Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Οκτ-2019 16:18

  Fitch: Πιστωτικά θετικό το σχέδιο "Ηρακλής"

  Fitch: Πιστωτικά θετικό το σχέδιο "Ηρακλής"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:45

  Πιστωτικά θετική χαρακτηρίζει η Fitch Ratings την έγκριση του προγράμματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων "Ηρακλής", σημειώνοντας σε ανάλυση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ότι το σχέδιο αναμένεται να βοηθήσει τις τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) που συγκέντρωσαν τα προηγούμενα χρόνια και επιβαρύνουν τα κεφάλαια και την κερδοφορία τους καθώς και την ικανότητα τους να δανείσουν.

  Ο οίκος σημειώνει ότι με βάση το σχέδιο - το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να μεταβιβάσουν NPLs έως 30 δισ. ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση - το δημόσιο θα μπορεί να δίνει εγγυήσεις για τα τμήματα υψηλότερης εξασφάλισης σε τιτλοποιήσεις NPLs. Σε αντάλλαγμα, το ελληνικό δημόσιο θα αμείβεται σύμφωνα με τους όρους της αγοράς για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει.

  Ο οίκος σημειώνει ότι το σχέδιο είναι παρόμοιο με το ιταλικό μοντέλο GACS. Επισημαίνει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες το ελληνικό σχέδιο καθώς κατέληξε ότι δεν παραβιάζει τους κοινοτικούς κανονισμούς για τις κρατικές ενισχύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ότι περιμένει η πλήρη εφαρμογή του σχεδίου να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

  Αναφέρει ακόμα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ενεργότερη στην εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα. Το σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων έχει περιθώριο να καλύψεις έως το 40% των NPLs που φτάνουν τα 75 δισ. ευρώ (τέλη Ιουνίου 2019).

  Σημειώνει ακόμη ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας έχουν μη εξυπηρετούμενη έκθεση (NPE) μεταξύ 33% και 51% που είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη. Έχουν επίσης φιλόδοξους στόχους για τη μείωση της έκθεσης, μέσω κυρίως τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίου. Δύο από τις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν τους δείκτες NPE στο 20% περίπου μέχρι τα τέλη του 2021, ενώ οι άλλες δύο έχουν στόχο για κοντά στο 15% ή σε υψηλά μονοψήφια επίπεδα.

  Η χρήση του σχεδίου "Ηρακλής" θα μπορούσε να επιταχύνει τις τιτλοποιήσεις, βοηθώντας τις τράπεζες να πετύχουν πιο σύντομα τους στόχους τους, εκτιμά ο οίκος.

  Ο αντίκτυπος του σχήματος στο χρηματοοικονομικό προφίλ των τραπεζών θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της συμμετοχής, το κόστος της συμμετοχής και την όρεξη των επενδυτών για προβληματικά περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα.

  Ο οίκος σημειώνει ότι φαίνεται να υπάρχει ικανοποιητικό επενδυτικό ενδιαφέρον, δεδομένων των πωλήσεων NPLs αυτό το έτος, ενώ εκτιμά ότι η βελτίωση που έχει καταγραφεί στο λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα θα βοηθήσει να στηριχθεί η ζήτηση.

  Αναφέρει ακόμη ότι το κόστος για τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από το πώς θα χρησιμοποιήσουν το σχέδιο. Το τίμημα που πληρώνουν για τις κρατικές εγγυήσεις στα τμήματα υψηλότερης εξασφάλισης θα βασίζεται σε ένα  σημείο αναφοράς από την αγορά το οποίο θα αντιστοιχεί στο επίπεδο και διάρκεια του κινδύνου που αναλαμβάνει το δημόσιο παρέχοντας τις εγγυήσεις.

  Αν και υπάρχουν ρίσκα στην εκτέλεση που αφορούν τη διαμόρφωση και χρήση του σχεδίου, το προηγούμενο στην Ιταλία και η εμπειρία από την αγορά που έχει συσσωρευτεί από κάποιες τιτλοποιήσεις NPLs στην Ελλάδα αυτό το έτος, αναμένεται να εξομαλύνουν την διαδικασία και να υποστηρίξουν την αποδοχή από την αγορά, καταλήγει η Fitch.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ