Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουλ-2019 09:30

  Η ΔΕΗ στο "στόχαστρο" του Συνηγόρου του Καταναλωτή

  Η ΔΕΗ στο "στόχαστρο" του Συνηγόρου του Καταναλωτή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Την άμεση παύση της  πρακτικής χρέωσης  με 1 ευρώ των καταναλωτών για την έκδοση και την αποστολή έγχαρτων λογαριασμών κατανάλωσης, ζητά εκ νέου ο Συνήγορος του Καταναλωτή με νέα επιστολή του προς την Επιχείρηση.

  Την επιστολή ο Συνήγορος κοινοποιεί και στα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σχετικά με τη χρέωση ενός ευρώ για την έκδοση των έγχαρτων λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος και ζητάει την κατάργηση της χρέωσης και την επιστροφή των εισπραχθέντων.

  Στη νέα επιστολή του Συνηγόρου του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη σημειώνεται ότι η Ανεξάρτητη Αρχή επανέρχεται για το ζήτημα της επιβάρυνσης των καταναλωτών με 1 ευρώ για την έκδοση έγχαρτων λογαριασμών κατανάλωσης, ύστερα και από την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπόθεση C-294/18 της 2ας Μαΐου 2019).

  Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Καταναλωτή ζητά:

  α) Την άμεση παύση της  πρακτικής χρέωσης των καταναλωτών για την έκδοση και την αποστολή Λογαριασμών Κατανάλωσης και

  β) την επιστροφή των εισπραχθέντων, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, χρηματικών ποσών μέσω της σχετικής πίστωσης τους στους αμέσως επόμενους εκκαθαριστικούς Λογαριασμούς Κατανάλωσης.

  Η Αρχή υπογραμμίζει ότι: σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ η οποία ερμήνευσε το άρθρο 11 παρ. 1 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ (που έχει ενσωματωθεί στην εθνική έννομη τάξη δυνάμει του άρθρου 12 παρ. 4 ν. 4342/2015),  "αποτελεί δικαίωμα των τελικών καταναλωτών να λαμβάνουν δωρεάν όλους τους λογαριασμούς τους και τα στοιχεία που αφορούν την τιμολόγηση για την ενέργεια που καταναλώνουν...".

  Υπό το πρίσμα αυτό, όπως αναφέρει η επιστολή, η χορήγηση τυχόν έκπτωσης σε καταναλωτές που επιλέγουν την ηλεκτρονική αποστολή λογαριασμού από τον προμηθευτή λιανικής πώλησης ηλεκτρονικής ενέργειας είναι συμβατή με το άρθρο 11 παρ. 1 της Οδηγίας μόνον εφόσον τηρείται η υποχρέωση της δωρεάν αποστολής λογαριασμών σε όλους τους καταναλωτές, άρα και στους καταναλωτές που επιλέγουν την αποστολή έγχαρτου λογαριασμό.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ