Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Σεπ-2019 08:07

  Υπεραπόδοση έως και 20% αναμένεται από τα NPEs της Τρ. Πειραιώς που θα αναλάβει η Intrum

  Υπεραπόδοση έως και 20% αναμένεται από τα NPEs της Τρ. Πειραιώς που θα αναλάβει η Intrum
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Σημαντικά είναι τα περιθώρια ανακτήσεων από τα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης και τα οποία θα αποτελέσουν κομμάτι του χαρτοφυλακίου που θα μεταβιβαστεί προς διαχείριση στην Intrum.

  Όπως προκύπτει από στοιχεία που παρείχε την περασμένη Παρασκευή η Τράπεζα στους αναλυτές ξένων και εγχώριων οίκων, τα ρυθμισμένα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς παρακολούθησης (probation) μέχρι να επανενταχθούν στα εξυπηρετούμενα, ανέρχονται (με ημερομηνία 19/6/19) σε 11,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,7 δισ. ευρώ (3,8 δισ. ευρώ επιχειρηματικά και 900 εκατ. ευρώ δάνεια λιανικής) εμφανίζουν μηδενική καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εικόνα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας Πειραιώς ανά κατηγορία καθυστερήσεων, έχει ως εξής:

  Τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα είναι ύψους 17,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5,2 δισ. ευρώ δεν εμφανίζουν καθυστέρηση, 1,7 δισ. ευρώ έχουν καθυστέρηση 1 – 89 ημερών, 2 δισ. ευρώ καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και 8,4 δισ. ευρώ έχουν καταγγελθεί.

  Στα στεγαστικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, συνολικού ύψους 6,2 δισ. ευρώ, δάνεια 800 εκατ. ευρώ δεν έχουν καθυστέρηση, 700 εκατ. ευρώ έχουν καθυστέρηση 1 – 89 ημερών, 800 εκατ. ευρώ καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και 3,9 δισ. ευρώ έχουν καταγγελθεί.

  Στα ύψους 2,7 δισ. ευρώ καταναλωτικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, 200 εκατ. ευρώ δεν εμφανίζουν καθυστέρηση και άλλα τόσα έχουν καθυστέρηση 1 – 89 ημερών, 500 εκατ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και 1,9 δισ. ευρώ έχουν καταγγελθεί. 

  Συνολικά, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που έχει αυτή τη στιγμή η Τράπεζα ανέρχονται σε 26,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων δάνεια 14,1 δισ. ευρώ έχουν καταγγελθεί, 6,2 δισ. ευρώ δεν εμφανίζουν καθυστέρηση, 3,3 δισ. ευρώ έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και 2,6 δισ. ευρώ καθυστέρηση 1 – 89 ημερών. 

  Σημειώνεται ότι από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας Πειραιώς, το β΄ τρίμηνο 2019 εξήλθαν κατόπιν αναδιαρθρώσεων και ίασης, δάνεια 500 εκατ. ευρώ.

  Όπως προβλέπεται, από τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας Πειραιώς που θα αναλάβει η Intrum, μπορεί να προκύψουν υπεραποδόσεις που μπορεί να φτάσουν και στο 20%.

  Έχοντας πραγματοποιήσει αντίστοιχες συμφωνίες διαχείρισης NPLs με μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η Intensa και η Santander, η Intrum καταγράφει μέσο όρο αποδόσεων 11%. 

  Με βάση ένα βασικό σενάριο απόδοσης 10% που έχει υπολογίσει η Τράπεζα Πειραιώς, η συναλλαγή με την Intrum  θα έχει θετική επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας κατά 80 – 85 μονάδες βάσης την πρώτη χρονιά.

  Μετά, βάσει της εξοικονόμησης κόστους που θα έχει και των προμηθειών που θα καταβάλλει η Τράπεζα για τη διαχείριση, η θετική επίπτωση στα κεφάλαια θα διαμορφωθεί σε περίπου 70 μ.β. τη δεύτερη χρονιά και περίπου 50 μ.β. την τρίτη. 

  Στο σενάριο υπεραπόδοσης κατά 10% από το υπάρχον πλάνο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η καθαρή επίπτωση στα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς στα τέλη του 2021 θα διαμορφωθεί στις 100 μονάδες βάσης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ