Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουλ-2019 08:20

  Η ΜΕΤΚΑ EGN παίζει πλέον στο Champions League των φωτοβολταϊκών

  Η ΜΕΤΚΑ EGN παίζει πλέον στο Champions League των φωτοβολταϊκών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Δεν έχουν περάσει παρά μόνο δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση της απόκτησης του 100% των μετοχών της εταιρείας ΜΕΤΚΑ EGN και ήδη η ανακοίνωση χθες του πρώτου νέου μεγάλου έργου στο εξωτερικό δίνει το στίγμα της νέας δυναμικής αλλά και των συνεργειών και των δυνατοτήτων που έχουν ξεκλειδώσει.

  Χθες λοιπόν ανακοινώθηκε η υπογραφή συμβάσεων με την εταιρεία Total Eren για την μελέτη προμήθεια κατασκευή (EPC) δύο φωτοβολταϊκών έργων στο Καζακστάν ισχύος 128MWp. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο αυτό δείχνει ότι η METKA EGN έχει πλέον εισέλθει για τα καλά στην εγκεκριμένη λίστα προμηθευτών αλλά και κατασκευαστών της Total Eren, καθώς εκτός από το έργο στο Καζακστάν που ανακοινώθηκε εχθές, με τη γαλλική εταιρεία έχει συνεργαστεί επίσης και στην Ουγκάντα. 

  Ποια είναι η Total Eren; Είναι η εταιρεία που έχει δημιουργηθεί το 2017 μετά την εξαγορά του 22% της εταιρείας Eren από τον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό Total. Επρόκειτο για ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά deal με δεδομένη και την ισχυρή σημειολογία της δυναμικής εισόδου στην αγορά της πράσινης ενέργειας, ενός παραδοσιακού παίκτη της αγοράς του μαύρου χρυσού.

  Η Eren είχε δημιουργηθεί από τον ιδρυτή της EdF Energies Nouvelles Πάρη Μουράτογλου, αμέσως μετά την αποχώρησή του από το γκρουπ της "γαλλικής ΔΕΗ”, το 2011 και έκτοτε έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα με μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργο και εντός της ελληνικής αγοράς. 

  Σε ό,τι αφορά τη Mytilineos και την ΜΕΤΚΑ EGN η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί δείγμα γραφής της ολοένα διερυνόμενης παρουσίας της εταιρείας στον αναπτυσσόμενο κλάδο των φωτοβολταϊκών.

  Εκτός από την ανάπτυξη έργων για το χαρτοφυλάκιο του τομέα ενέργειας της εταιρείας, η METKA EGN ως κατασκευαστής ακολουθεί δύο δρόμους: είτε κατασκευάζει για λογαριασμό τρίτων έργα ως κατασκευαστής EPC, είτε αναπτύσσει έτοιμα έργα τα οποία και στη συνέχεια πουλά σε τρίτους με ακόμη πιο ισχυρά περιθώρια κέρδους.

  Και βέβαια το μέγεθος του project (πρόκειται για δύο πάρκα ισχύος 28MWp και 100MWp αντίστοιχα) δείχνει τις συνέργειες και τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται για τη ΜΕΤΚΑ EGN κάτω από τη σκέπη της Mytilineos. Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος των έργων φτάνει τα 157 εκατ. δολάρια και χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αλλά και την Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα. 

  Όπως είχε αναφέρει ο επικεφαλής της Mytilineos Ε. Μυτιληναίος, η ΜΕΤΚΑ EGN έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μοναδική εξειδίκευση και έχει φέρει σε πέρας σημαντικά έργα, δεν είχε ωστόσο το μέγεθος και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά και εμπορικά εργαλεία προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω. Πλέον με μοναδικό μέτοχο τη Mytilineos τα εμπόδια αυτά αίρονται.

  Σε επίπεδο εσόδων, η διοίκηση της Mytilineos έχει αναφέρει ότι από τις δραστηριότητες των φωτοβολταϊκών προσβλέπει σε σημαντικά περιθώρια κέρδους, ενώ ήδη από το 2019 οι πωλήσεις του τομέα αναμένεται να μετριούνται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

  Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο κ. Μυτιληναίος ο κλάδος των φωτοβολταϊκών προσφερθεί ένα "νέο στόρι ανάπτυξης” για τον κατασκευαστικό κλάδο της εταιρείας, που έχει στη διαδρομή του καταγράψει τα προηγούμενα χρόνια την εξαιρετικά πετυχημένη πορεία της ΜΕΤΚΑ στον τομέα EPC των συμβατικών ενεργειακών έργων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ