Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Ιουν-2019 07:45

  Πανιάρας: Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη καταλύτης στον τομέα της βιωσιμότητας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην πορεία και τις προτεραιότητες του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που έχει συμπληρώσει δέκα χρόνια δράσης, αναφέρεται με συνέντευξή του στο Capital.gr ο πρόεδρος του φορέα Γιάννης Πανιάρας. Όπως αναφέρει η πρακτική εφαρμογή των αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης προσθέτει αξία σε μια επιχείρηση στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σύγχρονο περιβάλλον κι αυτό έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται ήδη από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

  - Ποιοι είναι οι στόχοι του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη;

  Από το 2008 που ιδρύθηκε το Συμβούλιο, η στόχευσή μας παραμένει σταθερή: Να αποτελούμε καταλύτη για την πορεία προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αναδεικνύοντας τον ρόλο των επιχειρήσεων σε αυτήν αλλά και το αντίστροφο. Τη σημασία δηλαδή της Βιώσιμης Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις. Για να το καταφέρουμε αυτό εργαζόμαστε σε δύο κατευθύνσεις.

  Από τη μία ενημερώνουμε την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα για τις εξελίξεις, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται και ταυτόχρονα επιδιώκουμε τον τεκμηριωμένο διάλογο για την προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης μεταξύ επιχειρήσεων, Πολιτείας και, γενικότερα, της κοινωνίας, στον οποίο και συμμετέχουμε σε κάθε ευκαιρία.

  Για τους παραπάνω σκοπούς, τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε αναδείξει θέματα όπως η Διαχείριση Φυσικών Πόρων και η Κυκλική Οικονομία, η Κλιματική Αλλαγή, η Ενεργειακή Αποδοτικότητα, οι Βιώσιμες Πόλεις και η Βιοποικιλότητα. Σε εθνικό επίπεδο πιέζουμε για την συνεχή βελτίωση και σωστή εφαρμογή ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου για το περιβάλλον. Στις διεθνείς πρωτοβουλίες, στηρίξαμε εξαρχής την συνεργασία για την επίτευξη των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

  Όμως, πρέπει να εξασφαλίσουμε πως δε θα μείνουμε μόνο στη θεωρία και ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα συνεργαστούμε για την υλοποίηση δράσεων που θα αναγνωρίζουν τις ιδιαίτερες προκλήσεις για την χώρα και θα αξιοποιούν τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα ώστε η ανάπτυξη να μην είναι μόνο οικονομική, αλλά και στους τρεις πυλώνες: Την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία. Μακροπρόθεσμα, κάθε προσπάθεια ανάπτυξης που αγνοεί έναν από αυτούς τους τρεις πυλώνες είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

  - Τι σηματοδοτεί για μια εταιρεία η υλοποίηση πρωτοβουλιών που ενθαρρύνουν τη βιωσιμότητα;

  Η ενσωμάτωση της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη στρατηγική τους συνολικά, δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος λειτουργίας, να έχουν καλύτερο έλεγχο του ρίσκου που αναλαμβάνουν και να επικοινωνήσουν καθαρότερα με τους συμμετόχους τους και για την κοινωνία που τις περιβάλλει. Σήμερα, ανοίγονται όλο και περισσότερες νέες προοπτικές επένδυσης σε νέα σύγχρονα παραγωγικά μοντέλα και αγορές, κάτι που μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα αλλά και την εξωστρέφεια.

  Ένα πολύ καλό παράδειγμα για τα παραπάνω είναι τα χαρακτηριστικά των επιχειρηματικών μοντέλων που αναδεικνύονται μέσω της Κυκλικής Οικονομίας τα οποία βρίσκουν εφαρμογή σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και σε πολλούς κλάδους, δίνοντας ευκαιρίας ανοίγματος σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, μείωσης του λειτουργικού κόστους, και βελτίωσης της αξιοπιστίας της εφοδιαστικής τους αλυσίδας. Επιχειρήσεις στη χώρα μας ήδη προχωρούν στη δημιουργία υποδομών Κυκλικής Οικονομίας ή προσφέρουν τη χρήση προϊόντων ως υπηρεσία και βέβαια ανακυκλώνουν και ανακτούν πρώτες ύλες, μειώνοντας έτσι τα ρεύματα αποβλήτων.

  Επίσης, οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποτελούν έναν οδηγό που αν αξιοποιηθεί σωστά από τις επιχειρήσεις προσφέρει ένα πλήρες πλαίσιο αξιολόγησης της λειτουργίας τους και άρα ανάδειξης των σημείων προς βελτίωση, διατήρηση ή ενίσχυση.

  Παράλληλα, η πρακτική εφαρμογή των αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης προσθέτει αξία σε μια επιχείρηση στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σύγχρονο περιβάλλον κι αυτό έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται ήδη από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αν και ακόμα το ποσοστό παραμένει πολύ μικρό, μόλις 2% του συνόλου των ενδεδυμένων κεφαλαίων, οι επενδύσεις που επικεντρώνονται σε καλή περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG) αυξάνονται ταχύτατα. Πρόκειται για ένα τοπίο το οποίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης που απαιτεί μια αλλαγή τέτοιου μεγέθους.

  Από την πλευρά μας έχουμε συμβάλλει στη δημιουργία σχετικών δεικτών που αφορούν στις επιδόσεις των επιχειρήσεων σε αυτούς τους τομείς, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων της χώρας μας που ακολουθούν τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για την παρουσίαση των επιδόσεων τους με συνέπεια και διαφάνεια αυξάνεται.

  - Σε ποιο βαθμό έχει καταστεί αντιληπτή η σπουδαιότητα της Βιώσιμης Ανάπτυξης για το επιχειρείν; Ποιος είναι ο ρόλος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη προς την κατεύθυνση αυτή;  

  Αυτή ακριβώς είναι η ουσία της συμβολής μας. Από την ίδρυση του Συμβουλίου, αναδεικνύουμε συστηματικά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αποκτούν οι επιχειρήσεις με την ένταξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην στρατηγική τους. Η Βιώσιμη Ανάπτυξη κερδίζει συνεχώς έδαφος στον επιχειρηματικό κόσμο παγκοσμίως αλλά και στη χώρα.

  Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες σε κρίσιμα ζητήματα Βιώσιμης Ανάπτυξης που πλέον απασχολούν τις περισσότερες κυβερνήσεις αλλά και όλο και πιο εμφατικά και την κοινωνία. Στην Κλιματική Αλλαγή για παράδειγμα, όπου οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην Ευρώπη έχουν ήδη μειωθεί κατά 22% σε σχέση με το 1990, σαν αποτέλεσμα επενδύσεων σε τεχνολογίες "χαμηλού" άνθρακα και σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

  Όπως αποτυπώθηκε και σε ειδική μελέτη που εκπονήσαμε, για την επιχειρηματική οπτική στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. η αξία της Βιώσιμης Ανάπτυξης έχει γίνει κατανοητή και στη χώρα. Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις την έχουν ήδη ενσωματώσει στην στρατηγική και στις δράσεις τους.

  Εμείς προτρέπουμε και τις μικρότερες επιχειρήσεις να αναζητήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες για Βιώσιμη Ανάπτυξη που τις αφορούν, χτίζοντας παράλληλα ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συμμετόχους τους και συνεργασίες εντός της αλυσίδας αξίας τους.

  Είναι πάγια θέση μας πως η Βιώσιμη Ανάπτυξη χρειάζεται τις επιχειρήσεις – και πως οι επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν ο μοχλός της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το χρειαζόμαστε σήμερα και το οφείλουμε και στις γενιές του αύριο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ