Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Αυγ-2019 08:01

  Πρεμιέρα για τη νέα εποχή της ΔΕΗ

  Πρεμιέρα για τη νέα εποχή της ΔΕΗ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την ερχόμενη Πέμπτη, 22 Αυγούστου πραγματοποιείται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία καλείται να εγκρίνει την επιλογή του Γ. Στάσση για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης. Ο νέος επικεφαλής, στο διάστημα που μεσολάβησε από την ανακοίνωση του Υπερταμείου, στις 29 Ιουλίου, είχε άτυπες επαφές με στελέχη της ΔΕΗ, ώστε να ενημερωθεί για όλα τα θέματα της Επιχείρησης, με έμφαση στα προβλήματα ρευστότητας, που βρίσκονται σε προτεραιότητα. Μια πρώτη γεύση άλλωστε έχει ήδη δώσει ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας πρόσφατα για την ανάγκη να καλυφθούν άμεσα, μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, ανάγκες ρευστότητας ύψους 750 εκατ. ευρώ. 

  Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν είναι τυχαία καθώς συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση του τρίτου τριμήνου και την ημερομηνία εκπόνησης της έκθεσης του ορκωτού λογιστή. Στόχος του ΥΠΕΝ και της νέας διοίκησης της ΔΕΗ είναι ήδη από τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου να είναι ορατή η αναστροφή των αρνητικών προοπτικών, όπως αυτή είχε αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα οποία ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουνίου. Αυτό είναι σημαντικό να συμβεί καθώς η εταιρεία σκοπεύει μόλις αναστραφούν τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα και αυτό αποτυπωθεί στον ισολογισμό της επιχείρησης, η ΔΕΗ να ανακτήσει την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, όπως συνέβη τελευταία φορά το 2014. 

  Στο πλαίσιο αυτό το νέο μάνατζμεντ, σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει τις πρώτες κινήσεις τόνωσης των εσόδων αρκετά νωρίτερα από την επίμαχη ημερομηνία της 24ης Σεπτεμβρίου, με έμφαση σε τρία μέτωπα: 

  Το πρώτο μέτωπο αφορά στις ήδη προαναγγελθείσες αυξήσεις των τιμολογίων. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι αυξήσεις θα είναι ουδέτερες για τους καταναλωτές αφού θα ισοσκελιστούν από τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια αλλά και τη μείωση του ειδικού τέλους ΕΤΜΕΑΡ, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ρεύματος. Το ακριβές ποσοστό θα προσδιοριστεί από τους υπολογισμούς που θα γίνουν για το ΕΤΜΕΑΡ, ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι το έσοδο της ΔΕΗ θα αυξηθεί σε ποσοστό 10% ή αλλιώς ένα ποσό κοντά στο μισό δισ. ευρώ ετησίως. 

  Το δεύτερο μέτωπο αφορά στις περίφημες παλιές οφειλές του κράτους προς τη ΔΕΗ, από τις λεγόμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Το ύψος της οφειλής σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, τοποθετείται λίγο κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται στο πρώτο ενεργειακό νομοθετικό πακέτο, στις αρχές Σεπτεμβρίου, να υπάρξει σχετική ρύθμιση, που θα ανοίγει το δρόμο για την είσπραξη από τη ΔΕΗ των οφειλών. Το επικρατέστερο σενάριο είναι το συγκεκριμένο ποσό να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό και όχι από τους καταναλωτές.

  Το τρίτο μέτωπο, αφορά στην εν εξελίξει διαδικασία της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών προς την εταιρεία, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φέρει στα ταμεία της ΔΕΗ ένα ποσό της τάξης των 400 - 500 εκατ. ευρώ. 

  Ένα τέταρτο μέτωπο, που όμως χρονικά υπερβαίνει το ορόσημο του τρίτου τριμήνου, αφορά την αποκατάσταση της πρόσβασης της ΔΕΗ στις κεφαλαιαγορές, πιθανόν με την έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου. Η εταιρεία άλλωστε είχε ήδη προετοιμάσει το έδαφος και είχε ανοίξει διαύλους με επενδυτές για την έκδοση ομολόγου στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Ωστόσο κατά την προετοιμασία της έκδοσης, η αγορά είχε θέσει ως προϋπόθεση για την επιτυχία της έκδοσης, τον εξορθολογισμό των τιμολογίων. Η άρνηση της προηγούμενης κυβέρνησης να εγκρίνει τη ρήτρα καυσίμων που ζήτησε η ΔΕΗ, οδήγησε στην αναβολή της έκδοσης. Με δεδομένο ότι το θέμα των τιμολογίων διευθετείται, πλέον ανοίγει ο δρόμος και για το νέο ομόλογο της επιχείρησης, που θα ανανεώσει υφιστάμενα δάνεια και θα παράλληλα θα καλύψει επενδυτικές ανάγκες της επιχείρησης.

  Business plan - ΑΠΕ - ΔΕΔΔΗΕ

  Εκτός από τις άμεσες κινήσεις για την αποκατάσταση της εικόνας του ισολογισμού της επιχείρησης, η νέα διοίκηση θα κληθεί μέχρι το τέλος του έτους να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό το μετασχηματισμό της ΔΕΗ, με έμφαση στην προσαρμογή της εταιρείας στα νέα δεδομένα της αγοράς. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η νέα διοίκηση θα ζητήσει την επικαιροποίηση του business plan προκειμένου να περιλάβει το σχεδιασμό για την πώληση μειοψηφικής συμμετοχής στη θυγατρική εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ΔΕΔΔΗΕ. Βασικοί πυλώνες του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού, πέραν της πώλησης μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ θα είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας της λειτουργίας του ομίλου, η στροφή στις ΑΠΕ και η διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. 

  Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρει:

  Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ) ενημέρωσε τη ΔΕΗ Α.Ε. ότι για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου προτείνει τον κ. Γεώργιο Στάσση.

  O κ. Γεώργιος Στάσσης εργάστηκε επί σειρά ετών στον ιταλικό όμιλο ενέργειας ENEL SpA όπου μεταξύ άλλων διετέλεσε επικεφαλής της Εnel Green Power υπεύθυνος για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής έως το 2015.

  Από το 2016 έως το 2019 κατείχε τη θέση του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου στη Εnel Romania SrL. τη μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στη Ρουμανία.

  Διαθέτει περισσότερα από 13 χρόνια εμπειρίας στη αγορά της ενέργειας και έχει
  αναλάβει σημαντικές θέσεις σε οργανισμούς και φορείς του κλάδου ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  O κ. Στάσσης έχει πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού και μεταπτυχιακές σπουδές σε Management in Construction και Δομοστατική από το Πανεπιστήμιο του Kingston της Μεγάλης Βρετανίας. Επιπλέον έχει ολοκληρώσει Executive Courses στο Harvard Business School και Elis Academy.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων