Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Σεπ-2019 08:08

  Κινητικότητα ξανά για το Ερρίκος Ντυνάν

  Κινητικότητα ξανά για το Ερρίκος Ντυνάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ξεκινά εξ νέου σύμφωνα με το ρεπορτάζ η αναζήτηση επενδυτή από την τράπεζα Πειραιώς για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με το ίδρυμα Ωνάση.

  Οι πληροφορίες θέλουν να αναμένεται προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση της Ημιθέα Α.Ε., που κατέχει και λειτουργεί το νοσοκομείο, με στόχο μεγαλύτερη προσφορά από το τίμημα που φέρεται να προσέφερε το ίδρυμα Ωνάση, εξέλιξη που αναζωπυρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον, σε μια περίοδο που η κινητικότητα στην αγορά της ιδιωτικής υγείας παραμένει υψηλή.

  Κατά τις πληροφορίες, σε όρους enterprise value το Ίδρυμα Ωνάση μετά από βελτιώσεις  αποτιμούσε την Ημιθέα σε περίπου 80 με 85 εκατ. ευρώ. Το τίμημα απείχε από την αξία του νοσοκομείου, δεδομένου πως η Τράπεζα Πειραιώς έχει εγγράψει για το  Ντυνάν στα βιβλία της αξία 113 εκατ. ευρώ.

  Η υποψηφιότητα εξάλλου του Ιδρύματος είχε προκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο σχεδίου για επαναφορά του νοσοκομείου στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης.

  Σημειώνεται πως ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε ξεκινήσει την άνοιξη του 2018, και μεταξύ των ενδιαφερομένων ήταν το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners (που κατέχει πλέον τον όμιλο Υγεία, to Metropolitan και το πρώην Iaso General), ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών, το Ιασώ και η Ευρωκλινική. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της πώλησης ορίστηκε η PricewaterhouseCoopers, η οποία είχε προχωρήσει στην αποστολή προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε περίπου 60 επενδυτές.

  Περίπου 20 υποψήφιοι φέρονται να είχαν υπογράψει στο πρώτο στάδιο σύμβαση εμπιστευτικότητας. Οι μη δεσμευτικές προσφορές είχαν κατατεθεί στις 3 Αυγούστου. Τον Οκτώβριο κατατέθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 100% της Ημιθέα Α.Ε., με επικρατέστερη αυτή του Ιδρύματος Ωνάση, και ακολούθησε η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων.

  Τα δεδομένα πλέον είναι διαφορετικά. Το CVC Capital μέσω της Hellenic Healthcare έχει εξελιχθεί σε ισχυρό πόλο στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, ενώ ο όμιλος Ιασώ έχει περάσει στο αμερικανικό κεφάλαιο Oaktree, μέσω της θυγατρικής OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l..

  Την ίδια ώρα, η Euromedica έχει αλλάξει σελίδα μετά την απομάκρυνση της οικογένειας Λιακουνάκου από τη διοίκηση μετά τις κινήσεις της Farallon Capital. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιατρικό Αθηνών δείχνει να μην ενδιαφέρεται πλέον για την απόκτηση του Ντυνάν, αλλά στρέφεται σε εσωτερικές επενδύσεις.

  Παρόλα αυτά, η επανέναρξη της διαδικασίας πώλησης του νοσοκομείου εκτιμάται πως θα πυροδοτήσει εξελίξεις στο χώρο, καθώς παραμένει ένα ισχυρό asset στην εγχώρια αγορά λόγω των υποδομών του, ενώ παράλληλα έχει βελτιωθεί η οικονομική του θέση. 

  Στόχος για τη φετινή χρήση είναι ο τζίρος να ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ, από 52 εκατ. με τα οποία έκλεισε η χρήση του 2018 (μετά τις αναγκαστικές επιστροφές clawback και τις εκπτώσεις rebate) και η πληρότητα στο 48%-49%, από 42% πέρσι. Σημειώνεται πως το 2018 έκλεισε με ζημία 3 εκατ. ευρώ για το νοσοκομείο, όμως φέτος η διοίκηση εκτιμά πως θα καταφέρει να ισοσκελίσει έσοδα και έξοδα. 

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ