Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουλ-2019 12:10

  Ποια είναι τα ξένα funds που έχουν θέσεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ

  Ποια είναι τα ξένα funds που έχουν θέσεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αρκετά είναι τα funds που έχουν τοποθετηθεί στη μετοχή του ΟΠΑΠ και τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να παίξουν ρόλο στις εξελίξεις γύρω από την εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί πως η τσέχικη εταιρεία Sazka Group η οποία προχώρησε στην υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης, λόγω του discount της προσφερόμενης τιμής έναντι της τιμής της μετοχής του ΟΠΑΠ στον ταμπλό, μπορεί να αγοράσει μετοχές από ξένα funds τα οποία θα θελήσουν να μειώσουν ή να κλείσουν τις θέσεις τους, παραχωρώντας τις μετοχές τους, έτσι ώστε να ενισχύσει το ποσοστό της στον ΟΠΑΠ.

  Τα funds και οι τράπεζες που κατέχουν σήμερα μετοχές του ΟΠΑΠ είναι πολλά και προέρχονται από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ελβετία και αλλού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Συγκεκριμένα, τα funds που κατέχουν πάνω από 10 χιλιάδες μετοχές του ΟΠΑΠ ξεπερνούν τα 100, εκείνα που κατέχουν πάνω από 200 χιλιάδες μετοχές του ΟΠΑΠ διαμορφώνονται στα 45, ενώ αυτά που έχουν μεγαλύτερες θέσεις οι οποίες διαμορφώνονται πάνω από τις 1 εκατ. μετοχές φτάνουν τα 17.

  Μετά το 33% της Emma Delta, τη μεγαλύτερη θέση έχει το αμερικάνικο fund Vanguard Group η οποία διαμορφώνεται στο 2,52% ή στα 8,031 εκατ. μετοχές. Το συγκεκριμένο fund είναι γνωστό στα ελληνικά χρηματιστηριακά δρώμενα καθώς εδώ και πολλά χρόνια λαμβάνει θέσεις σε ελληνικές μετοχές, έχοντας υπάρξει μέτοχος και στις ελληνικές τράπεζες, ενώ είναι ένα από τα εγκλωβισμένα funds στη Folli Follie.

  Ακολουθεί η BlackRock, ο αμερικάνικος γίγαντας του παγκόσμιου asset management ο οποίος εδώ και χρόνια έχει στο ραντάρ του τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο (σήμερα κατέχει το 4,98% της Alpha Bank) με ποσοστό 2,07% στον ΟΠΑΠ ή θέσεις σε 6,6 εκατ. μετοχές.

  Στη συνέχεια θέσεις 1,06% επί των μετοχών του ΟΠΑΠ ή 3,37 εκατ. μετοχές, κατέχει το αμερικάνικο fund AllianceBernstein LP, στο 0,98% φτάνει το ποσοστό της νορβηγικής Norges Bank ή τις 3,11 εκατ. μετοχές, το 0,98% κατέχει το Capital Group (ή 3,04 εκατ. μετοχές), ενώ το 0,80% κατέχει η Global X Management (2,5 εκατ. μετοχές) η γνωστή διεθνής εταιρεία επενδύσεων στον κλάδο των ETFs η οποία διαχειρίζεται και το ελληνικό GREK.

  Στο 0,73% διαμορφώνεται το ποσοστό της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas ή στις 2,343 εκατ μετοχές, τις 1,95 εκατ. φτάνουν οι μετοχές που κατέχει το Alpha Asset Management ή το 0,61%, ενώ 1,9 εκατ. μετοχές κατέχει το Lyxor International Asset Management με ποσοστό 0,60%.

  Μικρότερα ποσοστά κάτω του 0,60% ή μετοχές ύψους από 1 εκατ. περίπου έως 1,8 εκατ. κατέχουν οι Pictet Funds, Dimensional Fund Advisors, Schroders, Nikko Asset Management, State Street, Cullen Capital και TOBAM.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων