Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Οκτ-2019 08:25

  Συνεχίζεται το θετικό momentum για την ElvalHalcor

  Συνεχίζεται το θετικό momentum για την ElvalHalcor
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη θετική της πορεία, όπως αυτή είχε προδιαγραφεί στο εξάμηνο του έτους, συνέχισε η ElvalHalcor η οποία σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μηνου που ανακοινώθηκαν εμφανίζει αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 3,1% σε σχέση με πέρυσι και προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία EBITDA (δηλαδή χωρίς την επίπτωση των τιμών των μετάλλων) αυξημένη κατά 16,4 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 15,3%, φτάνοντας τα 123,5 εκατ. ευρώ από 107,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.

  Όπως επισημαίνουν πηγές της εταιρείας, η συνέχιση των θετικών επιδόσεων αλλά και οι επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη συνθέτουν ένα περιβάλλον θετικών προοπτικών που ενισχύεται από τις ευρύτερες τάσεις της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα η ElvalHalcor προσβλέπει στην ενίσχυση της τάσης της χρήσης του αλουμινίου έναντι του πλαστικού, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ιδιαίτερα στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών, με σημαντικά πλεονεκτήματα κυρίως ως προς την ανακυκλωσιμότητα του υλικού. Σε αντίθεση με το πλαστικό, για το αλουμίνιο η ανακύκλωση εμφανίζει μεγαλύτερη αξία τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά, ευνοώντας την υποκατάσταση όλο και περισσότερων πλαστικών συσκευασιών από συσκευασίες αλουμινίου.

  Ως προς τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση:

  Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 122,1 εκ. ευρώ για το πρώτο εννεάμηνο του 2019 έναντι 126,2 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2018 λόγω των λογιστικών αποτελεσμάτων μετάλλου, τα οποία διαμορφώθηκαν σε ζημία 4,6 εκ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο, έναντι κέρδους 17,5 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Αυτή η μείωση, προήλθε από την πτωτική πορεία των τιμών των μετάλλων στις διεθνείς αγορές και επηρέασε τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), που διαμορφώθηκαν σε 118,9 εκ. ευρώ για την περίοδο, έναντι 124,6 εκ. ευρώ για το πρώτο εννεάμηνο του 2018.

  Το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος μειώθηκε κατά 21,3% το πρώτο εννεάμηνο του 2019 σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, ως αποτέλεσμα της μείωσης των περιθωρίων των επιτοκίων δανεισμού, η οποία επιτεύχθηκε μέσω της αναδιαπραγμάτευσης των όρων δανεισμού της μητρικής και των θυγατρικών. Η αυξημένη οργανική κερδοφορία του Ομίλου, όπως αποτυπώνεται στα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων και το βελτιωμένο χρηματοοικονομικό κόστος, υπερκέρασαν τη μείωση του αποτελέσματος του μετάλλου, οδηγώντας τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων σε 60,2 εκ. ευρώ έναντι 52,9 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 43,0 εκ. ευρώ για το πρώτο εννεάμηνο του 2019, έναντι 43,4 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο του 2018.

  Κλάδος αλουμινίου

  Ο κλάδος του αλουμινίου αύξησε τον όγκο των πωλήσεών του κατά 4,2% το πρώτο εννεάμηνο του 2019, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 0,6% ο κύκλος εργασιών σε 811,6 εκ. ευρώ. Παρά την αρνητική επίδραση από τη μείωση της τιμής του αλουμινίου στη περίοδο, τα κέρδη του κλάδου πριν από φόρους ανήλθαν σε 49,0 εκ. ευρώ, ήτοι 19,8% αύξηση έναντι 40,9 εκ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, ενώ το a-EBITDA ανήλθε στα 86,0 εκ. ευρώ στο πρώτο εννεάμηνο του 2019 έναντι 69,2 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτή η θετική επίδοση του αντανακλά την δυνατότητα του κλάδου να εκμεταλλευτεί κατάλληλα τις ευνοϊκές συνθήκες της διεθνούς αγοράς αυξάνοντας επιλεκτικά τις πωλήσεις σε προϊόντα και αγορές υψηλής κερδοφορίας. Την περίοδο του εννεαμήνου ο κλάδος εξάντλησε τα όρια της παραγωγικής δυναμικότητας, η οποία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης του θερμού ελάστρου.

  Το εννεάμηνο του 2019, δαπανήθηκαν 106,7 εκ ευρώ για επενδύσεις στον κλάδο σε πάγιο εξοπλισμό, από τα οποία 97,9 εκ. ευρώ για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις του τομέα έλασης αλουμινίου της μητρικής στις εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα στο πλαίσιο του εξελισσόμενου επενδυτικού προγράμματος των 150 εκ. ευρώ.

  Κλάδος χαλκού

  Κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2019, ο κλάδος χαλκού συνέχισε να κερδίζει μερίδια αγοράς και να αυξάνει τον όγκο πωλήσεων κατά 1,3% έναντι της συγκρίσιμης περιόδου του 2018, παρά την αρνητική επίδραση από την πτώση της ζήτησης στην αυτοκινητοβιομηχανία, που μείωσε σημαντικά τη συνολική ζήτηση σε προϊόντα έλασης, αλλά και τη μείωση του ρυθμών ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής οικονομίας, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 788,3 εκ. ευρώ, έναντι 792,8 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα κέρδη πριν από φόρους ανήλθαν σε 11,1 εκ. ευρώ έναντι κερδών 12,0 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2018, λόγω της πτώσης των τιμών του χαλκού και του ψευδαργύρου, η επίδραση της οποίας υπερέβη τα θετικά οφέλη από τα μειούμενα χρηματοοικονομικά έξοδα. Παράλληλα, και το a-EBITDA εμφάνισε οριακή μείωση στα 37,5 εκ. ευρώ στο πρώτο εννεάμηνο του 2019, συγκριτικά με το αντίστοιχο εννεαμήνου του 2018 που ανερχόταν στα 38,0 εκ ευρώ.

  Το εννεάμηνο του 2019, δαπανήθηκαν περί τα 13,2 εκ. ευρώ για επενδύσεις στον κλάδο, από τα οποία  4,6 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη του εργοστασίου των σωλήνων χαλκού στα Οινόφυτα, 0,8 εκ. ευρώ για το εργοστάσιο της Μεταλλουργικής Ηπείρου και περί τα 7,9 εκ. ευρώ για ολοκλήρωση των επενδυτικών προγραμμάτων, αλλά και για νέες επενδύσεις στη θυγατρική Sofia Med.

  Προοπτικές τελευταίο τρίμηνο 2019

  Για το τελευταίο τρίμηνο του 2019, η ElvalHalcor θα παραμείνει πιστά εστιασμένη στην περαιτέρω επέκτασή της. Η εστίαση της επέκτασης αυτής είναι επικεντρωμένη στην αύξηση των εξαγωγών, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε αγορές εκτός Ευρώπης, καθώς και στην αύξηση των μεριδίων αγοράς της σε βιομηχανικά προϊόντα και την εξερεύνηση των ευκαιριών ανάπτυξης σε νέες αγορές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ