Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Ιουν-2019 08:33

  Συμφωνία-ορόσημο της Eurobank για την πώληση Pillar, Cairo, FPS

  Συμφωνία-ορόσημο της Eurobank για την πώληση Pillar, Cairo, FPS
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:16

  της Νένας Μαλλιάρα

  Ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργή διαχείριση των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανοίγει με την πρώτη τιτλοποίηση δανείων μεικτών χαρτοφυλακίων και την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης NPLs και θυγατρικής της Eurobank, FPS. 

  Οι δύο αυτές κινήσεις, μαζί με την πώληση της πρώτης τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων από την τράπεζα, αποτελούν το δεύτερο σημαντικό ορόσημο, μετά τη συγχώνευση της Eurobank με τη Grivalia, για την εκτέλεση του εμπροσθοβαρούς σχεδίου μείωσης των NPEs και του μετασχηματισμού της τράπεζας. 

  Ειδικότερα, η Eurobank ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε δεσμευτική συμφωνία με την Celidoria SA -η οποία έμμεσα ανήκει σε επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Pacific Investment Management Company (PIMCO) - για την πώληση του χαρτοφυλακίου Pillar, στεγαστικών NPLs ύψους 2 δισ. ευρώ.

  Παράλληλα η τράπεζα εισέρχεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση του 20% των ομολόγων mezzanine και junior του χαρτοφυλακίου Cairo (δάνεια λιανικής και επιχειρηματικά ύψους 7,4 δισ. ευρώ), συνδυαστικά με την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της FPS.

  Σημειώνεται ότι η PIMCO είναι από τους κορυφαίους διαχειριστές επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στον κόσμο, με περισσότερους από 2.600 υπαλλήλους και υπό διαχείριση 1,76 τρισ. δολάρια τον Μάρτιο του 2019. Τα funds Celidoria SA και Bravo είναι funds της PIMCO. Η μεγάλη σημασία του deal της Eurobank με τη PIMCO είναι πως τα δάνεια των τιτλοποιήσεων μεταβιβάζονται και δεν ανατίθεται απλώς η διαχείρισή τους, εξυγιαίνοντας έτσι τον ισολογισμό της Τράπεζας. Πρόκειται για τα 2/3 των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας τα οποία μειώνονται κατά 10 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 και διαμορφώνουν τον δείκτη NPE στο 16%. 

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας:

  H Eurobank ανακοίνωσε σήμερα ότι συνήψε σύμβαση με την Celidoria - η οποία έμμεσα ανήκει σε επενδυτικά κεφάλαια διαχειριστής των οποίων είναι η Pacific Investment Management Company - για την πώληση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) σειράς κατάταξης μιας τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου €2 δισ. (Project Pillar).

  Η Eurobank θα διατηρήσει στην κυριότητά της το 100% των ομολογιών υψηλής σειράς κατάταξης (senior notes), καθώς και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής σειράς κατάταξης.

  Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που προκύπτει με βάση την ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής σειράς κατάταξης και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης αντιστοιχεί περίπου στο 58% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

  Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και αναμένεται να λάβει χώρα εντός του Ιουλίου 2019, όπως σημειώνει η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση/

  Παράλληλα, η Eurobank και η BRAVO BRAVO STRATEGIES III LLC (συνδεδεμένη εταιρεία της Celidoria) συμφώνησαν επίσης να έλθουν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για τα έργα Cairo (Project Cairo) και Europe (Project Europe).

  Το Project  Cairo αναφέρεται στην πώληση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) σειράς κατάταξης μιας τιτλοποίησης ενός μικτού χαρτοφυλακίου απαιτήσεων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου €7,4 δισεκατομμυρίων.

  Το Project Europe αναφέρεται στην πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της εταιρείας Financial Planning Services (FPS), η οποία είναι αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης δανείων και πιστώσεων, το 100% των μετοχών της οποίας κατέχεται επί του παρόντος από τη Eurobank.

  Η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων θα αρχίσει αμέσως και θα λήξει την 30ή Σεπτεμβρίου 2019, με στόχο τη σύναψη συμφωνιών για τα Projects  Cairo και Europe εντός της περιόδου αυτής.

  Ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, δήλωσε: "Η συμφωνία για το Project Pillar αποτελεί, μετά τη συγχώνευση της Eurobank με τη Grivalia, το δεύτερο σημαντικό ορόσημο για την εκτέλεση του εμπροσθοβαρούς σχεδίου μας για την εξυγίανση του ισολογισμού μας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η συμφωνία αυτή συνδυάζεται με την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με έναν σημαίνοντα εταίρο διεθνούς εμβέλειας, με σκοπό να ολοκληρώσουμε τα δύο εναπομένοντα βήματα του σχεδίου μας: την πρώτη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πολλαπλών κατηγοριών απαιτήσεων (Project Cairo) και την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της κορυφαίας στο χώρο της θυγατρικής μας FPS. Η συναλλαγή αποτελεί επίσης ορόσημο στην ελληνική αγορά, και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργή διαχείριση ελληνικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Και οι δύο συμφωνίες στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ανανεωμένης εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της Eurobank και της ελληνικής οικονομίας".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ