Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Οκτ-2019 12:34

  JP Morgan: Θετικό βήμα το σχέδιο "Ηρακλής" - Το "κλειδί" βρίσκεται στις λεπτομέρειες

  JP Morgan: Θετικό βήμα το σχέδιο "Ηρακλής" - Το "κλειδί" βρίσκεται στις λεπτομέρειες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο "Ηρακλής" οι οποίες θα αποκαλυφθούν όταν η ελληνική κυβέρνηση καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή είναι σημαντικές σύμφωνα με την JP Morgan, καθώς θα δοθεί περισσότερη ορατότητα στα εξής: 1) για το εάν επίπεδο των προμηθειών που θα πρέπει να πληρώσουν οι ελληνικές τράπεζες για την πρόσβασή τους στο APS είναι οικονομικά βιώσιμο  2) στις λεπτομέρειες για το όφελος στα κεφάλαια των τραπεζών εάν κρατήσουν τους senior τίτλους και 3) το πώς θα κατανεμηθούν οι κρατικές εγγυήσεις μεταξύ των μεμονωμένων τραπεζών και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη δομή και την εκτέλεση του σχεδίου.

  Η JP Morgan αναφέρει ότι η κρατική εγγύηση δημιουργεί μία ευρύτερη επενδυτική βάση για τιτλοποιήσεις και πιο σημαντικά, οι senior τίτλοι θα έχουν χαμηλότερο ρίσκο εάν οι τράπεζες επιλέξουν να τους κρατήσουν.

  Κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας, η έγκριση του σχεδίου "Ηρακλής" από την Κομισιόν είναι ένα θετικό βήμα στο ταξίδι της πλήρους εξυγίανσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών. Και αυτός είναι ένας λόγος "κλειδί" πίσω από την εποικοδομητική στάση που τηρεί για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

  Ωστόσο σημαντικές λεπτομέρειες του σχεδίου δεν είναι ακόμη γνωστές και η αποτελεσματικότητά του θα εξαρτηθεί από το εάν τελικά θα το χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες. Αυτό εξαρτάται: 1) από το επίπεδο των προμηθειών που θα πρέπει να πληρώσουν ώστε να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση, 2) το κεφαλαιακό όφελος από τους senior τίτλους και γενικότερα 3) τις τιμές στις οποίες θα μεταφερθούν οι τιτλοποιήσεις και οι κίνδυνοι εκτέλεσης του σχεδίου.

  Η JP Morgan αναφέρεται στις εκτιμήσεις ότι οι προμήθειες θα φτάσουν το 1,8% με βάση τις σημερινές τιμές, δηλαδή  35 μονάδες βάσης υψηλότερα από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ωστόσο, το κόστος θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τις πληρωμές του κουπονιού των senior τίτλων, και όπως υπολογίζει αυτό κινείται σε μέσο όρο στο επίπεδο του Euribor 6μηνου + 75 μονάδες βάσης για την αντίστοιχη συναλλαγή στο GACS της Ιταλίας (εάν εφαρμοστεί στην Ελλάδα σημαίνει 1,4% καθαρό κόστος για τις κρατικές εγγυήσεις).

  Το "κλειδί" για την Τράπεζα Πειραιώς

  Το οργανικό σχέδιο για την μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών προβλέπει 18 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεων έως το 2022, έτσι η JP Morgan δεν εκτιμά ότι ο "Ηρακλής" θα κάνει τη μεγάλη διαφορά για τις τράπεζες σε ό,τι αφορά το απόθεμα των NPLs (28 δισ. ευρώ εάν υποτεθεί μια τιτλοποίηση 10 δισ. ευρώ από την Alpha Bank η οποία αναμένεται να παρουσιάσει το Νοέμβριο ένα πιο εμπροσθοβαρές σχέδιο). Έτσι η JP Morgan εκτιμά ότι το βασικό όφελος του σχεδίου είναι στη δυνητική κεφαλαιακή ανακούφιση. Εάν υποτεθεί ότι θα γίνει πλήρης χρήση του "Ηρακλή", αυτό θα οδηγήσει σε περίπου 70 μονάδες βάσης πρόσθετη αύξηση του δείκτη CET1 σε επίπεδο κλάδου από τους senior τίτλους.

  Η JP Morgan σημειώνει πως οποιοδήποτε κεφαλαιακό όφελος είναι σημαντικό για την Τράπεζα Πειραιώς, δεδομένης της χαμηλότερης κεφαλαιακής της θέσης και η χρήση του Ηρακλή στον σημερινό στόχο της για τιτλοποιήσεις 6 δισ. ευρώ, θα αυξήσει τον εκτιμώμενο δείκτη CET1 του 2021 κατά 50 μονάδες βάσης και στο 13,5%.

  Η στάση της για τις ελληνικές τράπεζες

  Ο προτιμώμενος τρόπος μας να τοποθετηθεί κανείς στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι μέσω της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, όπως επισημαίνει η JP Morgan, για τις οποίες τηρεί overweight στάση. Ο λόγος είναι πως έχουν κινηθεί ταχύτερα στην ομαλοποίηση των δεικτών NPEs και τις προβλέψεις. Ενώ η JP Morgan αξιολογεί την Alpha Bank με στάση neutral, επισημαίνει ότι θα αναμένει το νέο στρατηγικό της σχέδιο για να προχωρήσει σε αλλαγή της στάσης της.  Η στάση της για την Τράπεζα Πειραιώς είναι underweight, λόγω της πιο αδύναμης κεφαλαιακής θέσης της, αλλά σημειώνει ότι στις εκτιμήσεις της δεν λαμβάνει υπόψη τη χρήση του "Ηρακλή" . Πάντως, όπως επισημαίνει, της  αρέσει το οργανικό turnaround story της τράπεζας και οι κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η νέα διοίκηση.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων