Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Αυγ-2019 08:33

  Σκληρό πόκερ ομολογιούχων - Folli Follie

  Σκληρό πόκερ ομολογιούχων - Folli Follie
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου
   
  Σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης της Folli Follie Group και των ομολογιούχων πιστωτών της, αναφορικά με το προτεινόμενο σχέδιο χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας.
   
  Τα βασικά σημεία της συμφωνίας και οι σχετικοί όροι (term sheet) που προτάθηκαν προ μηνός στους ομολογιούχους δεν έχουν ικανοποιήσει τους τελευταίους και ήδη έχουν διατυπωθεί από την πλευρά τους νέα αιτήματα.
   
  Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των εν εξελίξει συζητήσεων, οι ομολογιούχοι έχουν ζητήσει στα προσφερόμενα ανταλλάγματα μέσω της NewCo (τα δεσμευμένα ακίνητα, αξίας 90 εκατ. ευρώ), να ενταχθεί και το 90% των μετοχών της OpsCo (η εταιρεία στην οποία περνούν εμπορικές δραστηριότητες, τα brands, η Links, αποθέματα κλπ).

  Παράλληλα, ζητούν και τις (προσώρας δεσμευμένες) μετοχές που κατέχει η FFG στη Dufty, παρότι αυτές με βάση το προτεινόμενο σχέδιο αποτελούν "εργαλείο” για την εξασφάλιση ρευστότητας της OpsCo. H συμμετοχή της FFG στη Dufry δύναται να έχει ρευστοποιήσιμη αξία της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την έκβαση διαιτητικών διαδικασιών και άλλων αιρεσιμοτήτων με τις οποίες είναι συνδεδεμένη, όπως με τα αποτελέσματα των ΚΑΕ. Η FFG έχει δηλώσει ότι βρίσκεται σε διαδικασία διαιτησίας προκειμένου να αποδεσμευθεί και να ρευστοποιήσει το εν λόγω ποσοστό.

  Από την πλευρά της η διοίκηση της Folli Follie θεωρεί μαξιμαλιστικές τις απαιτήσεις των ομολογιούχων – πιστωτών και δεν έχει συναινέσει στις προτάσεις τους. Αντιθέτως, με βάση τις ίδιες πηγές, ήδη εργάζεται στη βάση σύνταξης αντιπρότασης προς τους ομολογιούχους, με στόχο να εξασφαλιστεί η συναίνεσή τους στο, υπό διαπραγμάτευση, term sheet.

  Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά και η αρχική προθεσμία έχει εκπνεύσει, επί καθημερινής πλέον βάσης πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη που θα επιτρέψει να προχωρήσει η συμφωνία αναδιάρθρωσης. Οι συζητήσεις αναφέρεται ότι πραγματοποιούνται σε καλό κλίμα και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς ουδείς να προδικάζει το αποτέλεσμα. 

  Τις διαπραγματεύσεις, πάντως, έχει καθυστερήσει ελαφρώς η απουσία ενός κύριου συντονιστή από την πλευρά των ομολογιούχων, ζήτημα που διευθετήθηκε, καθώς και η αλλαγή διαχειριστή σε ένα από τα funds που κατέχουν ομολογίες της FFG, το γνωστό Oasis. Ήδη πάντως βρίσκονται σε εξέλιξη και επαφές μεταξύ των πιστωτών προκειμένου να επιτευχθεί συνασπισμός δυνάμεων. 

  Στο τραπέζι και η πτώχευση

  Στόχος, σε κάθε περίπτωση παραμένει η επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές ώστε να παραμένει βιώσιμη η εταιρεία που, παρά τα μεγάλα προβλήματα, τις μεγάλες εκροές – χωρίς ανάλογο όφελος – σε αμοιβές προς συμβούλους (σ.σ. άνω των 20 εκατ. ευρώ) και την απώλεια δραστηριοτήτων και brands, παραμένει ακόμη σε λειτουργία χωρίς οφειλές σε προσωπικό ή ασφαλιστικά ταμεία.

  Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως παρότι η συμφωνία με τους ομολογιούχους εμφανίζεται από ορισμένες πλευρές ως η μόνη επιλογή, η διοίκηση της FFG το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται να έχει αποδεχθεί το γεγονός πως σε περίπτωση μη συμφωνίας, η κατάθεση αίτησης πτώχευσης, προκειμένου να υπάρξουν συντεταγμένες διαδικασίες για την (όποια) επόμενη ημέρα, παραμένει στο τραπέζι, παρότι δεν αποτελεί κύρια επιλογή.

  Επί του παρόντος, η διοίκηση εργάζεται με βάση να αιτηθεί την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Η αίτηση για το Σχέδιο Εξυγίανσης πρέπει να περιλαμβάνει την υπογεγραμμένη συμφωνία με πιστωτές που εκπροσωπούν την απαραίτητη πλειοψηφία (40% των εξασφαλισμένων πιστωτών και 60% των συνολικών πιστωτών), απόδειξη βιωσιμότητας της νέας εταιρικής δομής και απόδειξη ότι οι υπάρχοντες δανειστές του ομίλου δεν θα βρεθούν σε χειρότερη κατάσταση μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.
   
  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων