Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Οκτ-2019 08:39

  Ξεκινά η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

  Ξεκινά η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Το πλάνο για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με ορίζοντα αυτή να ολοκληρωθεί στο τέλος του α΄ τριμήνου 2020, δρομολογεί η Εθνική Τράπεζα.

  Η αναζήτηση για αγοραστή του πλειοψηφικού ποσοστού της θυγατρικής ασφαλιστικής, θα ξεκινήσει στις δύο επόμενες εβδομάδες, όπως δήλωσε  χθες σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς.

  Όπως ανέφερε, το προτιμητέο είναι η εξεύρεση ενός επενδυτή που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό ποσοστό της Εθνικής Ασφαλιστικής και εναλλακτικά, εφόσον αυτό δεν επιτευχθεί, η πώληση του ποσοστού να γίνει με δημόσια εγγραφή μέσω Χρηματιστηρίου τον επόμενο χρόνο.   

  Σημειώνεται ότι η διαδικασία για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει το περιθώριο να ολοκληρωθεί μέχρι και εντός του 2020, ύστερα από την παράταση των δύο ετών που εξασφάλισε πέρυσι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας από την DGComp, με "πέναλτι" την πώληση του 80% αντί του 75% της θυγατρικής ασφαλιστικής.

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε παραδώσει το teaser για την πώληση του 80% τη Εθνικής Ασφαλιστικής στις συμβούλους Morgan Stanley και Goldman Sachs, οι οποίες μέσα στο καλοκαίρι επιχείρησαν την προσέγγιση των επενδυτών, με ορίζοντα το άνοιγμα της διαδικασίας το φθινόπωρο.

  Έτσι, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανοίξει το data room για τους ενδιαφερόμενους προκειμένου σε περίπου ένα μήνα να υπάρξει η υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν στο τέλος Ιανουαρίου – μέσα Φεβρουαρίου του 2020 και στο τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

  Αυτά, εφόσον ευοδωθεί το βασικό σενάριο διάθεσης του 80% (τουλάχιστον) της Εθνικής Ασφαλιστικής σε στρατηγικό επενδυτή. Κάτι που πλέον έχει αυξήσει σημαντικά τον βαθμό πιθανότητας, αφού οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αισθητά αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών, τόσο στρατηγικών (ασφαλιστικών ομίλων) όσο και funds, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες απόπειρες πώλησης της εταιρίας. 

  Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική φέρονται να εκδηλώνουν η Fairfax που ελέγχει το 80% της Eurolife και το 33% της Eurobank, ο κινεζικός όμιλος της Fosun που είχε φτάσει στην τελική ευθεία διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία, καθώς και δύο private equity funds, εκ των οποίων το ένα με πολύ ισχυρή διεθνή παρουσία.

  Σημειώνεται ότι η λογιστική αξία του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής που θα διαμορφώσει και το τίμημα για την εξαγορά του 80% της εταιρίας, κινείται στα 820 – 850 εκατ. ευρώ.

  Βασική παράμετρος στη συμφωνία πώλησης  με όποια επιλογή και αν ακολουθηθεί (ένας στρατηγικός επενδυτής ή IPO), θα είναι η συμφωνία bancassurance  για τη διάθεση των ασφαλιστικών προϊόντων της εταιρίας από το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας.


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ