Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Οκτ-2019 08:35

  Επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Wind

  Επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Wind
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο επίκεντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος εμφανίζεται να βρίσκεται η Wind Ελλάς, μετά την επιτυχή έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 525 εκατ. ευρώ, διαδικασία που ενίσχυσε την κεφαλαιακή επάρκεια και τις ταμειακές ροές της εταιρείας.

  Για την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τουλάχιστον τέσσερα funds που εξετάζουν να επενδύσουν στη χώρα και ειδικότερα στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες. Μεταξύ αυτών αναφέρεται η  γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Iliad που εμφανίζεται να συνεργάζεται με την επενδυτική εταιρεία Infravia Capital Partners που διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια 4 δισ. ευρώ.

  Η Wind Ελλάς τα τελευταία χρόνια έχει επιτύχει σημαντική βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών και καταγράφει 14 τρίμηνα συνεχούς ανάπτυξης, με σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, βελτίωση των εσόδων και διεύρυνση του πελατολογίου της.

  Συγκεκριμένα, στην τριετία 2016-2018 η εταιρεία έχει καταγράψει αύξηση του EBITDA κατά 36,7% και αύξηση εσόδων από υπηρεσίες κατά 4,2%. Το α’ εξάμηνο του 2019 τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες σημείωσαν άνοδο +3,2% σε ετήσια βάση, στα 249,3 εκατ., και το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 21,6%, επίσης σε ετήσια βάση, στα 66,9 εκατ.

  Μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης του 5ετούς διάρκειας ομολόγου της Wind, με κουπόνι που διαμορφώθηκε στο 4,25%, η εταιρεία εξασφάλισε ευνοϊκότερους όρους δανεισμού και μικρότερο χρηματοδοτικό κόστος. Μέσω της νέας έκδοσης επετεύχθη σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με το ομολογιακό δάνειο του 2016, ύψους 275 εκατ. ευρώ, τοκομεριδίου 10% και λήξεως το 2021.

  Η βελτίωση αυτή, αλλά και οι προοπτικές της εγχώριας τηλεπικοινωνιακής αγοράς έχουν δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για όσα επενδυτικά κεφάλαια αξιολογούν ελληνικά assets, μεταξύ των οποίων και η Wind.

  Εξάλλου, στο ενημερωτικό δελτίο που συντάχθηκε για το ομόλογο της εταιρείας, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως "οι μέτοχοί μας προτίθενται, μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, να διερευνήσουν τις στρατηγικές επιλογές ως μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής πώλησης του ομίλου".

  Λόγω της σημαντικής υστέρησης της εγχώριας αγοράς τηλεπικοινωνιών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη (σε επίπεδο εσόδων ανά συνδρομητή, χρήσης δεδομένων, διείσδυσης δικτύων νέας γενιάς, επενδύσεων σε 5G κ.α.) αναλυτές χαρακτηρίζουν σημαντικά τα περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς. Επιπλέον, στην περίπτωση της Wind, σε σχετικό σημείωμα της η Fitch είχε αναφέρει πως η Wind θα μπορούσε να ξεκινήσει να πληρώνει υψηλότερα μερίσματα ήδη από τη χρήση του 2019.

  Τον έλεγχο της Wind έχουν σήμερα οι επενδυτικές εταιρείες Golden Tree Asset Management (GTAM) και Cyrus Capital Partners που κατέχουν την πλειοψηφία (95%) της μητρικής της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, Crystal Almond Holdings Limited. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ