Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Ιουν-2019 12:04

  Γ. Περιστέρης: Επενδύσαμε άνω των €2,5 δισ. στη διάρκεια της κρίσης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου  

  Επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ πραγματοποίησε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Περιστέρης, κατά τη σημερινή γενική συνέλευση, όπου το "παρών" έδωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής Reggeborgh Invest (σημ.: έχει αποκτήσει ποσοστό του μετoχικού κεφαλαίου της εισηγμένης ) Henry M. Holterman.

  Σε σχέση με το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, τόνισε ότι η εταιρεία "πρέπει να υποστηριχθεί και να παραμείνει οικονομικώς ισχυρή ως πυλώνας της αγοράς".  

  "Προς την κατεύθυνση αυτή προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα το έχει σαν πρώτη προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων της εταιρείας. Εμείς συμπάσχουμε και παρότι έχουμε πολύ σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές, δεν έχουμε ενεργοποιήσει τις συμβατικές ρήτρες και δικαιώματα" σημείωσε χαρακτηριστικά.  

  Κάνοντας ιστορική αναδρομή, ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι βάσει των οικονομικών μεγεθών του 2018, ο κύκλος εργασιών διαμορφώνεται σε 1,4 δισ. ευρώ, όταν το μέγεθος αυτό ανερχόταν σε 650 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει σήμερα υπό κατασκευή ή εγκαταστημένα 1500MW σε έργα ΑΠΕ, μέγεθος που διαμορφωνόταν σε 150MW το 2008.

  "Είμαστε σε περισσότερες χώρες και ηπείρους, σε σχέση με το 2008, διατηρώντας το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο στον κλάδο των υποδομών".

  Πρόσθεσε ότι από την αρχή της κρίσης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μιλάει, διαρκώς, για επενδυτικό σοκ, επενδυτικό πατριωτισμό και ισότιμη μεταχείριση των ελληνικών με τις ξένες εταιρείες, με την εισηγμένη να επενδύει, κατά την περίοδο της κρίσης, πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.  

  Ωστόσο, όπως είπε, η μεταχείριση των ελληνικών τεχνικών εταιρειών έναντι των ξένων παραμένει άνιση, καθώς το κόστος χρηματοδότησης παραμένει υψηλό, ενώ η φορολογία είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως.  

  Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως ανέφερε, στόχος είναι τα 2000MW.

  Στις παραχωρήσεις η εταιρεία θα συνεχίσει να διεκδικεί όσες έχουν ενδιαφέρον και προοπτική κερδοφορίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.  

  Στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως ανέφερε ο κ. Περιστέρης έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της για μία μονάδα στην Κομοτηνή.

  Στον τομέα της αντλησιοταμίευσης, η εταιρεία αναπτύσσει ένα σύστημα εγκαταστάσεων στον Αχελώο ισχύος 680MW, για το οποίο όμως, δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει όλες τις άδειες.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020