Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Σεπ-2019 08:29

  Κινητικότητα για την πώληση της Telekom Romania

  Κινητικότητα για την πώληση της Telekom Romania
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην τελική ευθεία δείχνει να εισέρχεται η προετοιμασία για την παραχώρηση των δραστηριοτήτων του Ομίλου ΟΤΕ στη Ρουμανία.

  Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι αναφορές στον ρουμανικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες έχει προκριθεί το σενάριο πώλησης ως ξεχωριστές οντότητες των Telekom Romania (TR) και Τelekom Romania Mobile (TRM)

  Η Telekom Romania διαθέτει δίκτυο τηλεπικοινωνιακών υποδομών με εκτεταμένη κάλυψη οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber-to-the-Home, FTTH) σε περίπου 2,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

  Διαθέτει δίκτυο 2,1 εκατ. γραμμών σταθερής τηλεφωνίας, 1,1 εκατ. συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών, 1,4 εκατ. συνδρομητές τηλεόρασης και 4,6 εκατ. κινητής τηλεφωνίας.

  Στην εταιρεία, το ρουμανικό δημόσιο ελέγχει ποσοστό 45,99% και ο ΟΤΕ που ελέγχεται από την D.T.(κατέχει το 54,01%. Αντίστοιχα, στην Τelekom Romania Mobile που παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, ποσοστό 70% ελέγχεται από τον ΟΤΕ (σ.σ. έπειτα από την αναδιάρθρωση της μετοχικής δομής που ολοκληρώθηκε μέσα στο καλοκαίρι) και 30% από την Telekom Romania

  Στα ρουμανικά MME αναφέρεται πως επικρατέστερος αγοραστής για την Telekom Romania είναι η θυγατρική της Orange στη Ρουμανία και για την και Τelekom Romania Mobile ο Βούλγαρος επιχειρηματίας Spas Roussev, κύριος μέτοχος του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της Βουλγαρίας, Vivacom, ο οποίος εμφανίζεται να υποστηρίζεται από fund ρωσικών συμφερόντων.

  Παράλληλα, γίνεται λόγος για συζητήσεις με την ρουμανική κυβέρνηση η οποία έχει δώσει το "πράσινο φως”.

  Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η βρετανική τράπεζα Barclays έλαβε mandate εύρεσης αγοραστή για τη δραστηριότητα του ΟΤΕ στη Ρουμανία.

  Από πλευράς ΟΤΕ δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη τοποθέτηση, ενώ στελέχη της διοίκησης έχουν αναφέρει πως εφόσον υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για το θέμα, θα ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό.

  Στη τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ περιορίστηκε να αναφέρει πως η εικόνα στη Ρουμανία βελτιώνεται και ότι στις δράσεις της περιλαμβάνεται και το σχέδιο μετασχηματισμού που αναμένεται να εφαρμοστεί τα επόμενα τρίμηνα.

  Οι επικεφαλής του Ομίλου τόνισαν πως είναι προσεκτικοί στον τρόπο που παρουσιάζεται η δραστηριότητα στη Ρουμανία και στέκονται στη βελτίωση που έχει καταγραφεί στα τελευταία δύο τρίμηνα.

  Η δραστηριότητα της TR τα τελευταία χρόνια ήταν πηγή αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων, με τον ΟΤΕ να έχει κληθεί να ενισχύσει κεφαλαιακά την εταιρεία.

  Τα συνολικά έσοδα από τις δραστηριότητες του Ομίλου στη Ρουμανία μειώθηκαν κατά 2,8%, σε 231,2 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2019, αν και σε τριμηνιαία βάση παρουσίασαν αύξηση κατά 6,7%, καθοδηγούμενα από τις επιδόσεις τόσο της σταθερής όσο και της κινητής τηλεφωνίας.

  Στο δεύτερο τρίμηνο, η εταιρεία έλαβε ορισμένες πρωτοβουλίες σε όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες της, οι οποίες αναμένεται να υποστηρίξουν τα μελλοντικά έσοδα.

  Αυτό είναι ήδη εμφανές στα ARPUs, με μια μικρή αύξηση στο β’ τρίμηνο του 2019, τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση, καθοδηγούμενη από πελάτες συμβολαίου.

  Η διοίκηση σημείωσε πως η αυστηρή ταμειακή διαχείριση είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θετικών ταμειακών ροών στη Ρουμανία, τάση που αναμένει να διατηρηθεί.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ