Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Ιουν-2019 07:43

  Αλλάζουν όλα στο αεροδρόμιο της Μυκόνου-Επενδύει €25 εκατ. η Fraport

  Αλλάζουν όλα στο αεροδρόμιο της Μυκόνου-Επενδύει €25 εκατ. η Fraport
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  "Υπάρχει κόλαση και αυτή είναι το αεροδρόμιο της Μυκόνου". Με αυτή τη φράση περιέγραφε τον Οκτώβριο του 2016 η βρετανική εφημερίδα the Independent την πύλη εισόδου και εξόδου στο κοσμοπολίτικο νησί των Ανέμων, στην λίστα, που είχε δημιουργήσει με τα 10 χειρότερα, παγκοσμίως, αεροδρόμια.

  Τρία περίπου χρόνια μετά, η κατάσταση είναι σημαντικά βελτιωμένη, καθώς το αεροδρόμιο της Μυκόνου έχει πάψει, από τον Απρίλιο του 2017, να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με την Fraport Greece να έχει αποκτήσει την παραχώρηση του συγκεκριμένου αερολιμένα, όπως και 13 ακόμη, για διάστημα 40 χρόνων.

  Το Capital.gr επισκέφθηκε το υπό αναβάθμιση αεροδρόμιο της Μυκόνου, όπου, ήδη, οι πρώτες σημαντικές αλλαγές είναι ορατές, με την Intrakat να υλοποιεί το σύνολο των απαιτούμενων κατασκευαστικών εργασιών.  Η αίθουσα αφίξεων - αναχωρήσεων, όπως και οι χώροι υγιεινής έχουν αναδιαταχθεί και εκσυγχρονιστεί, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αναβάθμισης της εγκατάστασης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021.

  "Με την ολοκλήρωσή τους σε δυο χρόνια και συνολικές επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ, το αεροδρόμιο της Μυκόνου θα αναδειχθεί σε ένα από τα πλέον σύγχρονα αεροδρόμια” ανέφερε ο διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece, Alexander Zinell.

  Τι αλλάζει

  Τα σχέδια εκσυγχρονισμού του αερολιμένα, του οποίου την αρχιτεκτονική μελέτη έχουν επιμεληθεί οι εταιρείες K-Studio και Betaplan παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα η Fraport, σε ειδική εκδήλωση, με τις, εν εξελίξει, κατασκευαστικές εργασίες να περιλαμβάνουν:

  -  την επέκταση στην βόρεια πλευρά του υφιστάμενου κτηρίου συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ., η οποία θα στεγάσει το νέο τμήμα αφίξεων του αεροδρομίου.

  - την επέκταση κατά 500 τ.μ. του υφιστάμενου κτηρίου με στόχο την αύξηση σε επτά-από έξι- των πυλών αναχώρησης

  -την αύξηση κατά 50% της συνολικής έκτασης του αεροσταθμού σε 13.350 τ.μ. –η ωφέλιμη επιφάνεια τοποθετείται σε περίπου 8.000 τ.μ.-  με την ανέγερση νέου τμήματος (αεροσταθμού)

  -την αύξηση των σταθμών check-in από 12 σε 16

  -την αύξηση των σημείων ασφαλείας από τέσσερα σε πέντε

  Επίσης, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος πυροσβεστικός σταθμός, ενώ η αναβάθμιση του αεροδρομίου περιλαμβάνει την μετατόπιση του πύργου ελέγχου, διαδικασία για την οποία απαιτείται έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

  Μετά τις παρεμβάσεις, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Fraport Greece, θα διευρυνθούν οι εμπορικοί χώροι, όπως και ο αριθμός των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών.  Υπολογίζεται ότι το retail και οι χρήσεις εστίασης θα καταλαμβάνουν 700 τ.μ. και 1.000 τ.μ., αντίστοιχα.

  Το 2018 η συνολική επιβατική κίνηση του αεροδρομίου διαμορφώθηκε σε 1,4 εκατ. άτομα, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα επόμενα χρόνια θα ανέλθει σε 2 εκατομμύρια. Σήμερα ο αριθμός των αφιξαναχωρήσεων στο αεροδρόμιο ανέρχεται σε 200, ενώ από τις αρχές του χρόνου, μέχρι και την Κυριακή 23 Ιουνίου, ο αριθμός των επιβατών διαμορφώθηκε σε 406.411 επιβάτες έναντι 357.108 το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

  Στα υπόλοιπα 13 περιφερειακά

  Το 2018 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης στους αερολιμένες Χανίων, Ζακύνθου και Καβάλας, ενώ μέσα στη χρονιά τα έργα θα ολοκληρωθούν στα αεροδρόμια της Κεφαλλονιάς, του Ακτίου, της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Σάμου και της Σκιάθου. Το 2020-αρχές 2021, θα ολοκληρωθούν τα έργα και στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Σαντορίνης, Κέρκυρας και Κω. 

  Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, η ολοκλήρωση των έργων συνοδεύεται από αναπροσαρμογή των χρεώσεων από 13 ευρώ σε 18,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη.

  Οι εργασίες αναβάθμισης στα 14 αεροδρόμια, που υλοποιεί η Intrakat, είναι συνολικού συμβατικού προϋπολογισμού 357 εκατ. ευρώ, με τις επενδύσεις (σχεδιαζόμενες και όσες έχουν ήδη υλοποιηθεί) να αγγίζουν τα 415 εκατ. ευρώ.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ