Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Αυγ-2019 08:39

  Η σκληρή "παρτίδα" για το "Ερρίκος Ντυνάν" και ο ανταγωνισμός στην υγεία

  Η σκληρή "παρτίδα" για το "Ερρίκος Ντυνάν" και ο ανταγωνισμός στην υγεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Στις αρχές του Μαΐου το Ίδρυμα Ωνάση αναμενόταν να προχωρήσει σε νέα έγγραφη προσφορά για την εξαγορά του "Ερρίκος Ντυνάν", που θα έπρεπε να ανταποκρίνεται – όπως μετέφεραν κύκλοι της Τράπεζας Πειραιώς– στην αξία του νοσοκομείου. Είχε προηγηθεί σύσκεψη του τέως πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, με αντικείμενο το ζήτημα της πώλησης του νοσοκομείου και την επιστροφή του στο ελληνικό Δημόσιο, την οποία προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

  Τρεισήμισι μήνες σχεδόν μετά, το τοπίο για την πώληση της Ημιθέα Α.Ε., που κατέχει και λειτουργεί το "Ερρίκος Ντυνάν", παραμένει θολό. Οι πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση της Πειραιώς να λαμβάνει σύντομα αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για το νοσοκομείο, αναζητώντας νέους επενδυτές και υψηλότερη προσφορά, ή θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Ίδρυμα Ωνάση.

  Το ύψος, άλλωστε, του τιμήματος που προσέφερε το Ίδρυμα, κατά το ρεπορτάζ, εξαρχής δεν κρίθηκε ικανοποιητικό από την Πειραιώς, καθώς σε όρους enterprise value το Ίδρυμα Ωνάση, μετά τις βελτιώσεις που επέφερε στην προσφορά του, φερόταν να αποτιμούσε την Ημιθέα σε περίπου 80 με 85 εκατ. ευρώ… ένα τίμημα με απόσταση από την αξία του νοσοκομείου, δεδομένου πως η Τράπεζα Πειραιώς έχει εγγράψει για το "Ερρίκος Ντυνάν" στα βιβλία της αξία 113 εκατ. ευρώ. 

  Μακρύς ο δρόμος

  Η νέα προσπάθεια για την εξεύρεση επενδυτή είχε ξεκινήσει την άνοιξη του 2018, με τον διαγωνισμό αρχικά να συγκεντρώνει ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους παίκτες της αγοράς υγείας όσο και από επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού (CVC Capital Partners, Υγεία, όμιλος Ιατρικού Αθηνών, Ιασώ και Ευρωκλινική). Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της πώλησης ορίστηκε η PricewaterhouseCoopers, η οποία είχε προχωρήσει στην αποστολή προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε περίπου 60 επενδυτές. Περίπου 20 υποψήφιοι φέρονται να είχαν υπογράψει στο πρώτο στάδιο σύμβαση εμπιστευτικότητας. Οι μη δεσμευτικές προσφορές είχαν κατατεθεί στις 3 Αυγούστου.

  Τον Οκτώβριο, ωστόσο, είχαν κατατεθεί μόλις δύο δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 100% της Ημιθέα Α.Ε., αλλά με επικρατέστερη αυτή του Ιδρύματος, και ακολούθησε η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων.

  Η εξαγορά του "Ντυνάν" είναι μια διαδικασία που κρατά ήδη από το 2012, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα είχε συζητηθεί η παραχώρηση του management, και πάλι όμως χωρίς αποτέλεσμα. Κύρια αιτία των "ναυαγίων" των συζητήσεων ήταν τα υψηλά χρέη του νοσοκομείου, τα οποία έθεταν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του, καθώς, εκτός από το δάνειο των 90 εκατ. προς την Τράπεζα Πειραιώς, υπήρχαν μεγάλες οφειλές σε προμηθευτές και υποχρεώσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έφταναν τα 280 εκατ. ευρώ. Ιασώ, Υγεία, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών και το Μετροπόλιταν είχαν καταθέσει επίσημη πρόταση εξαγοράς. Οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι αποχώρησαν σχεδόν αμέσως, για να ακολουθήσει πέρσι τον Σεπτέμβριο και ο τελευταίος αγοραστής. 

  Τον Μάιο του 2014 το Υγεία αναλαμβάνει τη διαχείριση και τη λειτουργία του νοσοκομείου. H πρόταση για την ανάληψη της λειτουργίας του νοσοκομείου είχε κατατεθεί πριν από το Πάσχα, ενώ ανάλογη προσφορά είχαν καταθέσει ο όμιλος του Ιατρικού Αθηνών, το Ιασώ, το Μετροπόλιταν και η Ευρωκλινική.

  Το νοσοκομείο περιήλθε τελικά την ίδια χρονιά στην εταιρεία ειδικού σκοπού και θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, Ημιθέα, έναντι 115 εκατ. ευρώ, η οποία "πάγωσε" τα σενάρια πώλησης του νοσοκομείου, τουλάχιστον μέχρι η οικονομική του λειτουργία να μπει σε τάξη. Στην κατεύθυνση αυτή, είχε εκδοθεί τριετής βεβαίωση καλής λειτουργίας προκειμένου να μπορεί να εισπράττει νοσήλια από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ με τροπολογία δόθηκε παράταση στην ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα του νοσοκομείου μέχρι και τα τέλη Μαρτίου του 2015. 

  Σε κάθε περίπτωση, η πώληση του νοσοκομείου χαρακτηρίζεται υψηλής σημασίας για την επανατοποθέτηση των ισχυρών "παικτών" της ιδιωτικής περίθαλψης στης αγορά της υγείας. Παρά δε τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν από την κακοδιαχείριση επί προεδρίας Μαρτίνη, το "Ερρίκος Ντυνάν" παραμένει από τα σημαντικότερα assets στον χώρο, όχι μόνο λόγω της θέσης του, αλλά και επειδή εξαρχής κατασκευάστηκε για νοσοκομειακή χρήση (άδεια λειτουργίας και υποδομές).

  Το business plan

  Την ίδια ώρα, η διοίκηση του "Ερρίκος Ντυνάν" (τον Ιούλιο έγινε δεκτή η παραίτηση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, Γεράσιμου Τσιαπάρα, τη θέση του οποίου έλαβε ο Θεμιστοκλής Χαραμής, μέχρι τότε διευθύνων σύμβουλος) συνεχίζει το πλάνο ανάπτυξης για τη βελτίωση των οικονομικών καταστάσεων, την επιστροφή του στην κερδοφορία και την αύξηση της πληρότητας. 

  Στόχος για τη φετινή χρήση είναι ο τζίρος να ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ, από 52 εκατ. με τα οποία έκλεισε η χρήση του 2018 (μετά τις αναγκαστικές επιστροφές clawback και τις εκπτώσεις rebate) και η πληρότητα στο 48%-49%, από 42% πέρσι. Σημειώνεται πως το 2018 έκλεισε με ζημία 3 εκατ. ευρώ για το νοσοκομείο, όμως φέτος η διοίκηση εκτιμά πως θα καταφέρει να ισοσκελίσει έσοδα και έξοδα. To business plan της Ημιθέα έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2023 και οι επενδύσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανανέωση του ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη διοίκηση, έχουν επενδυθεί 9,5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, ενώ φέτος έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ. 

  Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (χρήση 2017), ο κύκλος εργασιών (προ rebate και clawback) ανήλθε σε 43 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% έναντι του 2016. Αν και η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν σημαντική, όπως αναφερόταν, εντούτοις δεν είχε ακόμη φτάσει το επίπεδο που απαιτείται για την  επίτευξη "νεκρού  σημείου". Κατά  συνέπεια, το 2017 κατεγράφη αρνητικό EBITDA 6,9  εκατ. ευρώ, βελτιωμένο έναντι του 2016 κατά 28%. Οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 20% έναντι του 2016.

  Το στοίχημα της Euromedica

  Η κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων για τις προηγούμενες χρήσεις αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της νέας διοίκησης έπειτα από την αποπομπή της οικογένειας Λιακουνάκου μετά τις κινήσεις της Farallon Capital. Ήδη οι μέτοχοι καλούνται σε έκτακτη γενική συνέλευση την 16η Σεπτεμβρίου για συζήτηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με την εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών ορκωτών ελεγκτών για τον έλεγχο των χρηματοοικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2018 και 2019 και καθορισμό της αμοιβής τους.

  Στο επίκεντρο βρίσκεται και η μείωση του δανεισμού και των υποχρεώσεων προς προμηθευτές, Δημόσιο και εργαζομένους. Από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η υπαγωγή  στο άρθρο 106Β, με στόχο τη  μείωση των οφειλομένων προς το Δημόσιο και τους πιστωτές, στην κατεύθυνση της εξυγίανσης του ταμείου της Euromedica, δεδομένου πως τα "σημάδια" που άφησε στη ρευστότητα η προηγούμενη διοίκηση και το ύψος των υποχρεώσεων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογών. Στη συνέχεια εξετάζεται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Εντούτοις, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις, με τις πληροφορίες να τοποθετούν τις τελικές επιλογές μετά τον Σεπτέμβριο.

  Στόχος, όπως σημειώνουν πηγές του χώρου, είναι να απεγκλωβιστεί η Euromedica από το οικονομικό αδιέξοδο, ώστε να επανέλθει στον ανταγωνισμό και να επανακτήσει τα μερίδιά της, ειδικά στο κομμάτι των διαγνωστικών.

  Αλλαγή σελίδας στο Ιασώ

  Στις 9 Σεπτεμβρίου η τακτική γενική συνέλευση καλείται να αποφασίσει την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και την αγορά μετοχών της εταιρείας. Τον Ιούλιο είχε ανακοινωθεί πως μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης της Oaktree, μέσω της θυγατρικής OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l., προς τους μετόχους της Ιασώ για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών, το ποσοστό που προσφέρθηκε έφτασε το 83%. 

  Για την Oaktree, που μετά την τουριστική αγορά (συμφωνία με την οικογένεια Ανδρεάδη για την ανάπτυξη της αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων Ikos) φαίνεται να εισέρχεται δυναμικά και στον χώρο της υγείας, η εν λόγω επένδυση χαρακτηρίζεται μέρος της ευρύτερης επενδυτικής στρατηγικής στην Ευρώπη. Οι πληροφορίες θέλουν το επενδυτικό κεφάλαιο να εξετάζει και νέες επενδυτικές κινήσεις στην αγορά της ιδιωτικής υγείας, με επίκεντρο τη γυναικολογική κλινική Ρέα.

  Απέναντι βρίσκεται η CVC Capital Partners, που μέσω της Hellenic Healthcare έχει εξελιχθεί σε βασικό παίκτη στην αγορά της ιδιωτικής περίθαλψης, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της το Υγεία, μαζί με τη γυναικολογική και μαιευτική κλινική Μητέρα και το μαιευτήριο Λητώ και έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της το νοσοκομείο Metropolitan και τη γενική κλινική Iaso General. Επί του παρόντος δεν έχει ανακοινωθεί κάποια νέα επενδυτική κίνηση, όμως το ρεπορτάζ θέλει τη CVC Capital να μην αποκλείει περαιτέρω επέκταση.

  Θωρακίζεται το Ιατρικό Αθηνών

  Τέλος, προς το παρόν στις βλέψεις εξαγοράς φαίνεται να βάζει η διοίκηση του Ιατρικού Αθηνών, που επικεντρώνεται στη δική της ανάπτυξη. Η εισηγμένη εμφανίζεται να μην έχει ενδιαφέρον για τη Βιοϊατρική ή την Ευρωκλινική (η τελευταία φέρεται να έχει πραγματοποιήσει διερευνητικές συζητήσεις σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, δεδομένου πως έχει έρθει η ώρα της αποεπένδυσης του fund της Global Finance, συμφερόντων του Άγγελου Πλακόπιτα), αλλά ούτε για το "Ερρίκος Ντυνάν".

  Όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη γενική συνέλευση, ο όμιλος έχει επικεντρωθεί στην υλοποίηση τετραετούς επενδυτικού προγράμματος ύψους 40 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020 και με κατεύθυνση κυρίως σε επέκταση μονάδων και στην ανανέωση του εξοπλισμού. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ