Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Αυγ-2019 11:33

  Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας

  Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τα αποτελέσματα των τραπεζών ήταν ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων σε τριμηνιαία βάση τόσο σε επίπεδο λειτουργικών εσόδων όσο και σε επίπεδο τελικής γραμμής, σημειώνει ο Νίκος Καυκάς υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν χθες Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Βέβαια, όπως τονίζει, σημαντική ήταν η συνεισφορά των κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις τόσο για την Alpha όσο και για την ΕΤΕ.

  Σχετικά με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, σύμφωνα με τον κ. Καυκά, αυτή βελτιώνεται σταδιακά, (π.χ. τα NPEs της ΕΤΕ από 22δισ. ευρώ το 2015 ανέρχονται σήμερα στα 13,1 δισ. ευρώ), ενώ και η κεφαλαιακή επάρκεια καταγράφεται σε υψηλά επίπεδα (CET1 στο 17,8% για την Alpha Bank και 16% για την Εθνική).

  Όπως σημειώνει, μία επιταχυνόμενη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της χώρας θα είναι ευεργετική για τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.

  Από την πλευρά της η IBG επισημαίνει πως τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank στο β΄τρίμηνο ανήλθαν στα 59,4 εκατ. ευρώ, υψηλότερα από τα 51 εκατ. ευρώ που ανέμενε η αγορά αλλά και η ίδια, λόγω των υψηλότερων εσόδων από τις συναλλαγές και τους χαμηλότερους φόρους.

  Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η IBG σημειώνει ότι τα καθαρά κέρδη β’ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 192 εκατ. ευρώ, έναντι 81 εκατ. ευρώ και 92 εκατ. ευρώ που ανέμενε η αγορά και η ίδια η IBG αντίστοιχα, χάρη στα βελτιωμένα βασικά έσοδα και τα one-off κέρδη που σχετίζονται με την πώληση της Πανγαία. Τα κύρια αποτελέσματα της ΕΤΕ ήταν αντίστοιχα των εκτιμήσεων της IBG αλλά υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς λόγω των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους και λειτουργικών δαπανών.

  H Euroxx σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Εθνικής, υπογραμμίζει ότι η τράπεζα σημείωσε ισχυρότερα επαναλαμβανόμενα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες λόγω των χαμηλότερων συνολικών απομειώσεων, ενώ βελτιωμένος ήταν  ο κεφαλαιακός δείκτης CET1.

  Όπως επισημαίνει, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 122 εκατ. ευρώ  έναντι κερδών  131 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο. Εάν ληφθούν υπόψη οι διακοπείσες δραστηριότητες (απώλειες απομείωσης στην Αίγυπτο, κέρδη Εθνικής Ασφαλιστικής, κέρδος στα κεφάλαια από τη πώληση της Πανγαία  κτλ), τα κέρδη της ανήλθαν στα 192 εκατ. ευρώ έναντι 41 εκατ. το πρώτο τρίμηνο.  Σε επαναλαμβανόμενη βάση, η Εθνική Τράπεζα σημείωσε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 92 εκατ. ευρώ έναντι 72 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο, λόγω της μείωσης της συνολικής απομείωσης, η οποία επωφελήθηκε από την αξία του χαρτοφυλακίου των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

  Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, η Euroxx επισημαίνει πως σημείωσε ισχυρότερα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, κυρίως λόγω των υψηλότερων προμηθειών και των υψηλότερων εσόδων από συναλλαγές, αν και οι λειτουργικές δαπάνες εμφανίστηκαν αυξημένες. Επίσης υπογραμμίζει την βελτίωση του δείκτης  CET1. Όπως τονίζει, τα αποτελέσματα της συστημικής τράπεζας σε γενικές γραμμές ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της σε όλους τους τομείς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ