Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Ιουλ-2019 12:34

  Π. Μυλωνάς: Αποδίδει ήδη καρπούς το πλάνο μετασχηματισμού της ΕΤΕ, συζητούμε λύση για τον ΛΕΠΕΤΕ

  Π. Μυλωνάς: Αποδίδει ήδη καρπούς το πλάνο μετασχηματισμού της ΕΤΕ, συζητούμε λύση για τον ΛΕΠΕΤΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα 

  Η Εθνική Τράπεζα έχει μπει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης με στόχο να γίνει η τράπεζα πρώτης επιλογής του πελάτη, ανέφερε πριν από λίγο στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς. Ο ίδιος έδωσε έμφαση σε καινοτόμες πρωτοβουλίες της νέας διοικητικής ομάδας η οποία απαρτίζεται "από νέα άτομα με νέες νοοτροπίες". Επίσης, ανέφερε ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη τράπεζα που προχωρά σε ανταμοιβή των συνεπών πελατών της "οι οποίοι με μόχθο παρέμειναν ενήμεροι στην εξυπηρέτηση των δανείων τους". 

  Δίνοντας μεγάλη έμφαση στη λειτουργική αναδιάρθρωση της Τράπεζας και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, ο κ. Μυλωνάς επεσήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο έχει επιτευχθεί μια αναπάντεχη αφύπνιση του Οργανισμού. Όπως είπε, σε συμφωνία με τον Σύλλογο Εργαζομένων η Τράπεζα προχωράει στο πλαίσιο της επιχειρησιακής σύμβασης σε ανανέωση του δανεισμού εργασίας της Τράπεζας που δεν έχει αλλάξει για δεκαετίες. "Οι ικανοί πρέπει να επιβραβεύονται και να αναγνωρίζονται νωρίς στην καριέρα τους ώστε να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και να αποτελούν το φυτώριο για τη μελλοντική ηγεσία της Τράπεζας" είπε ο κ. Μυλωνάς. 

  Αναφερόμενος στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ (του λογαριασμού επικούρησης των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας) ο κ. Μυλωνάς είπε ότι χωρίς τη συναίνεση της ΕΤΕ που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις, προωθήθηκε αιφνιδιαστικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ένας νόμος που δεν ευσταθεί ούτε στη λογική ούτε στη νομική του υπόσταση. "Είμαι σίγουρος ότι τα λάθη θα διορθωθούν. Δεσμεύομαι και εγώ προσωπικά ότι η Εθνική θα στηρίξει μια εύλογη λύση στο θέμα. Ύστερα και από τη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο των συνταξιούχων, είμαι πολύ πιο αισιόδοξος" είπε ο κ. Μυλωνάς. 

  Σχετικά με τη μείωση των κόκκινων δανείων, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι τα κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας επαρκούν ακόμη και για μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τους στόχους. Όπως είπε, η ΕΤΕ πούλησε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1 δισ. ευρώ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και 1 δισ. καταναλωτικά, ενώ ο στόχος για τη μείωση των NPLs για το 2019 είναι 4,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το ένα τέταρτο του συνόλου των NPLs και υπερδιπλάσιος του 2018. "Η σύσταση του APS, η επιδότηση μη εξυπηρετούμενων δανείων του νόμου 4605 και το σχέδιο για τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου, θα βοηθήσουν σημαντικά την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας" τόνισε ο κ. Μυλωνάς. 

  Όπως είπε ο CEO της ΕΤΕ η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε ομαλότητα μετά από περίοδο δεκαετούς κρίσης, αναμένεται άλμα στις πάγιες επενδύσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών που με τη σειρά του θα δώσει ώθηση στις χρηματοδοτήσεις. Το περιβάλλον είναι πολύ πιο ευοίωνο και θα στηρίξει την προσπάθεια μετασχηματισμού της Τράπεζας. 

  Αναφερόμενος στο 4ετές πλάνο μετασχηματισμού της Εθνικής ο κ. Μυλωνάς είπε ότι στοχεύει να καταστήσει την τράπεζα απλή, λειτουργική και κερδοφόρα για τους μετόχους και τους πελάτες της, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 11% το 2022 από αρνητική απόδοση το 2018. 

  Σχετικά με την αλλαγή μοντέλου εξυπηρέτησης των πελατών χονδρικής και λιανικής τραπεζικής ο κ. Μυλωνάς είπε ότι αποδίδει ήδη καρπούς με αύξηση χρηματοδοτήσεων το τελευταίο 12μηνο στις επιχειρήσεις (η ΕΤΕ στοχεύει σε χρηματοδοτήσεις εξωστρεφών επιχειρήσεων, επιχειρήσεις στον κλάδο της ενέργειας και σε κλάδους που θα ωθήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας) και αύξηση των σταυροειδών πωλήσεων (cross selling) και της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή στη λιανική τραπεζική. 

  Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην εκτενή αναδιάρθρωση του δικτύου το τελευταίο 12μηνο κατά το οποίο τα καταστήματα μειώθηκαν κατά 90 (20% του δικτύου) και το προσωπικό κατά 1.200 άτομα (13% του συνόλου). 

  Για ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας βασισμένο στην ενότητα και την ομοψυχία, στη θεμελίωση κοινών αξιών και στόχων και στις αρχές της σύγχρονης διακυβέρνησης προς το συμφέρον της τράπεζας, των μετόχων και των πελατών της έκανε λόγο ο πρόεδρος της Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης.  "Παρουσιάζοντας το 4ετές στρατηγικό πλάνο μετασχηματισμού της τράπεζας στην επενδυτική κοινότητα στο Λονδίνο κερδίσαμε την εμπιστοσύνη και τις θετικές εντυπώσεις αναλυτών και επενδυτών" είπε ο κ. Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας τη νέα ισχυρή διοικητική ομάδα της τράπεζας και την ανασύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου. Όπως είπε το πλάνο μετασχηματισμού κινείται σε έξι άξονες με 81 δράσεις τις οποίες υλοποιούν πάνω από 500 στελέχη της τράπεζας. Παράλληλα, ανέφερε τη σύσταση μιας επιτροπής ηθικής και κουλτούρας, τη σημαντική ενίσχυση των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων και τη δημιουργία νέας διεύθυνσης Internal Controls. "Στην Εθνική αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας χείμαρρος δημιουργικότητας. Βλέπουμε ξεκάθαρα την επόμενη ημέρα" είπε ο κ. Μιχαηλίδης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020