμένο NPL management, αφού η Τράπεζα καταγράφει χαμηλότερα defaults (δάνεια που γίνονται μη εξυπηρετούμενα) και redefaults (ρυθμισμένα δάνεια που ξαναγίνονται κόκκινα).

  3)    Προσφέρει τη δυνατότητα στην Τράπεζα Πειραιώς να εκμεταλλευθεί την άνοδο στην αγορά των ακινήτων και την άνοδο στην αξία των επιχειρήσεων, έχοντας η ίδια τις ροές εσόδων που θα προκύψουν από τους παράγοντες αυτούς κατά τη διαχείριση των NPLs, δεδομένου ότι τα δάνεια που μεταφέρθηκαν στην Intrum προς διαχείριση, παραμένουν στον ισολογισμό της Τράπεζας.

  4)    Ελαφρύνει σημαντικά το λειτουργικό κόστος για την Τράπεζα λόγω της μετακίνησης 1.000 εργαζομένων στην Intrum Hellas, αλλά και ενισχύει σημαντικά τα εποπτικά κεφάλαια, προσθέτοντάς τους 75 μονάδες βάσης και ανεβάζοντας τον pro – forma δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 15,7%.

  5)    Επιτρέπει στην Τράπεζα Πειραιώς να επικεντρωθεί ξανά στις βασικές τραπεζικές της εργασίες, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα και την απόδοση του Ομίλου.

  Υπενθυμίζεται ότι στην Intrum Hellas, στην οποία μεταβιβάστηκε η εσωτερική πλατφόρμα διαχείρισης του Recovery Banking Unit της Τράπεζας Πειραιώς, η Intrum συμμετέχει με ποσοστό 80% και η Τράπεζα Πειραιώς με 20%. Το 100% της πλατφόρμας αποτιμήθηκε σε 410 εκατ. ευρώ και το τίμημα που κατέβαλε η Intrum στην Τρ. Πειραιώς  για την απόκτηση του 80% διαμορφώθηκε στα 328 εκατ. ευρώ.

  Η Intrum Hellas θα διαχειρίζεται σε αποκλειστική βάση, 27 δισ. ευρώ υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, μαζί με νέα που θα δημιουργούνται, καθώς και μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από τρίτες πηγές. Η αρχική διάρκεια της σύμβασης είναι δεκαετής. Παράλληλα, δημιουργείται και μια δεύτερη εταιρεία διαχείρισης, με την ίδια μετοχική σύνθεση, η οποία θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο REOs της Τράπεζας Πειραιώς, αξίας 1 δισ. ευρώ, καθώς και REOs προερχόμενα από τρίτες πηγές. Διευθύνων Σύμβουλος και στις δύο εταιρίες είναι ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και επικεφαλής της Piraeus Legacy Unit.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ