Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Αυγ-2019 11:57

  Τι περιμένει η Deutsche Bank από τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών

  Τι περιμένει η Deutsche Bank από τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τα αποτελέσματα β' τριμήνου των ελληνικών τραπεζών τα οποία ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα βρίσκονται στο επίκεντρο της Deutsche Bank η οποία αναλύει τις προβλέψεις της για τα μεγέθη του κλάδου, ενώ υπογραμμίζει τα σημεία στα οποία οι επενδυτές πρέπει να δώσουν προσοχή.

  Σημειώνεται πως Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα ξεκινούν τον "χορό" των ανακοινώσεων αύριο Πέμπτη 29 Αυγούστου, και Πειραιώς και Eurobank ακολουθούν την Παρασκευή.

  Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, οι βασικοί τομείς που πρέπει να στρέψουν τα βλέμματα οι επενδυτές σε ό,τι αφορά το β' τρίμηνο του 2019 είναι τα προ προβλέψεων κέρδη και οι επιδόσεις στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των τραπεζών.

  Συνολικά, η Deutsche Bank αναμένει ότι οι τα προ-προβλέψεων έσοδα θα σημειώσουν μείωση κατά 2,7% σε τριμηνιαία βάση, ενώ θα καταγράψουν βελτίωση κατά 4,3% σε επίπεδο έτους. Οι "οδηγοί" αυτής της επίδοσης των ελληνικών συστημικών τραπεζών, κατά την άποψη της Deutsche Bank, είναι οι πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) η οποία θα αντισταθμίζεται από την αύξηση των προμηθειών στο τρίμηνο (κατά 14% σε σχέση με το α' τρίμηνο).

  Η γερμανική τράπεζα θεωρεί ότι η εκτιμώμενη αύξηση των λειτουργικών εξόδων κατά 7% σε τριμηνιαία βάση, θα οδηγήσει σε οριακή αύξηση των προ προβλέψεων εσόδων  σε επίπεδο κλάδου κατά το δεύτερο τρίμηνο.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως η D.B συνεχίζει να διατηρεί τη μετοχή της Alpha Bank ως την κορυφαία της επιλογή από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και δίνει σύσταση "buy" με τιμή στόχο τα 2,00 ευρώ. Σύσταση "hold" δίνει για τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες με τιμή στόχο για την Εθνική τα 2,30 ευρώ, για την Πειραιώς τα 2,70 ευρώ και για την Eurobank το 0,80 ευρώ. "Βλέπει" περιθώριο ανόδου 33% για την Alpha και 13% για την Eurobank, ενώ για Εθνική και Πειραιώς βλέπει πτώση 1% και 4% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

  Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη τριμήνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της D.B, η Eurobank θα παρουσιάσει τα ισχυρότερα αποτελέσματα στον κλάδο, με αύξηση των προ προβλέψεων εσόδων κατά 15%, χάρη στην αύξηση των εσόδων από προμήθειες, τη συγχώνευση με την Grivalia και τα υψηλότερα "λοιπά έσοδα" (υπεραξία λόγω του deal) που αντισταθμίζουν με το παραπάνω την αύξηση του κόστους (+ 3,9% σε τριμηνιαία βάση).

  Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, η γερμανική τράπεζα αναμένει ενίσχυση των προ προβλέψεων εσόδων κατά 11% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, λόγω των υψηλότερων εσόδων από προμήθειες ως αποτέλεσμα της αύξησης της εμπορικής δραστηριότητας και των εκταμιεύσεων δανείων καθώς και των "κερδών από χρηματοοικονομικές συναλλαγές", τα οποία θα αντισταθμίσουν την αδυναμία στα καθαρά έσοδα από τόκους (-1,2% σε τριμηνιαία βάση λόγω της χαμηλότερης αύξηση όγκου και των σταθερών περιθώρια) και την αύξηση του συνολικού κόστους (+ 6,6% σε σχέση με το α' τρίμηνο, λόγω υψηλότερων προμηθειών συμβουλευτικών υπηρεσιών και marketing που είναι εποχιακός παράγοντας).

  Για την Εθνική Τράπεζα, η Deutsche Bank "βλέπει" πτώση 29% στα προ προβλέψεων έσοδα, η οποία αντανακλά τα ασθενέστερα έσοδα από συναλλαγές σε σύγκριση με τα έκτακτα που σημειώθηκαν στο α 'τρίμηνο του 2019 (ενσωμάτωση του κέρδους των 59 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με το swap του Titlos) και το υψηλότερο κόστος (+ 6% σε επίπεδο τριμήνου), κάτι που "επισκιάζει" τα ισχυρά μεγέθη σε επίπεδο βασικών εσόδων.

  Τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς η D.B αναμένει μείωση κατά 7% στα προ προβλέψεων έσοδα, καθώς τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από προμήθειες (+ 9%) και τα ελαφρώς καλύτερα έσοδα από συναλλαγές δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αύξηση του κόστους (+ 10% σε επίπεδο τριμήνου, κυρίως λόγω του κόστους προσωπικού).

  NPEs

  Σε ότι αφορά τα NPEs η μείωση αναμένεται να είναι οργανική κυρίως οδηγούμενη από "φυσικές εξόδους" και υψηλότερες ανακτήσεις καθώς και ρευστοποιήσεις κατά την άποψη της Deutsce Bank. Προβλέπει συνολική μείωση NPEs για τον κλάδο της τάξης του 2,4% στο τρίμηνο ή 13% σε ετήσια βάση. Η Εθνική Τράπεζα κατά την άποψή της θα σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις με μείωση 4,1% και θα ακολουθήσουν οι Πειραιώς, η Eurobank και η Alpha Bank, με 2,4%, 1,9% και 1,5% αντίστοιχα.

  vbvf

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ