Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Σεπ-2019 08:23

  Πωλήσεις τεσσάρων νέων χαρτοφυλακίων NPLs από την Εθνική Τράπεζα έως τέλος έτους

  Πωλήσεις τεσσάρων νέων χαρτοφυλακίων NPLs από την Εθνική Τράπεζα έως τέλος έτους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Τις διαδικασίες για την πώληση του "Symbol II", έχει ξεκινήσει η Εθνική Τράπεζα, βγάζοντας προς πώληση το δεύτερο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις.

  Έχοντας ένα στοκ προβλέψεων, ύψους 9 δισ. ευρώ, και υψηλό δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, η Τράπεζα διευκολύνεται στην ταχεία και φιλόδοξη μείωση των NPEs, με τελικό στόχο δείκτη NPE στο 5% το 2022.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το νέο χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων δανείων που βγάζει προς πώληση η ΕΤΕ φέρει την επωνυμία Icon και αφορά, ως επί το πλείστον, καταγγελμένα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  Το χαρτοφυλάκιο είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,5 δισ. ευρώ, ενώ σύμβουλος για την πώληση έχει αναλάβει η Morgan Stanley. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα αναμένει τις μη δεσμευτικές προσφορές γύρω στις 20 Οκτωβρίου και τις δεσμευτικές γύρω στις 16 Δεκεμβρίου. 

  Παράλληλα με την πώληση του χαρτοφυλακίου Icon, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στην τελική φάση της πώλησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ναυτιλιακών δανείων, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

  Μέσα στο δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Τράπεζα θα ολοκληρώσει επίσης δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κύπρο (χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων και δανείων λιανικής, ύψους 400 εκατ. ευρώ) και στη Ρουμανία (χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, ύψους 200 εκατ. ευρώ). 

  Συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων NPLs που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, η ΕΤΕ αναμένεται να επιτύχει μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της κατά 4,5 δισ. ευρώ κατά το β΄ εξάμηνο του 2019, πλέον της μείωσής τους κατά 2,5 δισ. ευρώ που πέτυχε η Τράπεζα στο α΄ εξάμηνο.

  Η Τράπεζα στοχεύει σε περαιτέρω μείωση των NPEs κατά 2,5 δισ. ευρώ το 2020 και 4 δισ. ευρώ το 2021, διαμορφώνοντας το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στα 4,3 από 16 δισ. ευρώ σήμερα. Σημειώνεται ότι η ΕΤΕ θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση δανείων το 2021. 

  Υπενθυμίζεται ότι εντός του 2019 η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην πώληση του πρώτου χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων απαιτήσεων (χαρτοφυλάκιο Symbol), το οποίο είχε συγκεντρώσει αυξημένο ενδιαφέρον και κατέληξε στην κοινοπραξία Centerbridge και Elliott.

  Το χαρτοφυλάκιο Symbol ήταν 12.800 μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιστώσεων με εμπράγματες και λοιπές εξασφαλίσεις (περίπου 8.300 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα) προς μικρομεσαίες, μεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ύψους 0,9 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητο κεφάλαιο.

  Η οριστικοποίηση της πώλησης έγινε τον Ιούλιο και το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε περίπου 28% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου, έχοντας θετική επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της ΕΤΕ (βάσει του δείκτη CET 1 για το α' τρίμηνο του 2019). Τη διαχείριση του εν λόγω χαρτοφυλακίου έχει αναλάβει η Cepal Hellas Financial Services. 

  Αρχές Αυγούστου η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε και την πώληση του άνευ εξασφαλίσεων χαρτοφυλακίου Mirror, το οποίο αποτελείτο από μη εξυπηρετούμενες πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια και δάνεια και πιστώσεις προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητο κεφάλαιο.

  Το χαρτοφυλάκιο εξαγόρασε η CarVal Investors, αναθέτοντας τη διαχείρισή του στην QQuant Master Servicer. Το τίμημα της συναλλαγής για το χαρτοφυλάκιο Mirror είχε ανέλθει σε πάνω από 9% του ανεξόφλητου κεφαλαίου, έχοντας επίσης θετική επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της ΕΤΕ (βάσει του δείκτη CET 1 για το α' τρίμηνο του 2019). Σύμβουλος της ΕΤΕ στη συναλλαγή αυτή ήταν η Alantra.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ