Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Σεπ-2019 12:52

  Pharmathen: Στα 50 εκατ. το ύψος της επένδυσης της νέας μονάδας στη Ροδόπη

  Pharmathen: Στα 50 εκατ. το ύψος της επένδυσης της νέας μονάδας στη Ροδόπη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη 

  Τη δεύτερη παραγωγική μονάδα στις Σάπες στη Ροδόπη εγκαινίασε η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen, μια επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής ενεσίμων βραδείας αποδέσμευσης, μια καινοτομία που έχει αναπτύξει ερευνητικά η βιομηχανία. 

  Η πρώτη επένδυση της Pharmathen για τη δημιουργία εργοστασίου έγινε πριν από 10 χρόνια στην ίδια περιοχή και ήταν της τάξης των 41 εκατ. ευρώ. 

  Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Pharmathen Βασίλης Κάτσος, στην εκδήλωση των εγκαινίων της μονάδας, δεν πρόκειται για ακόμη ένα εργοστάσιο ενεσίμων, αλλά για μια νέα τεχνολογία παραγωγής φαρμάκων την οποία ελάχιστοι διεθνώς κατέχουν. Η εταιρεία καταγράφει σήμερα πάνω από 200 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών και απασχολεί 1.100 άτομα προσωπικό. Πλέον αποτελεί μια διεθνοποιημένη εταιρεία που συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα, συμπλήρωσε. 

  Μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί από τη βιομηχανία στο κομμάτι της Έρευνας και της Ανάπτυξης 200 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον Manager Partner της BC Partners, του επενδυτικού κεφαλαίου που το 2015 επένδυσε στην Pharmathen Νίκο Σταθόπουλο, έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 300 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις στην επόμενη 5ετία, ενώ στο ίδιο διάστημα αναμένεται να δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας. 

  Πρόκειται για μια εταιρεία από αυτές που χρειάζεται η Ελλάδα και για λόγους οικονομικούς αλλά και για να αποδειχθεί πως η χώρα μπορεί να τα καταφέρει δήλωσε από την πλευρά του υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος εγκαινίασε την νέα παραγωγική μονάδα. Ο ίδιος προανήγγειλε ακόμη μια μεγάλη ξένη επένδυση στο κομμάτι του R&D το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα κάνει μια μεγάλη στροφή προς ένα λαμπρότερο μέλλον. 

  Σημειώνεται πως η φαρμακοβιομηχανία, συμφερόντων Βασίλη και Νέλλης Κάτσου, δραστηριοποιείται στη Ροδόπη από το 2010 με το άνοιγμα της πρώτης μονάδας, έκτασης 17 χιλ. τ.μ. και με δυνατότητα παραγωγής που αγγίζει τα τρία δισεκατομμύρια ταμπλέτες και τα δύο δισεκατομμύρια κάψουλες. Μετά τη συμφωνία με τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Actavis τον Ιούνιο του 2014 για την παραγωγή δύο ενέσιμων φαρμάκων, με τη χρήση της τεχνολογίας LAI που δημιούργησε η ελληνική βιομηχανία, το εργοστάσιο είχε ενισχυθεί με μία ακόμη γραμμή, καθώς η παραγωγή των σκευασμάτων θα γινόταν εξολοκλήρου στις εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας. Η επένδυση έφτασε σε 10 εκατ. ευρώ.

  Την απογείωση όμως της παραγωγής και του επενδυτικού της πλάνου έφερε η πρόσφατη είσοδος στην αμερικανική αγορά μετά από πιστοποίηση που έλαβε η παραγωγική της μονάδα στις Σάπες από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Η φαρμακοβιομηχανία διατηρεί ακόμη μια παραγωγική μονάδα στην Παλλήνη, έκτασης 3.600 τ.μ.

  Υπενθυμίζεται πως πριν από τέσσερα χρόνια η Pharmathen  ήρθε σε συμφωνία με το BC Partners για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας. Ήταν επίσης η πρώτη ελληνική ιδιωτική εταιρεία που έλαβε (πριν από πέντε χρόνια) χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB) για την ενίσχυση του προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων. Το 2017 προχώρησε στην πώληση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020