Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Σεπ-2019 11:37

  "Καμπανάκι" Deutsche Bank για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων έτσι ώστε να μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους, επισημαίνει η Deutsche Bank σε νέα έκθεσή της για την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών.

  Όπως αναφέρει, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα NPEs κατά 6% στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το α' τρίμηνο και κατά 16% σε ετήσια βάση. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης έγινε μέσω οργανικών μειώσεων NPEs καθώς και στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων στις οποίες προχώρησε η Eurobank.

  Φ

  Κατά την άποψη της Deutsche Bank, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν με επιθετικές κινήσεις σε περαιτέρω πωλήσεις χαρτοφυλακίων έτσι ώστε να καταφέρουν να πετύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχουν τεθεί.

  Πάντως, η γερμανική τράπεζα θεωρεί πως η οργανική μείωση των NPEs είναι εξίσου σημαντικός δείκτης για τις αγορές πως η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να διατηρήσει τα NPEs σε "φυσιολογικά" και ελεγχόμενα επίπεδα.

  Δ

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Deutsche Bank, η Alpha Bank προχώρησε στο δ' τρίμηνο του 2018 σε τρεις πωλήσεις χαρτοφυλακίων ύψους 2,2 δισ. ευρώ, ενώ άλλες δύο έχουν προγραμματιστεί για φέτος (ύψους 3,9 δισ. ευρώ) οι οποίες δεν έχουν ξεκινήσει. Επίσης, έχει προγραμματιστεί και για το α' τρίμηνο του 2020 άλλη μία  πώληση ενός χαρτοφυλακίου μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων και δανείων ΜμΕ ύψους 0,8 δισ. ευρώ.

  Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα έχει ξεκινήσει στο β' τρίμηνο την πώληση ενός χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων δανείων ΜμΕ ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ άλλη μία πώληση ήταν προγραμματισμένη για το β' τρίμηνο η οποία δεν έχει ξεκινήσει (1,1 δισ. ευρώ), καθώς και άλλη μία στο β' εξάμηνο η οποία αφορά εξασφαλισμένα επιχειρηματικά δάνεια αξίας 0,8 δισ. ευρώ.

  Η Πειραιώς από την πλευρά της είχε προγραμματίσει στο α' εξάμηνο την πώληση δύο χαρτοφυλακίων (μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων/ δανείων ΜμΕ και εξασφαλισμένων ναυτιλιακών δανείων) οι οποίες δεν έχουν ξεκινήσει, συνολικής αξίας 1,3 δισ ευρώ.

  Η Eurobank, όπως αναφέρει η Deutsche Bank, σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση του αποθέματος NPEs κατά 13,3% σε τριμηνιαία βάση, και ακολούθησαν η Εθνική Τράπεζα με μείωση 9,3%, η Τράπεζα Πειραιώς με μείωση 3% και η Alpha Bank με μείωση 2,1%. Οι μειώσεις σε Eurobank και Εθνική, όπως τονίζει, οφείλονται σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων, ενώ η τάση οργανικής μείωσης των NPEs και στις τέσσερις τράπεζες ήταν βελτιωμένη.

  ΦΓ

  Οι ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει η Deutsche Bank, είναι πιο αισιόδοξες σε ό,τι αφορά τα μέτρα οργανικών μειώσεων NPEs λόγω της βελτίωσης στην αγορά ακινήτων (κυρίως της ανάκαμψης στην αγορά γραφείων) και των κινήσεων που έχουν υιοθετηθεί για τη μείωση του ποσοστού των στρατηγικών κακοπληρωτών, όπως η μεταρρύθμιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

  Γενικότερα, η D.B σημειώνει πως στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες προχώρησαν σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους σε ετήσια βάση.  Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση με άλλες χώρες, από τα τέλη του 2016 οι ιταλικές τράπεζες έχουν μειώσει τα καθαρά μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 51%, οι τράπεζες της Ιβηρικής κατά 54% και οι ελληνικές τράπεζες κατά 26%. Η κάλυψη NPLs κυμαίνεται από 34% έως 72%, με την Ιταλία στο 51%, την Ισπανία στο 55% και την Ελλάδα στο 50% κατά μέσον όρο.

  Εκτιμήσεις για το 2020


  Σε άλλη της έκθεση η Deutsche Bank στην οποία εξετάζει το πώς έχουν κινηθεί οι εκτιμήσεις των αναλυτών (consensus) σε ότι αφορά τα μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών τον τελευταίο μήνα, επισημαίνει πως η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank μαζί με τις Cedem, MBDI και BNP Paribas έχουν δει τις μεγαλύτερες θετικές αναθεωρήσεις σε ότι αφορά τις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή του 2020.

  u

  Με βάση τα κέρδη μετά προβλέψεων για το 2020 οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank σε σχέση με τις τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών, είναι οι πιο bullish για τις Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, μαζί με τις Danske, PITSB και BCP, ενώ οι πιο Bearish είναι για τις CYBG, Unicaja, UVBS, STAN και BKIA.

  o

  Αξίζει να σημειωθεί πως η γερμανική τράπεζα διατηρεί σύσταση buy για την Alpha Bank και τιμή-στόχο τα 2 ευρώ και σύσταση hold για Eurobank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς με τιμή- στόχο το 0,8 ευρώ, τα 2,3 ευρώ και τα 2,7 ευρώ αντίστοιχα.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων