Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Αυγ-2019 13:33

  Προ φόρων κέρδη 150 εκατ. ευρώ αναμένει φέτος η Τράπεζα Πειραιώς

  Προ φόρων κέρδη 150 εκατ. ευρώ αναμένει φέτος η Τράπεζα Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα 

  Προ φόρων κέρδη της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, αναμένει για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης η Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο στους αναλυτές κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου 2019. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα σημείωσε στο εξάμηνο προ φόρων κέρδη 73 εκατ. ευρώ από 33 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, με βελτίωση σε όλα τα βασικά στοιχεία αποτελεσμάτων. Τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας ανήλθαν σε 38 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών στο α΄ εξάμηνο 2018.

  Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Τράπεζας βρίσκονται σε τροχιά πωλήσεις και τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 4 δισ. ευρώ μέχρι και το 2020, ενώ μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η συνεργασία της Τράπεζας με την Intrum για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων (υφιστάμενα 27 δισ. ευρώ συν τα νέα NPEsπου θα δημιουργούνται).

  Ειδικότερα, σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται τα χαρτοφυλάκια: α) Trinity, εξασφαλισμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να πουληθεί εντός του δ΄ τριμήνου 2019, β) Solar, τιτλοποίηση εξασφαλισμένων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2020 γ) Phoenix, τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου οικιστικών ακινήτων, ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα γίνει εντός του α΄ εξαμήνου 2020, και δ) Callaway, πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ, επίσης εντός του 2020.

  Κοντά σε συμφωνία για την πώλησή του, βρίσκεται το χαρτοφυλάκιο Iris, 700 εκατ. ευρώ, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνευ εξασφαλίσεων από προσωπικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, δάνεια μικρών επιχειρήσεων και ανοίγματα leasing.

  "Είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει στην Τράπεζα Πειραιώς, ακολουθώντας αταλάντευτα από το 2017 τις προσπάθειες για το "ξαναχτίσιμο" της κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας, τη μείωση του κόστους και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, έτσι ώστε η Τράπεζα Πειραιώς να είναι μία ισχυρή Τράπεζα, με δυνατότητα να συμβάλλει στην ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας. Έχουμε μπροστά μας έναν καθαρό οδικό χάρτη, μία ικανή ομάδα και την κατάλληλη στρατηγική για να προχωρήσουμε", τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, επισημαίνοντας ότι πλέον το μακροοικονομικό περιβάλλον προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες. Ο κ. Μεγάλου επεσήμανε τις δύο κινήσεις – ορόσημα στις οποίες προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς το α΄ εξάμηνο του 2019:την έκδοση χρεογράφων TierII,την πρώτη από ελληνική τράπεζα κατά την τελευταία δεκαετία, και τη στρατηγική συνεργασία με την Intrumγια τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων "η οποία θα βοηθήσει την Τράπεζα να καλύψει το extramile".

  Η εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας Πειραιώς συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση το α΄ εξάμηνο 2019, με μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 1,2 δις. ευρώ από οργανικές κινήσεις και με βελτιούμενη τάση στις αθετήσεις υποχρεώσεων και σταθερή τάση στις αναδιαρθρώσεις και εισπράξεις. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά 3,3 δις. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η Τράπεζα βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του ετήσιου στόχου 2019 για μείωση των ΜΕΑ κατά 3,5 δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τρ. Πειραιώς έχουν υποχωρήσει κατά 11,6 δις. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2015.

  Όπως αναφέρθηκε στους αναλυτές, στα τελευταία έξι τρίμηνα, ο ισολογισμός της Τράπεζας Πειραιώς απαλλάχθηκε από στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού, ύψους 3,6 δις. ευρώ. Παράλληλα, η κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 85 μονάδες βάσης από την ομολογιακή έκδοση TierII (26/6/2019), ενώ κατά επιπλέον 75 μ.β. εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί από τη συμφωνία διαχείρισης NPEs με την Intrum. Από μία σειρά κινήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας θα ενισχυθεί συνολικά κατά 160 – 200 μονάδες βάσης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων