Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Αυγ-2019 08:27

  Πώς η μπύρα ΑΛΦΑ έγινε το "πουλέν" της Αθηναϊκής

  Πώς η μπύρα ΑΛΦΑ έγινε το "πουλέν" της Αθηναϊκής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Η προσπάθεια των πολυεθνικών να εντάξουν στο χαρτοφυλάκιό τους, είτε μέσω εξαγοράς, είτε μέσω εμπορικής συνεργασίας, είτε μέσω της αναβίωσης, ιστορικών προϊόντων με ελληνικά ονόματα, εδράζεται από τη στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα με ελληνικό dna, υπαρκτό ή μη.

  Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ο ελληνικός βραχίονας της Ολλανδικής Heineken, "έπαιξε" αυτό το χαρτί και απ’ ό,τι φαίνεται κερδίζει από αυτή τη στροφή των καταναλωτών σε ελληνόφωνα brands. Με όχημα την μπύρα ΑΛΦΑ, που είναι ένα από τα πλέον ευπώλητα σήματά της, μαζί με τις μπύρες Heineken και Amstel, κατάφερε να δει πέρυσι τις καθαρές πωλήσεις της να ενισχύονται κατά 4,5% -σ.σ. σε όγκο η ανάπτυξη ήταν 1,8%- αγγίζοντας τα 206,826 εκατ. ευρώ από 197,963 εκατ. ευρώ. 

  Σε επίπεδο κερδών, τα προ φόρων ανήλθαν στα 17,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 26,3% σε σχέση με το 2017, τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 12,073 εκατ. ευρώ από 12,468 εκατ. ευρώ, τα κέρδη εις νέον ξεπέρασαν τα 45 εκατ. ευρώ ενώ το μέρισμα που διένειμε για τη χρήση του 2018 άγγιξε τα 14,79 εκατ. ευρώ από 8,132 εκατ. ευρώ το 2017.

  Αντιθέτως, οι εξαγωγές της επιβραδύνθηκαν με τις πωλήσεις προς θυγατρικές του μητρικού ομίλου Heineken NV να έχουν μειωθεί στα 8,297 εκατ. ευρώ από 10,798 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017. Μείωση 6,1% κατέγραψε και το κόστος της κίνησης των αποθεμάτων, λόγω της μείωσης των πωλήσεων των μη επιστρεφόμενων συσκευασιών ζύθου και νερού και της μείωσης των τιμών των υλικών συσκευασίας και των πρώτων υλών. 

  Tα λοιπά λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν λόγω των εσόδων από τη μείωση του προστίμου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου το ύψος του οποίου περιορίσθηκε στα 26,733 εκατ. ευρώ από 31,451 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά. Σε συνέχεια της έκδοσης της απόφασης η εταιρεία κατέβαλε στο ελληνικό δημόσιο το υπόλοιπο ποσό των 13,225 εκατ. ευρώ, ενώ κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου έχει ασκήσει ενώπιον του ΣτΕ αίτηση αναιρέσεως. Η μετ’ αναβολή δικάσιμος έχει οριστεί για τις 2 Οκτωβρίου του 2019. 

  Και το ιστορικό του προστίμου της Επιτροπής Ανταγωνισμού

  Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2015 η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην ελληνική αγορά ζύθου πρόστιμο 31,415 εκατ. ευρώ. Κατά της απόφασης η εταιρεία άσκησε, στις 26 Ιανουαρίου του 2016, προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και αντίστοιχη αίτηση αναστολής εκτέλεσης.

  Το Εφετείο εξέδωσε στις 23 Ιουνίου του 2016 απόφαση με την οποία έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης και διέταξε: την αναστολή της είσπραξης μέρους του ένδικου προστίμου ποσού 8,386 εκατ. ευρώ μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της προσφυγής, την αναστολή είσπραξης έτερου μέρους ποσού 8,386 εκατ. ευρώ υπό τους όρους της κατάθεσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εγγυητικής επιστολής αντίστοιχου ύψους και της τήρησης των υποχρεώσεων που τέθηκαν από την ΕΠΑΝΤ. Δηλαδή παύση των παραβάσεων. Για το υπόλοιπο ποσό των 14,667 εκατ. ευρώ το Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση. Το ποσό καταβλήθηκε από την εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2016.

  Η προσφυγή της εταιρείας με αίτημα την ακύρωση, άλλως τη μεταρρύθμιση, της προσβαλλόμενης πράξης, συζητήθηκε μετ’ αναβολή την 18η Ιανουαρίου του 2017 και με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου έγινε εν μέρει δεκτή. Συγκεκριμένα το Διοικητικό Εφετείο ακύρωσε την απόφαση κατά το μέρος που επιβλήθηκε στην εταιρεία η υποχρέωση ανάρτησης και διατήρησης στην ιστοσελίδα της του διατακτικού της προσβαλλόμενης απόφασης και η υποχρέωση αναγραφής επί των τιμολογίων πώλησης και επί των συμβάσεων ης ότι οι πελάτες της είναι ελεύθεροι να αγοράζουν και να πωλούν ανταγωνιστικά προϊόντα σε είδος και ποσότητες της επιλογής τους.

  Με την ίδια απόφαση του Διοικητικού Εφετείου το ύψος του επιβληθέντος προστίμου περιορίστηκε στο ποσό των 26,733 εκατ. ευρώ. Σε συνέχεια της έκδοσης της απόφασης η εταιρεία κατέβαλε στο Ελληνικό δημόσιο το υπόλοιπο ποσό των 13,225 εκατ. ευρώ. Κατά της ως άνω απόφαση του Διοικητικού Εφετείου η εταιρεία άσκησε ενώπιον του ΣτΕ αίτηση αναιρέσεως. Μετ’ αναβολή δικάσιμος έχει οριστεί η 2α Οκτωβρίου του 2019. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ