Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Σεπ-2019 18:13

  Δυναμικό come back της Sunlight το α΄ εξάμηνο

  Δυναμικό come back της Sunlight το α΄ εξάμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δυναμικό come back πραγματοποιήσε το πρώτο εξάμηνο του έτους ο Όμιλος Sunlight, εταιρείας μέλους του Ομίλου Olympia, με τα οικονομικά του μεγέθη να επανέρχονται σε θετικά επίπεδα και τον όμιλο να επιτυγχάνει την ολική επάνοδό του με νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις και επιπλέον επενδύσεις.

  Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 78 εκατ. ευρώ, έναντι 76 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας αύξηση 2,7%. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη 11,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 27,2 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2018. Τα δε κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 33,2 εκατ. ευρώ, την ίδια περίοδο πέρυσι.

  Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018, τα αποτελέσματα του Ομίλου και της Εταιρείας είχαν επιβαρυνθεί από την απομείωση των καταστραμμένων περιουσιακών στοιχείων, όπως και την μειωμένη παραγωγική δραστηριότητα των δύο τελευταίων μηνών αυτού.

  Παράλληλα, το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019 σηματοδότησε για τη Sunlight, την ανάκτηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της στο Ν. Όλβιο της Ξάνθης στα προ της φωτιάς του Μαΐου 2018 επίπεδα, σε χρόνο ρεκόρ. Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο, η εταιρεία πέτυχε την ολική της επαναφορά στις διεθνείς αγορές βιομηχανικών μπαταριών, στις οποίες διατηρεί σημαντικά μερίδια, καθώς και το λανσάρισμα της νέας σειράς μπαταριών Li.ON FORCE που βασίζονται στην τεχνολογία λιθίου.

  Επίσης, κατά το 1ο εξάμηνο του 2019, ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία της ασφαλιστικής αποζημίωσης συνολικού ποσού 66 εκατ. ευρώ από το consortium του συνασφαλιστικού σχήματος. Ειδικότερα, καταβλήθηκαν τα εναπομείναντα 48 εκατ. ευρώ του προαναφερθέντος ποσού, τα οποία υπήρξαν και η βασική πηγή χρηματοδότησης για το έργο ανακατασκευής του τμήματος του εργοστασίου που είχε πληγεί. Πλέον, το εν λόγω τμήμα είναι σε πλήρη λειτουργία, με τις νέες εγκαταστάσεις να ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές σε θέματα παραγωγικής λειτουργίας, υγιεινής και ασφάλειας, αναβάθμιση η οποία χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

  Στην ίδια περίοδο, η εταιρεία εισήλθε στην πολλά υποσχόμενη αγορά μπαταριών λιθίου για Ηλεκτρικά Οχήματα Βιομηχανικής Χρήσης (EIVs). Εκμεταλλευόμενη την πολυετή εμπειρία της στην εν λόγω τεχνολογία, παρουσίασε την πρώτη λύση "έξυπνης" μπαταρίας λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικού τύπου, η οποία ενσωματώνοντας στοιχεία Internet of Things, επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία με την μπαταρία και εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη χρήσης και μικρότερο κόστος συντήρησης για τους ανά τον κόσμο πελάτες της Sunlight. Με σχεδιασμό εξ’ ολοκλήρου από την ομάδα μηχανικών λιθίου της Sunlight στην Ξάνθη και επίλεκτους Έλληνες συνεργάτες, η εταιρεία συμπληρώνει πλέον την προϊοντική της παλέτα, κατά τρόπο ώστε να καλύπτει κάθε ανάγκη ηλεκτροκίνησης βιομηχανικού τύπου.

  Με δεδομένη την μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας λιθίου στις διεθνείς αγορές, η εταιρεία ολοκλήρωσε την κατασκευή μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών λιθίου, στο εργοστάσιο της Ξάνθης, συνολικής δυναμικότητας 10 χιλιάδων μπαταριών ετησίως. Τέλος, οι υπόλοιπες δύο παραγωγικές μονάδες (ανακύκλωσης συσσωρευτών στην Κομοτηνή και συναρμολόγησης μπαταριών στην Βερόνα της Ιταλίας), ως αναπόσπαστα πλέον τμήματα στην αλυσίδα δημιουργίας αξίας του Ομίλου της Sunlight, συνέχισαν το πλάνο διαρκούς βελτίωσης των λειτουργιών τους.

  Οι προοπτικές για το β΄ εξάμηνο του 2019

  Το εργοστάσιο της Sunlight στην Ξάνθη, έχοντας πλέον επιτύχει την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγικής του δυναμικότητας, αναμένεται να ολοκληρώσει εντός του Οκτωβρίου το νέο επενδυτικό πρόγραμμα αύξησης της παραγωγικής του ικανότητας κατά 25%. Πλέον, η Sunlight μπορεί αφενός να επεκταθεί σε νέα τμήματα της διεθνούς αγοράς, όπου έως σήμερα έχει σχετικά μικρή παρουσία (OEMs, αγορές εκτός Ευρώπης), αφετέρου δε να ανταποκρίνεται σε ταχύτερους χρόνους και με μεγαλύτερη ευελιξία στις απαιτήσεις των πελατών της.

  Πέραν των παραπάνω, στο προσεχές διάστημα η Διοίκηση του Ομίλου Sunlight θα εστιάσει την προσπάθειά της σε δύο κυρίως άξονες:

  - Στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων λύσεων, βασιζόμενων στην τεχνολογία λιθίου. Ειδικότερα, θα δοθεί έμφαση αφενός στην ανάπτυξη και τοποθέτηση στη διεθνή αγορά νέων προϊόντων που θα είναι προσαρμοσμένα στο να καλύπτουν τις εκάστοτε ανάγκες κίνησης των EIVs (fit for purpose solutions), αφετέρου στην κάλυψη άλλων εφαρμογών, όπως λόγου χάρη στις μπαταρίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  - Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της SUNLIGHT. Η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ότι η ψηφιοποίηση των επιχειρησιακών λειτουργιών και κυρίως η εφαρμογή του Internet of Things στην παραγωγική δραστηριότητα και την εφοδιαστική αλυσίδα θα είναι από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες για την επιχειρηματική συνέχεια και επιτυχία στo πολύ άμεσο μέλλον.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ