Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Ιουν-2019 18:05

  ΔΕΗ: Σχέδιο για έσοδα από τους παλιούς οφειλέτες που άλλαξαν πάροχο

  ΔΕΗ: Σχέδιο για έσοδα από τους παλιούς οφειλέτες που άλλαξαν πάροχο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σχέδιο είσπραξης οφειλών από τους λεγόμενους τελικούς πελάτες, δηλαδή τους καταναλωτές που έχουν αφήσει χρέη στη ΔΕΗ και είτε έχουν σταματήσει να ηλεκτροδοτούνται εντελώς είτε έχουν μετακομίσει σε άλλους παρόχους έχει έτοιμο προς εφαρμογή η ΔΕΗ. Υπό την πίεση των δυσμενών οικονομικών μεγεθών αλλά και των αυξημένων αναγκών σε ρευστό, η επιχείρηση  στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά την αποστολή εξώδικων στους περίπου 890 χιλιάδες τελικούς πελάτες, οι οποίοι χρωστούν 1,05 δισ. ευρώ. Για το σύνολο της οφειλής η ΔΕΗ έχει πάρει προβλέψεις, που σημαίνει πρακτικά πως όποιο ποσό αντληθεί έρχεται να ενισχύσει τον ισολογισμό θετικά

  Ποιοι είναι οι τελικοί πελάτες; Σπίτια, επιχειρήσεις εξοχικά που σταμάτησαν να ηλεκτροδοτούνται, πελάτες που άλλαξαν πάροχο, πελάτες που έχουν αλλάξει ΑΦΜ.

  Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών 65 έως 70 χιλιάδες τελικοί πελάτες χρωστούν ποσά άνω των 3 χιλιάδων ευρώ, συνολικά 700 εκατ. ευρώ.

  Το πλάνο της διοίκησης, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για τη χορήγηση δανείου από την Παρευξείνια Τράπεζα είναι να γίνει ένας διαγωνισμός εντός του Ιουλίου ώστε η εταιρεία να προσλάβει εργολαβικούς εργαζόμενους (40 τον αριθμό), οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα κληθούν να προετοιμάσουν τους φακέλους των οφειλών ανά νομό. Στη συνέχεια η ΔΕΗ θα απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία, αναθέτοντας σε τρεις εργολάβους, έναν για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έναν για την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και έναν για  τα νησιά, προκειμένου να αναλάβει την είσπραξη των οφειλομένων, εξασφαλίζοντας ένα μικρό ποσοστό από την είσπραξη.

  "Θα αποσταλούν σε όλους εξώδικα. Χρειάζεται μεγάλος μηχανισμός και συγκεκριμένη μέθοδος. Διαφορετικά δεν θα πετύχουμε", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης προσθέτοντας ότι το όφελος για την εταιρεία θα είναι διπλό, αφενός θα εισπραχθούν κάποια ποσά και αφετέρου θα γίνει εκκαθάριση του πελατολογίου.

  Εάν μάλιστα η εταιρεία αποδείξει ότι υπάρχουν ποσά ανεπίδεκτα είσπραξης τότε μπορεί να προχωρήσει σε διαγραφή τους, συμψηφίζοντας το φόρο εισοδήματος που έχει ήδη καταβληθεί (29%)

  Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η εκκαθάριση των οφειλών από τους τελικούς πελάτες αναμένεται να βοηθήσει και τη διαδικασία της τιτλοποίησης των οφειλών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και από την οποία η ΔΕΗ προσβλέπει στην είσπραξη ενός ποσού της τάξης των 400 έως 500 εκατ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι. Ως γνωστόν μέσω της τιτλοποίησης θα εκχωρηθούν πακέτα οφειλών ανάλογα με το ύψος της χρονικής καθυστέρησης, δηλαδή μέχρι 60 ημέρες και από 90 ημέρες και άνω.

  Ο ίδιος άφησε αιχμές και για την ανταπόκριση του ΔΕΔΔΗΕ στα αιτήματα για αποκοπές μετρητών λέγοντας ότι η ΔΕΗ δεν είναι ευχαριστημένη από το ρυθμό ανταπόκρισης. Τα αιτήματα που στέλνει η ΔΕΗ στο διαχειριστή είναι 300 χιλιάδες ετησίως και από αυτά τα αιτήματα κόβεται το ρεύμα μόλις στο 20%.

  Τέλος ο κ. Παναγιωτάκης διέψευσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ρευστότητας της ΔΕΗ, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμη:
  Πλάνο διάσωσης της ΔΕΗ "από τις 8 Ιουλίου"
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων