Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Σεπ-2019 09:00

  Τα μηνύματα για οικονομία, εισηγμένες και χρηματιστήριο από το roadshow στο Λονδίνο

  Τα μηνύματα για οικονομία, εισηγμένες και χρηματιστήριο από το roadshow στο Λονδίνο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  "Η Ελλάδα εισέρχεται ξανά σε έναν ενάρετο κύκλο". Με αυτές τις λέξεις πολύπειρο στέλεχος της χρηματιστηριακής αγοράς περιέγραφε την επίγευση του 14ου Greek Roadshow του Ομίλου ΕΧΑΕ που ολοκληρώθηκε χθες στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή 30 εισηγμένων εταιρειών, στη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 600 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχαν 100 επενδυτικά funds και 140 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

  Το κλίμα κατά τη διάρκεια του διήμερου επενδυτικού forum στη βρετανική πρωτεύουσα ήταν κατά γενική ομολογία θετικό για τα ελληνικά assets και επιχειρήσεις. Όπως σημειώνουν στελέχη εισηγμένων, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, στις συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές κυριάρχησε σαφές κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας. Αν και υπάρχουν συγκεκριμένοι αστερίσκοι που διατηρούν σε ένα βαθμό την επιφυλακτικότητα ορισμένων επενδυτικών κεφαλαίων, σε γενικές γραμμές η αλλαγή πολιτικού σκηνικού και οι κινήσεις για την εμπεδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης αναπτύσσουν μια νέα δυναμική.

  Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτη Λαζαρίδη, ο οποίος ανέφερε πως "η αίσθηση που αποκομίσαμε από τις συζητήσεις μας με τους συμμετέχοντες είναι πως πλέον η προσοχή των ξένων επενδυτών  εστιάζεται στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων, στοιχείο που επιβεβαιώνει την αναγνώριση της δυναμικής που αναπτύσσει η Ελληνική οικονομία".

  Οι ξένοι θεσμικοί άκουσαν επίσης τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα να αναφέρει πως η Ελλάδα έχει επιστρέψει πλέον στην κανονικότητα. Στο επενδυτικό προσκλητήριο που απεύθυνε ο κ. Σταϊκούρας εστιάζοντας σε ενέργειες όπως η άρση των capital controls και της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ,  μετέφερε το μήνυμα της σταθερότητας στην ασκούμενη πολιτική με μεθοδικές κινήσεις και με στόχο την σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πώς η χώρα διαθέτει πολιτική σταθερότητα, κερδίζει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, υλοποιεί αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, απομακρύνει εμπόδια, αντιμετωπίζει αδυναμίες και αβεβαιότητες.

  Βέβαια, και άλλες φορές οι ξένοι θεσμικοί στο Citi έχουν ακούσει προσκλήσεις για να επενδύσουν στην Ελλάδα. Έτσι είναι απολύτως λογικό, όπως σημειώνουν επικεφαλής τμημάτων IR των εισηγμένων, οι ξένοι να ζητούν επιτακτικά την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα πολλές ερωτήσεις έγιναν στις συναντήσεις του ΥΠΟΙΚ με ξένους θεσμικούς για το ζήτημα της μείωσης της εταιρικής φορολογίας, για την πορεία και υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

  Οι εξελίξεις στο τραπεζικό μέτωπο ήταν επίσης ένα από τα βασικά θέματα των συναντήσεων των διαχειριστών χαρτοφυλακίων και αναλυτών με τις ομάδες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.  Όπως έγραψε το Capital.gr., το ενδιαφέρον των funds δεν επικεντρώθηκε στα προβληματικά assets των τραπεζών αλλά και στις προοπτικές της κερδοφορίας τους. Επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, στο σχέδιο του ΤΧΣ για την μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ πολλές ερωτήσεις επικεντρώθηκαν και στην εφαρμογή και τις τεχνικές λεπτομέρειες του APS.

  Σε ό,τι αφορά στις εισηγμένες, στελέχη εταιρειών που συμμετείχαν στο roadshow αναφέρουν στο Capital.gr πως ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός της παρουσίας funds που συμμετέχου για πρώτη φορά στην εκδήλωση. "Οι υψηλές αποδόσεις της τάξης του 40% που καταγράφει η αγορά μας από την αρχή του χρόνου έχει κινήσει το ενδιαφέρον, αναφέρεται χαρακτηριστικά.  Επίσης, "μεγάλα ονόματα", μεταξύ των οποίων η Fidelity, έδειξε έπειτα από καιρό ενδιαφέρον για ελληνικά assets. Μεταξύ των funds Που συμμετείχαν είναι τα BlackRock, BNP Paribas, Deutsche Bank, Fidelity Management & Research, Goldman Sachs, GSO, Hamblin Watsa Inv. Counsel, Invesco, JP Morgan, One Investments, Schroders, Soros Fund Management, Stewart Investors, T Rowe Price, TT International, Wellington κ.α.

  Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως υπήρχε αυξημένη συμμετοχή από θεσμικά κεφάλαια που τοποθετούνται σε εταιρικές εκδόσεις (credit funds), κάτι που αιτιολογείται από τη θετική πορεία των ελληνικών ομολόγων, των εταιρικών εκδόσεων που προηγήθηκαν αλλά και όσων έπονται (ΕΛΠΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΔΕΗ κλπ). Σε αριθμό συναντήσεων, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκα πρωτίστως στις τράπεζες, τους κατασκευαστικούς ομίλους, τη Μυτιληναίος, την Intralot, τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, εταιρείες του retail  και, κυρίως στον ΟΠΑΠ.

  Είναι χαρακτηριστικό πως η ομάδα των στελεχών του ΟΠΑΠ συνάντησε 37 fund managers,  σε μόλις δύο ημέρες. Για τους ξένους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, ο ΟΠΑΠ αποτελεί έναν ιδιαίτερο συνδυασμό, ως dividend και growth story.  Πρόσφατα η HSBC ανέφερε σε report της πως ο Οργανισμός θα συνεχίσει να έχει κυρίαρχη θέση στην ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών, κάτι που προσδίδει ισχυρό momentum στη γραμμή των εσόδων, ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό μερισματικό play, καθώς αναμένει μερισματική απόδοση της τάξης του 6% κατά μέσο όρο την επόμενη διετία.

  Περαιτέρω, σημαντική ζήτηση για συναντήσεις είχε η Μυτιληναίος, αλλά και τα ΕΛΠΕ, εν όψει της επικείμενης διάθεσης ποσοστού του Δημοσίου και της έκδοσης νέου ευρωομολόγου με σκοπό την αναχρηματοδότηση υφισταμένων υποχρεώσεων. Θετικά υποδέχθηκαν στο Citi και την παρουσία την ΔΕΗ, καθώς για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η Επιχείρηση εκπροσωπήθηκε σε κορυφαίο διοικητικά επίπεδο. Αντίστοιχα, ο στρατηγικός σχεδιασμός της Intralot και τα πλάνα για το financing προσέλκυσαν σημαντικό αριθμό συναντήσεων.

  Ζητούμενο τώρα, καταλήγουν στελέχη εισηγμένων, είναι "κεφαλαιοποιηθεί", στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό με γνώμονα τις συνθήκες στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον αλλά και το delivery που οφείλει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, η αλλαγή αυτή σελίδας για την εγχώρια κεφαλαιαγορά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων