Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 29-Σεπ-2019 08:47

  Κλυδωνισμοί στην αγορά χάλυβα, λόγω Τουρκίας

  Κλυδωνισμοί στην αγορά χάλυβα, λόγω Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε η Βιοχάλκο μεταφέρουν πηγές της εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι οι εταιρείες της συνεχίζουν να αξιοποιούν το θετικό momentum στις αγορές. Εξαίρεση αποτελεί η δραστηριότητα του χάλυβα, ο οποίος επηρεάζεται από το διεθνές περιβάλλον και τις τάσεις. Εκεί λοιπόν λόγω των αναταραχών στην τουρκική οικονομία αλλά και των επιπτώσεων από την επιβολή δασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκλήθηκαν αναταράξεις. Συγκεκριμένα η σημαντική πτώση της τουρκικής αγοράς σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην τουρκική οικονομία και την πτώση της τουρκικής λίρας, οδήγησαν τους Τούρκους παραγωγούς χάλυβα να αναζητήσουν πιο δυναμικά λύσεις σε εξαγωγές σε άλλες αγορές. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τα περιθώρια σε μεγάλη πίεση συνολικά στην αγορά, επηρεάζοντας όλους τους παραγωγούς της Ευρώπης.

  Πάντως ακόμη και στην αγορά χάλυβα, μετά τις εξαγγελίες για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, εκτιμάται ότι το 2020 θα είναι καλύτερη χρονιά.

  Για τον χάλυβα πάντως σημαντική παράμετρος αβεβαιότητας παραμένει το ενεργειακό κόστος και η εκκρεμότητα με το θέμα της διακοψιμότητας, η οποία και είχε προσφέρει σημαντική ανάσα στις συμμετέχουσες ενεργοβόρες χαλυβουργίες.

  Στο αλουμίνιο, στον αντίποδα, οι τάσεις είναι θετικές για σημαντική αύξηση της ζήτησης, καθώς πρόκειται για ένα ανακυκλώσιμο μέταλλο με σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς το περιβάλλον, ανταγωνιστικό του πλαστικού, η χρήση του οποίου μειώνεται σταδιακά στη συσκευασία ποτών και τροφίμων.

  Αλλά και η Cenergy απέδωσε εξαιρετικά εκμεταλλευόμενη την άνοδο του κλάδου των καλωδίων που εμφανίζουν σημαντικό ανεκτέλεστο και έχουν μπροστά τους μεγάλα έργα που αξιοποιούν τις επενδύσεις. Για τα καλώδια, ειδικά φέτος, είναι η πρώτη χρονιά που φαίνονται οι πραγματικές δυνατότητες και προοπτικές, σημειώνουν πηγές της εταιρείας.

  Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα εξαμήνου, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η οργανική κερδοφορία είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, με εξαίρεση τον χάλυβα και εάν αφαιρεθεί η καθαρά λογιστική επίπτωση του κόστους των αποθεμάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η διαφορά του κόστους των αποθεμάτων που φέτος επηρέασε αρνητικά τα δημοσιευμένα αποτελέσματα ενώ πέρυσι είχε θετικό πρόσημο, δεν έχει επίπτωση στις ταμειακές ροές. Τέλος ο δανεισμός παραμένει σχεδόν σταθερός παρά την αύξηση των επενδυτικών δαπανών, με το χρηματοοικονομικό κόστος να υποχωρεί, εξαιτίας της επαναδιαπραγμάτευσης και μείωσης των επιτοκίων που έκαναν οι εταιρείες της Viohalco.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ