Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Σεπ-2019 07:51

  Με απόφαση Μενδώνη ξεκινάει η ανακατασκευή του Όλυμπος – Νάουσα

  Με απόφαση Μενδώνη ξεκινάει η ανακατασκευή του Όλυμπος – Νάουσα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Τον δρόμο για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης και μετατροπής σε αστικό ξενοδοχείο (boutique hotel) του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου κτηρίου "Όλυμπος-Νάουσα" στη Θεσσαλονίκη ανοίγει με απόφασή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

  Πριν από περίπου δύο χρόνια το σχήμα των εταιρειών Grivalia Hospitality και Μακεδονικά Ξενοδοχεία είχε πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό για την πώληση του ακινήτου, προσφέροντας 5,46 εκατ. ευρώ. Στο μεσοδιάστημα απαιτήθηκε σειρά εγκρίσεων από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για την αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη αποκατάστασης και το ύψος της νέας κατασκευής, όπως και από άλλους φορείς.

  Ωστόσο, μετά το "πράσινο φως” του υπουργείου Πολιτισμού, η εταιρεία ΟΛ.ΝΑ. (που συνέστησαν Grivalia και Μακεδονικά Ξενοδοχεία) είναι σε θέση να ξεκινήσει τις εργασίες, αφότου εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια δόμησης, την ανακατασκευή του ακινήτου.

  Τι προβλέπει η απόφαση

  Η απόφαση Μενδώνη εγκρίνει την τροποποιημένη οριστική μελέτη αποκατάστασης και προσθήκης καθ’ ύψος του κτηρίου, όπως και την αλλαγή χρήσης από κατοικίες σε ξενοδοχείο.

  Η επένδυση που θα υλοποιήσει η ΟΛ.ΝΑ. είναι της τάξης των 6-7 εκατ. ευρώ, με την απόφαση της ΥΠΠΟΑ να ορίζει συγκεκριμένους όρους, όπως η διατήρηση των εξωτερικών κουφωμάτων της κύριας όψης. Η απόφαση αναγνωρίζει ότι από τις προβλεπόμενες εργασίες δεν προκαλείται βλάβη στο κτήριο, αλλά   αποκαθίσταται η χρήση και λειτουργία του ιστορικού εστιατορίου "Όλυμπος-Νάουσα", που βρίσκεται στο ισόγειο.

  Οι εργασίες ανακατασκευής εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020, με τα σχέδια να περιλαμβάνουν την μετασκευή του κτηρίου, που βρίσκεται στην Παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης, στην λεωφόρο Νίκης 5, σε ξενοδοχείο με δυναμικότητα 50 δωματίων. 

  Το εμβληματικό διατηρητέο κτήριο Όλυμπος Νάουσα, που χτίστηκε το 1926 από τον Ζακ Μοσέ για λογαριασμό του βιομηχάνου Ιορδάνη Γεωργιάδη, σε οικόπεδο 620 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, έξι ορόφους και πατάρι για εστίαση.

  Στο ισόγειο του ακινήτου υπήρχαν οι αίθουσες Όλυμπος και Νάουσα που λειτουργούσαν ως το ζυθοπωλείο-δοκιμαστήριο της βιομηχανίας Ηνωμέναι Ζυθοποιίαι, η οποία στεγαζόταν στους δύο ορόφους του κτηρίου. Το 1926 ενώθηκαν οι δύο αίθουσες και εγκαινιάστηκε το θρυλικό εστιατόριο "Όλυμπος Νάουσα" που λειτούργησε μέχρι το καλοκαίρι του 1994.

  Αυξάνονται τα ξενοδοχεία

  Σύμφωνα με έρευνα της Δανός / BNB Paribas για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, η Θεσσαλονίκη αποτελεί επενδυτικό προορισμό για εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ξενοδοχείων.

  Εκτός από το σχεδιαζόμενο boutique hotel στο Όλυμπος – Νάουσα, ένα καινούργιο  πεντάστερο ξενοδοχείο θα ανοίξει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στην οδό Βασ. Ηρακλείου αρ. 45, στη θέση ακινήτων της εταιρείας Δομοτεχνική, τα οποία άλλαξαν χέρια προς 6,6 εκατ. ευρώ.

  Στη Χαλκιδική, κατά την έρευνα, τo ενδιαφέρον για την αγορά ξενοδοχείων παραμένει υψηλό, αλλά οι δυνητικοί αγοραστές αναζητούν "επενδυτικές ευκαιρίες" σε μία περίοδο που οι πωλητές θεωρούν ότι οι τιμές των ακινήτων θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία. Σημαντικό μειονέκτημα, στον συγκεκριμένο κλάδο αποτελεί η μικρής διάρκειας τουριστική περίοδος της Χαλκιδικής. 

  dimitris.delevegos@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ