Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Ιουν-2019 07:55

  ΔΕΗ: Τι τρέχει με την Πτολεμαΐδα 5

  ΔΕΗ: Τι τρέχει με την Πτολεμαΐδα 5
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η πρώτη δημόσια παρουσία της διοίκησης της ΔΕΗ μετά τη διαρροή του περίφημου email της γενικής διευθύντριας οικονομικών της εταιρείας και την γνωστοποίηση της δυσμενούς πορείας της επιχείρησης το 2019, έδωσε χθες ένα πρώτο στίγμα των κινήσεων που δρομολογεί η εταιρεία για να αλλάξει το κλίμα. Και πράγματι ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα. Οι ανακοινώσεις αυτές θα έχουν και συνέχεια καθώς την Πέμπτη στο πλαίσιο της τακτικής ΓΣ η διοίκηση θα λογοδοτήσει ενώπιον των μετόχων, παρουσιάζοντας ακόμη πιο αναλυτικά στοιχεία για τα πεπραγμένα του 2018, τις φετινές προκλήσεις αλλά και το σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα. 

  Σε κάθε περίπτωση και μόνο το γεγονός ότι πλέον το ενδιαφέρον έχει στραφεί στην εταιρεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και το ότι ουδείς πλέον δικαιούται να πει ότι δεν έχει ενημερωθεί για τη σοβαρότητα της κατάστασης, μόνο ως θετική εξέλιξη μπορεί να εκληφθεί για το μέλλον της εταιρείας. 

  Πάντως μέχρι την Πέμπτη, ήδη από χθες η διοίκηση της εταιρείας έδωσε τις πρώτες απαντήσεις για τα καυτά θέματα: 

  • Για τα ΥΚΩ, μετά τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, ακόμη και εάν δεν πληρωθούν τα χρήματα που περιμένει η εταιρεία, το ποσό θα εγγραφεί λογιστικά στα αποτελέσματα εξαμήνου, λύνοντας έτσι ένα μέρος του προβλήματος που έχει ανακύψει.

  •  Για τα δάνεια της εταιρείας, δεν υπάρχει θέμα ενεργοποίησης ρητρών από τις τράπεζες. Ζητήθηκε αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της ρευστότητας, ενημερώθηκαν οι πιστωτές αλλά δεν εκδηλώθηκε ανησυχία. 

  •  Διαψεύδεται ότι χρειάζονται επειγόντως 300 εκατ. ευρώ, με τα 400 έως 500 εκατ. ευρώ της τιτλοποίησης λύνεται το πρόβλημα ρευστότητας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους

  •  Η αποεπένδυση προχωρά και η ΔΕΗ επιμένει ότι οι μονάδες είναι κερδοφόρες

  •  Θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα ανεφοδιασμού φέτος το καλοκαίρι εάν δε δούλευε η μονάδα της Καρδιάς που πήρε παράταση ωρών λειτουργίας

  •   Για τη επένδυση της μονάδας 5 της Πτολεμαΐδας, η εβδομάδα είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση ΑΔΙ. Έγιναν προσπάθειες για τη μείωση του κόστους της επένδυσης, ωστόσο αρνήθηκε ο προμηθευτής (Hitachi). Ποιος θα μπορούσε να πάρει την ευθύνη να μην ολοκληρωθεί το έργο αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της εταιρείας. 

  •   Το χαρτοφυλάκιο των μονάδων της ΔΕΗ δεν είναι μόνο για την εγχώρια αγορά θα πουλάει ρεύμα και στο εξωτερικό

  Τέλος να σημειωθεί ότι ανησυχίες για την ομαλή τροφοδοσία των καταναλωτών εκφράζουν και οι τεχνικοί της ΔΕΗ, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή των διοικήσεων της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να εξεταστούν τα ανοιχτά θέματα. Στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκονται τόσο τα νησιά όσο και το παλιό δίκτυο διανομής σε μεγάλες πόλεις που υπερφορτώνεται στη διάρκεια των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες και ζήτηση και αντιμετωπίζει προβλήματα. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ