Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουλ-2019 07:53

  Γ. Αποστολόπουλος: Σε αναστάτωση ο κλάδος της υγείας, επενδύουμε στην ανάπτυξη του Ιατρικού Αθηνών

  Γ. Αποστολόπουλος: Σε αναστάτωση ο κλάδος της υγείας, επενδύουμε στην ανάπτυξη του Ιατρικού Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, γύρω μας υπάρχει μια αναστάτωση”. Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του ομίλου Ιατρικού Αθηνών Γιώργος Αποστολόπουλος πήρε το λόγο στη διάρκεια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, αναφερόμενος στις επενδυτικές κινήσεις των δύο funds που έχουν μπει στην εγχώρια αγορά περίθαλψης, της CVC Capital Partners και της Oaktree Capital (το πρώτο με την εξαγορά του Υγεία και των 2 μαιευτικών κλινικών και προηγουμένως του Metropolitan και του Ιασώ General και το δεύτερο με την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της μαιευτικής κλινικής Ιασώ που βρίσκεται σε εξέλιξη).

  "Εμείς είμαστε ο ελληνικός πόλος στο χώρο της ιδιωτικής υγείας και θα παραμείνουμε μια ελληνική και υγιής εταιρεία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ομίλου.

  Ο ίδιος, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr, εξήγησε πως ο όμιλος δεν έχει ενδιαφέρον για τη Βιοϊατρική ή την Ευρωκλινική (σημειώνεται πως η τελευταία φέρεται να έχει πραγματοποιήσει διερευνητικές συζητήσεις σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, δεδομένου πως έχει έρθει η ώρα της αποεπένδυσης του fund της Global Finance, συμφερόντων του Άγγελου Πλακόπιτα), αλλά ούτε για το Ερρίκος Ντυνάν, η πώληση του οποίου μένει ακόμη στο προσκήνιο.

  Την ίδια ώρα, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών, όπως αναφέρθηκε στη γενική συνέλευση, υλοποιεί τετραετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 40 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020 και με κατεύθυνση κυρίως σε επέκταση μονάδων και στην ανανέωση του εξοπλισμού.

  Ήδη, τη χρονιά που πέρασε, οι επενδύσεις που πραγματοποίησε ο όμιλος ανήλθαν σε 12,8 εκατ. ευρώ και αφορούσαν σε μεγάλο μέρος στην αγορά νέων μηχανημάτων. Παράλληλα, είναι αυξητικές οι πληρότητες των κλινικών και οι ημέρες νοσηλείας.

  Προτεραιότητα εξακολουθεί να παραμένει η μείωση του δανεισμού του ομίλου, που σήμερα  ανέρχεται σε λιγότερα από 120 εκατ. ευρώ, όπως ανάφερε η διοίκηση της εισηγμένης. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2018, σε ενοποιημένη βάση, ο κύκλος εργασιών ήταν 182,7 εκατ. ευρώ, έναντι 169,2 εκατ. το 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 8% περίπου.

  Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε  24 εκατ., ελαφρά αυξημένα κατά 2%, σε σχέση με το αντίστοιχο EBITDA του 2017. Τα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου παρουσίασαν επίσης αύξηση κατά 303% και διαμορφώθηκαν σε 10,8 εκατ., έναντι 2,7 εκατ. το 2017. 

  Στο τέλος της χρήσης του 2018, οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ήταν 110 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες 21,6 εκατ. Επιδίωξη της εισηγμένης είναι η σχέση μεταξύ δανεισμού και  EBITDA να πέσει ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια. Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Βασίλης Αποστολόπουλος εκτίμησε πως σύντομα η εισηγμένη θα επιστρέψει στη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους,

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ