Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Σεπ-2019 07:43

  Μεγάλη η απήχηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank

  Μεγάλη η απήχηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Την ανατροπή στα μέχρι σήμερα δεδομένα των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου των τραπεζών, κάνει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοίνωσε η Alpha Bank στις 6 Σεπτεμβρίου και "τρέχει" μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου. 

  Το πρόγραμμα έχει μεγάλη απήχηση στους εργαζόμενους και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, έναντι του στόχου της Τράπεζας για την οικειοθελή αποχώρηση 300 εργαζομένων, μέχρι στιγμής έχει αποδεχτεί το πρόγραμμα τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός εργαζομένων. Η αποδοχή του προγράμματος, σε αντίθεση με την τάση που είχε διαμορφωθεί σε όλα τα τελευταία προγράμματα εθελουσίας εξόδου των τραπεζών, σχετίζεται με τα ισχυρά κίνητρα πριμοδότησης της αποχώρησης μεγάλης ηλικίας εργαζομένων (ειδικά 45 – 50 ετών), καθώς και εργαζομένων στην περιφέρεια (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλη αποδοχή του προγράμματος ιδίως στα νησιά).

  Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank εξαιρεί τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Πληροφορικής (Μηχανογράφηση), στο Private Banking και στη Διεύθυνση Καθυστερήσεων και Οργάνωση της Τράπεζας.

  Το πρόγραμμα έχει ανώτατο όριο αποζημίωσης τις 150.000 ευρώ, ενώ παρέχει επιπλέον κίνητρο αποχώρησης 30% της αποζημίωσης στους εργαζόμενους των κεντρικών υπηρεσιών της Τράπεζας. Εναλλακτικά, αντί της αποχώρησης με εφάπαξ αποζημίωση, παρέχεται στους εργαζόμενους δυνατότητα μακροχρόνιας άδειας μετ΄ αποδοχών και εργοδοτικών εισφορών για τα ερχόμενα 3 ή 5 χρόνια, πλέον ποσοστού της εφάπαξ παροχής στη λήξη της.

  Η εφάπαξ παροχή αποτελείται από: α) την βασική παροχή (νόμιμη αποζημίωση που φτάνει τους 12 μηνιαίους μισθούς για 16 χρόνια υπηρεσίας και άνω (συμπληρωμένα έτη υπηρεσίας στην Τράπεζα την 31η/8/2019). Από τα 17 έτη υπηρεσίας (συμπληρωμένα έτη υπηρεσίας στην Τράπεζα στις 12/11/2012) καταβάλλονται οι τακτικές αποδοχές ενός επιπλέον μηνός για κάθε πρόσθετο έτος υπηρεσίας, με μέγιστο όριο τις 12 επιπλέον μηνιαίες αποδοχές. Οι επιπλέον τακτικές αποδοχές που καταβάλλονται δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 2.000 ευρώ μηνιαίως, συμπεριλαμβανομένης και της προσαυξήσεως Χ14/12.

  β) κίνητρο αποχώρησης βάσει ηλικίας που υπολογίζεται βάσει των συμπληρωμένων ακέραιων ετών ηλικίας του υπαλλήλου την 31η/8/2019. Ειδικότερα, βάσει μαθηματικού τύπου προκύπτει ότι η επιπλέον προσαύξηση για τους εργαζόμενους μέχρι 29 ετών είναι 10%, για 30 – 39 ετών η προσαύξηση είναι 20%, για 40 έως 44 ετών 40%, για 45 έως 50 ετών 45%, για 51 έως 57 ετών 30% και για 58 ετών και άνω 20%.

  Για το προσωπικό που ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία από 40 έως 50 ετών, το κίνητρο αποχωρήσεως λόγω ηλικίας προσαυξάνεται με βάση τα έτη υπηρεσίας την 31η/8/2019 ως εξής: με υπηρεσία έως 10 έτη το ποσοστό προσαυξήσεως είναι 50%, για υπηρεσία από 11 – 20 έτη η προσαύξηση είναι  75% και για 21 έτη υπηρεσίες και άνω 100%.

  Σημειώνεται ότι η Τράπεζα έδωσε προσαύξηση 5% σε όσους αποδέχτηκαν το πρόγραμμα μέσα στην πρώτη εβδομάδα ισχύος του (μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου).
  Επιπλέον, στους γονείς ανήλικων τέκνων το πρόγραμμα καταβάλλει 10.000 ευρώ για 2 παιδιά κάτω των 18 ετών την 31η/8/2019 και 20.000 ευρώ για 3 ή περισσότερα παιδιά κάτω των 18 ετών την 31η/8/2019.

  Επίσης, στους εργαζόμενους άνω των 55 ετών το πρόγραμμα προσφέρει, κατόπιν αιτήσεως ποσό 10.000 ευρώ για την κάλυψη εξόδων αυτασφάλισης.

  Στην επιλογή της μακροχρόνιας άδειας 3 ετών, η Τράπεζα καταβάλλει μηνιαίως το 50% των τακτικών μηνιαίων αποδοχών μηνός Αυγούστου 2019, συμπεριλαμβανομένων των δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, καθώς και τις αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές στους ασφαλιστικούς φορείς. Η μακροχρόνια άδεια θα λύεται υποχρεωτικά στην τριετία ή και σε όποια ενδιάμεση στιγμή ζητηθεί από τον εργαζόμενο. Εάν η μακροχρόνια άδεια διακοπεί εντός 24 μηνών, ο εργαζόμενος λαμβάνει το 80% της αποζημίωσης, ενώ από τον 25ο έως τον 36ο μήνα λαμβάνει το 45%.

  Την μακροχρόνια άδεια των 5 ετών μπορούν να  λάβουν μόνο υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει το 51ο έτος της ηλικίας τους (γεννηθέντες έως 31/8/68). Κατά τη διάρκειά της η Τράπεζα καταβάλλει το 60% των τακτικών μηνιαίων αποδοχών.

  Τόσο για τους εργαζόμενους που θα επιλέξουν την οικειοθελή αποχώρηση με εφάπαξ αποζημίωση, όσο και για αυτούς που θα επιλέξουν τη μακροχρόνια άδεια, η Τράπεζα δίνει επίσης πρόσθετες παροχές και συγκεκριμένα: 
  Τα μέλη των αποταμιευτικών προγραμμάτων ομαδικής ασφάλισης θα λάβουν ποσό 100% του ατομικού λογαριασμού τους (εισφορές εργαζομένου και εργοδότη), αφαιρουμένων των νομίμων κρατήσεων, ανεξαρτήτως των ετών συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

  Οι δικαιούχοι των λογαριασμών αρωγής τέκνων (πρώην Ι.Λ.Τ.Ε.) θα λάβουν το 100% των εισφορών εργαζομένου και εργοδότη.

  Διατηρούνται προνομιακά επιτόκια για δάνεια που έχουν λάβει από την Τράπεζα και ήταν εξυπηρετούμενα μέχρι τις 31/8/2019.

  Επίσης, το πρόγραμμα προσφέρει και ασφαλιστική κάλυψη. Για το προσωπικό που θα επιλέξει την άμεση αποχώρηση με αποζημίωση θα συνεχίζεται για 4 χρόνια από την αποχώρηση, η νοσοκομειακή κάλυψη μέσω του ομαδικού ασφαλιστηρίου της ΑΧΑ. Για όσους επιλέξουν τη μακροχρόνια άδεια θα συνεχίζεται το ομαδικό ασφαλιστήριο Ζωής και Υγείας της ΑΧΑ και θα διακόπτεται κατά τη λύση της συμβάσεως εργασίας.

  Σημειώνεται ότι για το προσωπικό που θα επιλέξει την άμεση αποχώρηση με αποζημίωση η σύμβαση εργασίας θα λυθεί το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου 2019. Η έναρξη της μακροχρόνιας άδειας για όσους την επιλέξουν θα ξεκινήσει έως την 1η Δεκεμβρίου 2019. 

  Με την τελευταία εθελούσια έξοδο που διενήργησε η Alpha Bank το 2016 και την κυλιόμενη του 2017, έχουν αποχωρήσει από την Τράπεζα 2.400 εργαζόμενοι και σήμερα το προσωπικό της Τράπεζας ανέρχεται σε 8.600 άτομα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ