Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 23-Σεπ-2019 10:54

    Τα ΕΛΠΕ ξεκινούν roadshow για την έκδοση 5ετούς ομολόγου

    Τα ΕΛΠΕ ξεκινούν roadshow για την έκδοση 5ετούς ομολόγου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ελευθερίας Κούρταλη

    Εντολή στις τράπεζες Credit Suisse και Goldman Sachs International ως κύριους ανάδοχους και στις Alpha Bank, Citigroup, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς ως Joint Bookrunners, έδωσαν τα ΕΛΠΕ για τη διοργάνωση συναντήσεων με επενδυτές στην Ευρώπη, οι οποίες θα ξεκινήσουν αύριο 24 Σεπτεμβρίου, με στόχο την έκδοση 5ετούς ομολόγου.

    Το ποσό που θα αντληθεί από την έκδοση θα διατεθεί είτε για την εξαγορά του ομολόγου λήξης  2021 το οποίο φέρει επιτόκιο 4,875%,  είτε για την αποπληρωμή υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεών των ΕΛΠΕ είτε για άλλους εταιρικούς σκοπούς.

    Ήδη, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου, τα ΕΛΠΕ απευθύνουν πρόσκληση στους κατόχους των ομολόγων λήξης Οκτωβρίου 2021 ύψους 449,53 εκατ. ευρώ να ανταλλάξουν τους τίτλους που κατέχουν στο 109,25% της ονομαστικής αξίας (principal). Πιο αναλυτικά, η πρόταση εξαγοράς προβλέπει την καταβολή από τα ΕΛΠΕ στους κατόχους των υφισταμένων ομολογιών, σε μετρητά, ποσού 1.092,5 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας υφισταμένων ομολογιών, πλέον δεδουλευμένων τόκων μέχρι και την προηγουμένη μέρα της ημερομηνίας καταβολής, η οποία θα ορισθεί περί την 3η Οκτωβρίου 2019.

    Η πρόταση εξαγοράς, όπως ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, προϋποθέτει την άντληση κεφαλαίων από την επιτυχή τιμολόγηση νέων ομολογιών. Η εταιρία Lucid Issuer Services Limited έχει αναλάβει τη διοικητική διαχείριση της πρότασης εξαγοράς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των ΕΛΠΕ από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου είναι η άντληση τουλάχιστον 300-400 εκατ. ευρώ, με το τρέχον κλίμα να είναι άκρως ευνοϊκό για τέτοιες κινήσεις από τις ελληνικές εισηγμένες.

    Η επιτυχία της πρόσφατης έκδοσης του ΟΤΕ  –όπου το 7ετές ομόλογο της εισηγμένης είδε εκτόξευση της ζήτησης ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε αρκετά κάτω από το 1%– σε συνδυασμό με το άκρως ευνοϊκό περιβάλλον που υπάρχει πλέον γύρω από τα ομόλογα διεθνώς και το οποίο έχει μεταδοθεί έντονα και στα ελληνικά εταιρικά και κρατικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά κοντά στο 1,3%, έχει βάλει την Ελλάδα στον χάρτη των funds που επενδύουν στην πιστωτική αγορά.

    Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι ελληνικές εισηγμένες συνολικά διανύουν ίσως την πιο ευνοϊκή περίοδο για αναδιάρθρωση δανεισμού και για νέες χρηματοδοτήσεις από τις αγορές καθώς έχουν ισχυρούς "συμμάχους" το ιδιαιτέρως θετικό κλίμα στις αγορές ομολόγων διεθνώς, μετά και τις κινήσεις από Fed και ΕΚΤ, και τη σημαντική βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. "Όσες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν το υπόβαθρο να δανειστούν από τις ξένες κεφαλαιαγορές, μέσω νέων εκδόσεων ομολόγων σήμερα, θα μπορούν να πετύχουν χαμηλότερα επιτόκια και άρα χαμηλότερο μέσο κόστος κεφαλαίων, γεγονός το οποίο επιδρά θετικά και στην τελική τους κερδοφορία", όπως σημειώνει στέλεχος ξένης τράπεζας.

    Ο όγκος των ομολόγων στην Ευρωζώνη με αρνητικές αποδόσεις ολοένα και αυξάνεται χτυπώντας νέα ρεκόρ, με αποτέλεσμα σχεδόν τα μισά εταιρικά ομόλογα στην περιοχή, τα οποία έχουν "επενδυτική βαθμίδα", να τελούν υπό διαπραγμάτευση με αρνητικά επιτόκια. Αυτό έχει δημιουργήσει στους επενδυτές μια πρωτοφανή "μανία" για τα εταιρικά ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης, τα οποία προσφέρουν θετικές αποδόσεις.

    Όπως αναφέρει αναλυτικά ανακοίνωση του ομίλου των ΕΛΠΕ:

    Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. ανακοινώνει ότι η εξ ολοκλήρου θυγατρική εταιρία της, HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC (ο "Εκδότης"), ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να προβεί στην έκδοση ομολογιών (οι "Νέες Ομολογίες"), με την εγγύηση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., οι οποίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

    Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση των Νέων Ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διακριτική ευχέρεια του Εκδότη (α) για την εξαγορά των ομολογιών εκδόσεώς του με τοκομερίδιο 4,875% και λήξη τον Οκτώβριο 2021 (οι "Υφιστάμενες Ομολογίες"), πριν τη λήξη τους, σύμφωνα με τους όρους της Πρότασης Εξαγοράς που ανακοινώθηκε σήμερα, (β) για την αποπληρωμή υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεών του και (γ) για γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

    Η έκδοση των Νέων Ομολογιών τελεί υπό προϋποθέσεις και ιδίως από την αποδεκτή, κατά την κρίση του Εκδότη, τιμολόγησή τους.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ